Από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα!
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021

Την κατάργηση της ΕΒΕ απαίτησαν μαθητές και φοιτητές
«Κάνοντας πράξη το σύνθημα "από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα" για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα», εκπαιδευτικά σωματεία, γονείς, μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Παιδείας. «Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, για να μην εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική που υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς», ήταν το μήνυμα που έδωσαν προς το υπουργείο μπροστά στη νέα χρονιά, διεκδικώντας λειτουργία των σχολείων και σχολών με ασφάλεια, στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με κάλυψη όλων των αναγκών, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία.

Οι εκπαιδευτικοί και γονείς που είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο υποδέχτηκαν θερμά τους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι έφτασαν στο υπουργείο με πορεία και κεντρικό σύνθημα στα πανό τους την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν στους όρους με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία, τονίζοντας πως μετά και την ανακοίνωση των πρωτοκόλλων - λάστιχο για τη λειτουργία των σχολείων, κυβέρνηση και υπουργείο έχουν κάνει τις επιλογές τους, επιμένοντας να μην παίρνουν μέτρα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις.


Ανέδειξαν τις σοβαρές ευθύνες για το ότι στα συγκεκριμένα αιτήματα για μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας, για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και ενημέρωση για τον εμβολιασμό, για μέτρα μορφωτικής στήριξης των μαθητών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιλέγουν το άνοιγμα των σχολείων με καταγεγραγραμμένα κενά, τις καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων και τις περικοπές, τα 25άρια τμήματα, την «ατομική ευθύνη» και τα μέτρα που υψώνουν νέους φραγμούς στη μόρφωση, όπως η ΕΒΕ και η «τράπεζα θεμάτων», η «αξιολόγηση» και κατηγοριοποίηση σχολείων.

Μαθητές από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και φοιτητές, που εδώ και ενάμιση χρόνο διαδηλώνουν για ανοιχτά - ασφαλή σχολεία και σχολές, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, για το δικαίωμα στη μόρφωση με ασφάλεια και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Κάλεσμα στους Συλλόγους και στις Ενώσεις Γονέων να δυναμώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων μέτρων για τα σχολεία απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Παράλληλα οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη, που συντροφεύει με το έργο του τους αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών, με υψωμένη τη γροθιά και τραγούδια του να ακούγονται στη διάρκεια της κινητοποίησης.

Η χτεσινή συγκέντρωση, μία πρώτη δυναμική απάντηση μέσα από την οποία μεταφέρθηκαν η αγωνία, η αγανάκτηση και οι ανάγκες όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, έληξε με ανανέωση του ραντεβού σε νέα κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά. Σε οργάνωση και διεκδίκηση όσων έχουν ανάγκη τα σχολεία και οι σχολές μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους, με περιοδείες, συσκέψεις, συλλογική δράση για την απόκρουση των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες απέναντι σε ένα σχολείο που υψώνει νέους φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις απόρριψης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου (2021-07-28 00:00:00.0)
Απολυτήριο με ...«πράσινη κάρτα» (2005-05-21 00:00:00.0)
Κενό γράμμα οι κυβερνητικές εξαγγελίες (1998-10-21 00:00:00.0)
Η παιδεία υπόθεση του λαού (1998-04-07 00:00:00.0)
Συντονίζουν πανελλαδικά τις κινητοποιήσεις (1998-02-03 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών (1998-01-30 00:00:00.0)