ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ενα σύγχρονο εργοτάξιο - κάτεργο

Κυρίαρχο φαινόμενο η παρανομία και ασυδοσία των εργοδοτών. Καταπατούνται κατακτημένες εργασιακές σχέσεις και εργασιακά δικαιώματα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001

Ενα διαρκές έγκλημα της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων και με την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης συντελείται καθημερινά στα εργοτάξια κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων για εργαζόμενους που δουλεύουν «μισοϋπνωμένοι» από τα εξαντλητικά ωράρια, για υπερωρίες και μεροκάματα που δεν πληρώνονται, για ένσημα που δεν επικολλούνται, για παντελή έλλειψη των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, το υπουργείο Εργασίας «σφυρίζει αδιάφορα» λες και οι οικοδόμοι δεν είναι άνθρωποι αλλά σκλάβοι. Γιατί μόνο από σκλάβους μπορεί να απαιτήσει να τελειώσουν σε δύο μόλις χρόνια ένα έργο κανονικής διάρκειας τριών, ίσως και τεσσάρων, ετών!!!

Η κατάσταση, λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι εργαζόμενοι με το Συνδικάτο Οικοδόμων παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. «Θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις» προειδοποιεί το Συνδικάτο, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την πάταξη της συντελούμενης παρανομίας των εργοδοτών.

Χτες το πρωί ο «Ρ» βρέθηκε για άλλη μια φορά στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού. Αφορμή η επίσχεση εργασίας που έκαναν τις δύο προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στον υπεργολάβο Γ. Θεοδοσιάδη (έχει εξαφανιστεί εδώ και τρεις ημέρες) της εταιρίας Μηχανικής στο χώρο της Β` Εργολαβίας, γιατί τους είχε απλήρωτους. Σε άλλους χρωστούσε 30 ημέρες και σε άλλους μέχρι και 80 ημέρες, ίσως και περισσότερες. Εντέλει, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων ύστερα από την πίεση των εργαζομένων «τα οφειλόμενα τα πλήρωσε η εταιρία Μηχανική χωρίς όμως να πληρώσει τις υπερωρίες, ούτε βέβαια το μεροκάματο που είχε συμφωνήσει με τους εργαζόμενους ο συγκεκριμένος υπεργολάβος» και ο οποίος «προχώρησε σε απολύσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν να πληρώνονται στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και με το συμφωνημένο ημερομίσθιο». Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μας είπαν ότι ο υπεργολάβος τούς έλεγε την προηγούμενη βδομάδα πως όποιος πληρωθεί θα φύγει από τη δουλιά, πως προσλαμβάνονται για τεχνίτες και πληρώνονται για βοηθοί, πως οι εργοδότες δε φροντίζουν ούτε για τα στοιχειώδη, όπως ρούχα και παπούτσια εργασίας.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι μπορεί να δείξουν οι λέξεις. Χθες αντικρίσαμε εργάτες να δουλεύουν μέσα στις λάσπες, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και ψύχους. Τα μέτρα ασφαλείας είναι τέτοια που κανείς δεν ξέρει αν θα κατέβει ζωντανός από τη σκαλωσιά. «Τα ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ένας «μισοϋπνωμένος» εργαζόμενος έπεσε από σκαλωσιά πρώτου ορόφου. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί μετατόπιση σπλήνα.

Οσα προαναφέρονται είναι ένα ελάχιστο δείγμα του τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό Χωριό. Οι εταιρίες που απαρτίζουν τις κοινοπραξίες ρίχνουν τις ευθύνες στους υπεργολάβους και κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση το Συνδικάτο: «Τέρατα και σημεία συμβαίνουν στο κάτεργο του εργοταξίου του Ολυμπιακού Χωριού. Κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας, συλλογικών συμβάσεων και ανθρώπινης συμπεριφοράς καταπατείται με τον πιο βάναυσο τρόπο». Και απέναντι σε όλα αυτά τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης να αρκούνται στην επιβολή χρηματικών προστίμων, ανώδυνων για την εργοδοσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων σε εργοτάξια (2018-03-20 00:00:00.0)
Με τραμπούκους «κτίζουν» το νέο υπουργείο Εργασίας (2003-06-03 00:00:00.0)
Εβαψαν «μαύρη» την εργοδοτική ασυδοσία (2003-02-28 00:00:00.0)
Οι εργάτες πληρώνουν σκληρά το κερδοφόρο για λίγους «2004» (2003-02-26 00:00:00.0)
Δεν τους πλήρωνε (2002-08-07 00:00:00.0)
Στη «μάχη» των συμβάσεων (2000-06-08 00:00:00.0)