ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Να μπει φρένο στο παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας

Σε ψήφισμα και κάλεσμα να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες κατέληξε η σύσκεψη της ΟΒΣΑ με σωματεία και ενώσεις

Τρίτη 25 Απρίλη 2023

Σύσκεψη σωματείων και ενώσεων επαγγελματιών από μια σειρά κλάδων και περιοχών της Αττικής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα τον συντονισμό ενάντια στα προβλήματα που βασανίζουν τους αυτοαπασχολούμενους, την ακρίβεια και τα χρέη, αλλά και στην «απελευθέρωση» του ωραρίου, που τους στερεί τη στοιχειώδη ξεκούραση, τους εξουθενώνει και τους εκθέτει ακόμα περισσότερο στον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, στο κάλεσμα της οποίας ανταποκρίθηκαν επαγγελματίες εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια συνδικαλιστικών φορέων.

Σε συσπείρωση στα σωματεία και τους συλλόγους, σε αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, σε κοινή πάλη με τους εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια πολιτική, κάλεσε τους επαγγελματίες ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ. Μπροστά στην Πρωτομαγιά μετέφερε το κάλεσμα που έχει απευθύνει η Ομοσπονδία στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην πείρα των επαγγελματιών από τις επιπτώσεις που έχουν στο εισόδημά τους η ακρίβεια σε πρώτες ύλες, το κόστος της Ενέργειας, οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων, η μονοπώληση σε μια σειρά από κλάδους. Ιδιαίτερα στάθηκαν στο μέτωπο του ωραρίου, υπενθυμίζοντας τα λιθαράκια που έβαλαν οι κυβερνήσεις στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας και την πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα για 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων, με μια απόφαση του εκάστοτε δημάρχου.

Να παγώσει κάθε σκέψη για ξεχείλωμα του ωραρίου

Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη υιοθέτησαν κοινό ψήφισμα με αιτήματα που αφορούν το ωράριο των καταστημάτων. Με αυτό διεκδικούν: Να καταργηθεί η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στον εκάστοτε δήμαρχο, με τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 6 το πρωί. Να μπει στον πάγο κάθε σκέψη για παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου. Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η κυριακάτικη αργία.

Ο στόχος που έθεσαν είναι το ψήφισμα να συζητηθεί σε Ενώσεις, Σωματεία και Ομοσπονδίες, να συνυπογραφεί από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς, να γίνει το έναυσμα για να οργανωθούν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε δημάρχους, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε γειτονιές.

«Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που αρνείται μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των χρεών των μικρών επαγγελματιών ώστε να αντεπεξέλθουν στον ανελέητο ανταγωνισμό της αγοράς, με αυτή την τροπολογία γεμίζει αέρα τα πανιά των μεγάλων ομίλων του Εμπορίου για την αύξηση των κερδών εις βάρος μας. Κάνουμε ξεκάθαρο στην κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές ότι θα καταργήσουμε στην πράξη το παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας. Δεν θα δεχθούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα», αναφέρει το ψήφισμα. «Είναι ψέμα το "όποιος δεν θέλει δεν ανοίγει". Ξέρουμε ότι αν διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε και εμείς, οι μικροί επαγγελματίες, να ανοίξουμε. Ο ανελέητος ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια επιλογής. Εχουμε πικρή πείρα από τη διεύρυνση του ωραρίου τα τελευταία χρόνια και τις επιπτώσεις που είχε στη ζωή μας το ξεχαρβάλωμα της οικογενειακής μας ζωής», υπογραμμίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτάνει πια με το ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας (2023-05-04 00:00:00.0)
Σήμερα η διαμαρτυρία εμποροϋπαλλήλων και επαγγελματιών (2023-04-05 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για την κυριακάτικη αργία και το ωράριο (2020-02-11 00:00:00.0)
Προετοιμάζει τον επόμενο γύρο στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας (2019-08-27 00:00:00.0)
Ανοιχτά μαγαζιά και την Κυριακή (2008-07-03 00:00:00.0)
Αντίθετοι στη διεύρυνση του ωραρίου (2005-03-24 00:00:00.0)