Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Διπλωματική κόντρα με αφορμή τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

ΜΟΣΧΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Ο Ρώσος πρέσβης στη Βαρσοβία κλήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επιδόθηκε η «έντονη διαμαρτυρία» της πολωνικής κυβέρνησης για τις πρόσφατες και απανωτές τοποθετήσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με το ρόλο της Πολωνίας κατά την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Την τελευταία βδομάδα ο Βλ. Πούτιν έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην Πολωνία λέγοντας πως προπολεμικά συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία και κατηγορώντας την για αντισημιτισμό. Χαρακτήρισε τον Πολωνό πρέσβη στο Βερολίνο «απόβρασμα» και «αντισημιτικό γουρούνι», ο οποίος το 1938 «είχε υποσχεθεί την ανέγερση μνημείου του Χίτλερ στη Βαρσοβία επειδή ζητούσε να μεταφερθούν οι Εβραίοι στην Αφρική».

Πίσω από την κόντρα κρύβονται αντιθέσεις των δύο κρατών, όπως η έντονη αντίδραση της Πολωνίας κατά του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», ενώ η Ρωσία αντιδρά και στο πρόσφατο ψήφισμα της ΕΕ που κατηγορεί τη ναζιστική Γερμανία και τη σοσιαλιστική ΕΣΣΔ ότι ευθύνονται (!) για την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, κατηγόρησε την Κυριακή τον Ρώσο Πρόεδρο ότι λέει «ψέματα επανειλημμένα και πάντα εσκεμμένα για την Πολωνία» και «αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η εξουσία στη Μόσχα αισθάνεται διεθνή πίεση». Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΕ για άλλη μια φορά παρέτεινε την ισχύ των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία για την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναφέρθηκε και στις αμερικανικές κυρώσεις για να εμποδιστεί η ολοκλήρωση του αγωγού αερίου «Nord Stream 2» προς τη Βόρεια Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ