Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απολυτήριο με ... «πράσινη κάρτα»

Κυβερνητική εντολή να δίνονται αποδεικτικά σπουδών μόνο σε όσους αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα

Συνεχίζει να υψώνει φραγμούς στη μόρφωση των αλλοδαπών η κυβέρνηση, η οποία πιστή στην εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής, στερεί από πολλούς οικονομικούς μετανάστες το δικαίωμα να πάρουν το απολυτήριό τους και ουσιαστικά να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αν δεν αποδείξουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.

Τα σχέδια αυτά αποτυπώνονται στο έγγραφο (αρ. πρωτ. 48946/Γ2) που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές Α΄ και Β΄ Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Γραφεία των ΤΕΕ, στο οποίο αναφέρεται: «Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εγγραφή και φοίτηση αλλοδαπών μαθητών με αποδεδειγμένα μη νόμιμα δικαιολογητικά, σας ενημερώνουμε ότι οι μαθητές αυτοί θα προσέλθουν στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις, αλλά δε θα εκδοθούν αποτελέσματα από το σύλλογο διδασκόντων και δε θα χορηγηθεί τίτλος, εάν δεν προσκομίσουν τα νόμιμα δικαιολογητικά. Με ευθύνη των Διευθυντών των σχολείων να ενημερωθούν εγγράφως, για τα ανωτέρω, οι κηδεμόνες των μαθητών αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα περίπου, με άλλο έγγραφο καλούνταν οι διευθυντές των ΤΕΕ να μην παραλαμβάνουν μηχανογραφικά μαθητών ΤΕΕ που επιθυμούν να εισαχθούν στα ΤΕΙ, αν δεν έχουν άδεια παραμονής. Το νέο έγγραφο του υπουργείου όμως έρχεται να γενικεύσει τους φραγμούς, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν αποτελέσματα προαγωγής, να πάρουν απολυτήριο ούτε θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδικασία επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση.

Για «απαράδεκτη μεθόδευση που μας φέρνει σε σκοταδιστικά χρόνια», κάνει λόγο, μιλώντας στον «Ρ» ο Γιώργος Κατρίτσης, μέλος της Διοίκησης της ΕΛΜΕ Πειραιά. «Είναι ένα μέτρο που δεν εισάγει την ισοπολιτεία και δε δίνει ίσες ευκαιρίες στους αλλοδαπούς μαθητές στη χώρα μας και αναιρεί στην πράξη τις εξαγγελίες περί "ανοιχτής κοινωνίας" που ανέχεται και αντιμετωπίζει ισότιμα τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων. Από τη μια, τους αλλοδαπούς μαθητές και τους γονείς τους τους εκμεταλλεύονται ως εργαζόμενους β' διαλογής και από την άλλη τους στερούν την πανανθρώπινη αξία της μόρφωσης και το δικαίωμά τους να σπουδάσουν και να ενταχτούν καλύτερα μέσα στην ελληνική κοινωνία», είπε, καταλήγοντας ότι η ρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί.

Σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευτεί ότι οι αλλοδαποί μαθητές χωρίς άδεια παραμονής θα μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία, ενώ αναμενόταν να σταλεί και σχετική εγκύκλιος, ωστόσο είχε παραπέμψει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών το αν θα επιτραπεί στους ενήλικους αλλοδαπούς μαθητές χωρίς άδεια παραμονής να συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά τον Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ