Η ακτινογραφία των ελλείψεων στην Πυροσβεστική

Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς απαιτεί η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»

Πέμπτη 21 Ιούλη 2022

Eurokinissi

Με άγρια καταστολή είχαν αντιμετωπιστεί οι πυροσβέστες τον περασμένο Νοέμβρη
Η Πυροσβεστική, που από το 1998 ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση, με απαξιωμένη τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με 3.600 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο (χαρακτηριστικά, πέρυσι το καλοκαίρι εργάζονταν 15 24ωρα τον μήνα), στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών φτάνει τους 14.616 (9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί), με 500 νέους «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ). Οπως έχει αποδειχθεί, οι πυροσβέστες δεν είναι αρκετοί σε σχέση με τις ανάγκες, αφού και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν μπορούν να υπολογιστούν εξολοκλήρου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών περίπου 1.700 πυροσβέστες, επειδή στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport» και του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων, των υπηρεσιών λιμένων κ.ά.

Η κυβέρνηση αντί να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις περισσότερες από τις 3.600 πραγματικές κενές οργανικές θέσεις του, δημιούργησε τη νέα κατηγορία πυροσβεστών, αυτήν των επταετούς υποχρέωσης, ενώ περίπου 5.000 πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και πενταετούς υποχρέωσης.

Θυμίζουμε μάλιστα ότι τον Νοέμβρη του 2021 η κυβέρνηση είχε πνίξει στα χημικά τη συγκέντρωση των πυροσβεστών στην Αθήνα που διεκδικούσαν προσλήψεις και ενίσχυση σε μέσα και υποδομές.

Τραγική επιβεβαίωση των διεκδικήσεων της ΕΑΚΠ

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) με ανακοίνωσή της εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληγέντες της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 19/7 στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Πεντέλης.

Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι θέσεις της ΕΑΚΠ Μόλις πριν από δύο βδομάδες, η παράταξή μας σημείωνε σε ανακοίνωσή της:

"(...) Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι μεγάλες ελλείψεις που ευθύνονται για την απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας και πυρασφάλειας.

Ούτε τα εναέρια μέσα, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι περισσότερα φέτος ούτε οι νεοσύστατες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (δασοκομάντος) που δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή μέσα στην αντιπυρική περίοδο ούτε και οι συνάδελφοι πυροσβέστες που έρχονται από το εξωτερικό, κατάφεραν να αποτρέψουν τις καταστροφές που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές.

Και πάλι αρνήθηκαν να ακούσουν τα αιτήματα των πυροσβεστών για τα οποία αγωνίζεται η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών", δηλαδή για κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και για προληπτικές εργασίες και αντιπυρικά έργα που απαιτείται να γίνουν έγκαιρα και πριν από την αντιπυρική περίοδο στα δασικά οικοσυστήματα και στις περιοχές μείξης δασών - οικισμών.

Αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις τεράστιες καταστροφές, και φέτος να αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε με τις χειρότερες συνθήκες. Εξαντλητικά ωράρια εργασίας, μετακινήσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιφέρειά μας, διαμονή και διαβίωση κατά τις μετακινήσεις σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με εγκαταστάσεις που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές για να διαβιώσει ένας άνθρωπος».

Αυτήν τη στιγμή, το πυροσβεστικό προσωπικό δίνει άνισες μα επαγγελματικές μάχες τόσο στο μέτωπο της Πεντέλης όσο και στη νέα πυρκαγιά των Μεγάρων. «Πέραν της Αττικής, εκατοντάδες συνάδελφοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας έχουν μετακινηθεί για ενίσχυση, κι όμως ο λαός συνεχίζει να βλέπει την καταστροφή να αγγίζει τις αυλές του. Κι ενώ την ίδια στιγμή οι Ελληνες πυροσβέστες εργάζονται στα όρια της ανθρώπινης εξάντλησης, ξεπερνώντας κατά πολύ κάθε υφιστάμενο παγκοσμίως πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας, η ηγεσία της ΠΟΕΥΠΣ (σ.σ. η Πανελλήνια Ομοσπονδία) αντί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών, ζητά την ξεκούραση των πυροσβεστών μέσω της επίκλησης στην καλή θέληση εθελοντών!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με προτάσεις διεκδίκησης η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (2023-06-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση της πυροπροστασίας και οι ελλείψεις (2023-05-10 00:00:00.0)
Οι «ήρωες» είναι ...άοπλοι (2022-07-23 00:00:00.0)
Κινητοποίηση πενταετών και εποχικών πυροσβεστών (2017-11-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών (2013-04-17 00:00:00.0)
Σοβαρά τα προβλήματα δασοπυρόσβεσης (2010-06-01 00:00:00.0)