Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Παραιτήθηκε το Πρυτανικό

Αδιέξοδα προκαλεί στα ΑΕΙ η κρατική υποχρηματοδότηση

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν προχτές ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που έγινε την Πέμπτη 19 του Μάη, οι αντιπρυτάνεις Κ. Σιμόπουλος και Αθ. Καραμπίνης επέρριψαν ευθύνες στον πρύτανη Γ. Σχινά για την κακή οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου, για ζητήματα δημοκρατίας και για κακοδιαχείριση, ενώ οι περισσότεροι συγκλητικοί ζήτησαν την παραίτησή του. Ο Γ. Σχινάς υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκαν τόσο οι δύο αντιπρυτάνεις, όσο και ο τρίτος αντιπρύτανης Γ. Χατζηκωνσταντίνου. Την παραίτηση του πρυτανικού σχήματος είχαν ζητήσει και οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, υποστηρίζοντας ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται κακοδιαχείριση».

Η Πανσπουδαστική ΚΣ με παρέμβασή της στη Σύγκλητο υπογράμμισε ότι η αιτία των αδιεξόδων του Πανεπιστημίου έγκειται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ, που επί χρόνια εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνησης της ΝΔ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κίνησης πρόβαλε το πλαίσιο αιτημάτων της Πανσπουδαστικής ΚΣ για Ενιαία και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια, αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 15%. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνεδρίαση της Συγκλήτου λειτουργεί αποπροσανατολιστικά με το να γίνεται την ίδια ημέρα που γίνεται η Σύνοδος του Μπέργκεν, και ενώ η ΠΟΣΔΕΠ κινητοποιείται με απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» και τα Συντονιστικά των Φοιτητικών Συλλόγων έχουν βγει στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της ΕΕ, που θέλει μία Παιδεία υποταγμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Διευκρινίζεται ότι η ΠΚΣ απείχε συνειδητά από τη Σύγκλητο και πως έκανε μόνο τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

Σημειώνεται ότι μόλις το Φλεβάρη που μας πέρασε, πρύτανης και αντιπρυτάνεις μαζί, είχαν δώσει συνέντευξη Τύπου με ομόφωνη απόφαση για το περιεχόμενό της, στην οποία σημείωναν ότι τα οικονομικά αδιέξοδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου οφείλονται στην «κρατική υποχρηματοδότηση» υπογραμμίζοντας την ευθύνη της πολιτείας, την οποία καλούσαν να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση αυξάνοντας τη χρηματοδότηση. Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί, επομένως, η σημερινή στάση των δύο αντιπρυτάνεων που ρίχνουν το βάρος των αδιεξόδων του Πανεπιστημίου στο Γ. Σχινά, ενώ μόλις το Φλεβάρη δήλωναν ότι θα αγωνίζονταν όλοι μαζί για να μην μπει λουκέτο στο Δημοκρίτειο. Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα; Γιατί δηλώνουν τώρα ότι φταίει η διαχείριση, για ένα πρόβλημα που γεννιέται εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών και της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής;

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Συγκλήτου, πρυτανικές εκλογές ορίστηκαν για την 1η του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ