Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Οι εργάτες πληρώνουν σκληρά το κερδοφόρο για λίγους «2004»

Σε στάση εργασίας προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι. Τραμπουκισμούς, ρατσισμό και καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, καταγγέλλει το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Απλήρωτη δεδουλευμένη εργασία, ανασφάλιστες υπερωρίες, καταπάτηση ωραρίου, εκδηλώσεις ρατσισμού κατά των αλλοδαπών εργατών, εξαναγκασμός εργατών να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, τραμπούκικες ενέργειες και μια σειρά άλλων ενεργειών - στη Β΄ Εργολαβία του εργοταξίου του Ολυμπιακού Χωριού - καταδεικνύουν το μέγεθος της ασυδοσίας των εργοδοτών που ενθαρρημένοι από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης καταπατούν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Εργαζομένων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο έργο. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις δίνοντας μια πρώτη απάντηση αύριο Πέμπτη με την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας (7.30 π.μ - 9.30 π.μ.). Πάντως χαρακτηριστικό της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, προ ολίγων ημερών ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιώλας είχε επισκεφθεί το έργο και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκε ήταν ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών και τίποτα άλλο.

Εργαζόμενοι, σημειώνει το Παράρτημα, «που δούλεψαν στην εργολαβία αυτή, έχουν μείνει απλήρωτοι. Η τεχνική εταιρία "Μοχλός" δεν πληρώνει τους εργαζόμενους όπως έχει υποχρέωση και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι τούς λένε να πάνε στα δικαστήρια να πάρουν τα μεροκάματά τους». Πιο κάτω αναφέρεται: «ο εργοταξιάρχης της τεχνικής εταιρίας, Μπουρογιάννης, μας δήλωσε, ότι σαν Ελληνας φορολογούμενος δε δίνει καταγγελία σύμβασης σε Αλβανό, για να πάει στο ταμείο της ανεργίας! Επίσης, τραμπούκος της ίδιας εταιρίας επιτέθηκε και χτύπησε το γραμματέα του Παραρτήματος, όταν πήγε με απολυόμενο συνάδελφό μας να ζητήσει την καταγγελία σύμβασης και το αποδεικτό ασφάλισης του ΙΚΑ».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται επίσης ότι από όλες τις τεχνικές εταιρίες και τους υπεργολάβους καταπατείται το 7ωρο, το πενθήμερο και η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. «Δεν πληρώνονται οι υπερωρίες, η δουλιά του Σαββατοκύριακου, τα ημερομίσθια των αργιών, των ημερών ασθενείας», κατακλέβεται η ασφάλιση και πετσοκόβονται τα ένσημα. Δε δίνονται στους εργαζόμενους τα ατομικά μέσα προστασίας κι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων κ.ά.

Ολα τα παραπάνω ενώ έχουν αναφερθεί στη διεύθυνση του εργοταξίου, αντί να ληφθούν μέτρα για να καλυτερεύσει η κατάσταση «έχουμε νέα κρούσματα εκβιασμών και αυθαιρεσιών. Γι' αυτό αποφασίσαμε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όχι μόνο για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, αλλά και για να διεκδικήσουμε καλύτερα μεροκάματα και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, με βάση το υπόμνημα με τα αιτήματα που έχουμε δώσει σε όλους τους εργοδότες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς (2011-09-14 00:00:00.0)
Εβαψαν «μαύρη» την εργοδοτική ασυδοσία (2003-02-28 00:00:00.0)
Εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία (2002-02-24 00:00:00.0)
Ενα σύγχρονο εργοτάξιο - κάτεργο (2001-12-13 00:00:00.0)
Προχωρά σε ομαδικές απολύσεις (2000-03-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην «Αττική Οδό» (1999-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ