ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων από ισραηλινές βόμβες σε νοσοκομείο
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023

Copyright 2023 The Associated

Τα ισραηλινά πλήγματα ισοπεδώνουν και τη Ράφα, δίπλα από το μοναδικό συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο, το οποίο παραμένει κλειστό
Για 11η μέρα μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία του ισραηλινού κατοχικού στρατού συνέχισαν να βομβαρδίζουν ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους νεκρούς και τα θύματα του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου ξεπέρασαν χτες τους 3.000, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 12.500.

Οι βάρβαρες σφαγές κορυφώθηκαν χτες το βράδυ με τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο χριστιανικό νοσοκομείο «Al Ahli» της Πόλης της Γάζας, με εκατοντάδες νεκρούς (ενδεχομένως πάνω από 500).

Βομβαρδίστηκε επίσης σχολείο του ΟΗΕ που φιλοξενούσε περίπου 4.000 αμάχους, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6 Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», το νοσοκομείο που χτυπήθηκε είναι το νοσοκομείο Βαπτιστών «Al Ahli», στο οποίο είχαν καταφύγει πολλές εκατοντάδες γυναικόπαιδα. Οι εικόνες από τη σφαγή εκατοντάδων αθώων αμάχων, που καταγράφηκαν σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αποτυπώνουν τη νέα θηριωδία του κατοχικού στρατού.

«Ενα νέο έγκλημα πολέμου διαπράχθηκε στο νοσοκομείο "Al Ahli Arabi" στο κέντρο της Πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al Shifa λόγω του βομβαρδισμού», ανέφερε ανακοίνωση της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες από το ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα
Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, τονίζοντας: «Αυτό που συμβαίνει είναι γενοκτονία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή. Η σιωπή δεν είναι πλέον αποδεκτή».

Στη συνέχεια ματαίωσε τη σημερινή συνάντησή του στην Ιορδανία με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Το μακελειό προκάλεσε την κατακραυγή του Αραβικού Συνδέσμου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των κυβερνήσεων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, του Καναδά, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κ.ά.

Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαίτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο προκάλεσε την οργή εκατοντάδων νεαρών Παλαιστινίων στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις, αλλά και τον θυμό μεγάλου πλήθους διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμμάν της Ιορδανίας, μέρος των οποίων επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο.

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ κατήγγειλε τις ΗΠΑ ως «χορηγό» της θανατηφόρας επίθεσης του Ισραήλ στο νοσοκομείο, ανακοινώνοντας ότι σήμερα Τετάρτη θα είναι «μια μέρα άνευ προηγουμένου οργής» κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ.

Στους Παλαιστίνιους επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη το Ισραήλ


Copyright 2023 The Associated

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός αρχικά επικαλέστηκε «άγνοια» για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, πιθανολογώντας ότι έπεσε αδέσποτη ρουκέτα της Χαμάς, και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι είναι «νωρίς» για να απαντήσει στο ερώτημα.

Τελικά μετά από αρκετή ώρα, μετά τις 23.00, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη, ρίχνοντας το φταίξιμο αρχικά στη Χαμάς και έπειτα στην «Ισλαμική Τζιχάντ»: «Σύμφωνα με πληροφορίες βασισμένες σε αρκετές πηγές που έχουμε στα χέρια μας, η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ" είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε πως για το μακελειό φταίνε «οι βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα και όχι ο ισραηλινός στρατός».

Το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε ταξιδιωτική αποτρεπτική οδηγία προς την Τουρκία, ανεβάζοντας στο ανώτατο επίπεδο τις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια Ισραηλινών σε τουρκικό έδαφος και καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα.

Στο μεταξύ εντείνονται οι θηριωδίες εποίκων και στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με τους νεκρούς να φτάνουν (μέσα σε 11 μέρες) τουλάχιστον τους 61, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.260. Συνελήφθησαν επίσης πάνω από 470 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη.

Χωρίς νερό, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης

Αξιωματούχοι της UNICEF ανακοίνωσαν χτες ότι πρακτικά οι περισσότεροι από τους αμάχους του παλαιστινιακού θύλακα έμειναν χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι άμαχοι κάνουν καθημερινά «σαφάρι» σε παντοπωλεία και φούρνους, κυρίως της κεντρικής και νότιας Λωρίδας της Γάζας, για να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα.

Ανάμεσα στα συντρίμμια των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών, που εντείνονται νυχθημερόν, και στα λύματα που γεμίζουν δρόμους πυκνοκατοικημένων περιοχών, υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη βόρεια Γάζα και ζουν κυριολεκτικά στον δρόμο, με λιγοστά υπάρχοντα.

Σε αυτές τις σκληρές συνθήκες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε και χτες ότι χρειάζεται επείγουσα πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες, ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παράλληλα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ετοιμότητα από το Πεντάγωνο 2.000 στρατιώτες

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β'.

Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου επιβεβαιώθηκε χτες ότι ο Οστιν έθεσε περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης.

Επίσης χτες, η Γερμανία προχώρησε στην αποστολή ειδικών δυνάμεων στην Κύπρο μπροστά στο ενδεχόμενο «στρατιωτικής εκκένωσης» από το Ισραήλ, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, λένε στο Ισραήλ!

Σε αυτές τις συνθήκες, οργή προκάλεσε χτεσινή δήλωση αξιωματούχου του ισραηλινού στρατού, Ρίτσαρντ Χεκτ, ο οποίος μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC αρνήθηκε ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη βομβαρδισμένη Γάζα.

Οπως είπε, το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας «μετά» τη σχεδιαζόμενη χερσαία επέμβαση θα είναι «διεθνές ζήτημα που θα χρήζει διεθνούς συζήτησης».

«Ολοι μιλάνε για μια χερσαία επίθεση, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Χεκτ.

Αλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι η σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στο Ισραήλ θα καθυστερήσει ή θα αποτρέψει την χερσαία επέμβαση που σχεδιάζεται.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάκσι Χανέγκμπι προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ «θα εμπλακούν» αν ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο πλευρό της Χαμάς.

Λίγη ώρα νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι χτες το απόγευμα σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς στη Γάζα ο επικεφαλής της «Ταξιαρχίας Κεντρικής Γάζας» και του «Γενικού Στρατιωτικού Συμβουλίου» της Χαμάς, Αϊμάν Νοφάλ, και ότι άλλα 14 άτομα (οι περισσότεροι άμαχοι) σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό σπιτιού που ανήκει στην οικογένεια του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει στο Κατάρ.

«Τα μέλη της Χαμάς έχουν δύο επιλογές: 'Η θα πεθάνουν στις θέσεις τους, ή θα παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Βίντεο με ομήρους

Σε αυτό το φόντο, προχτές το βράδυ εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα έδωσε το πρώτο βίντεο με όμηρο. Πρόκειται για την 21χρονη Ισραηλινογαλλίδα Μία Σεμ, η οποία αναφέρει ότι είχε τραυματιστεί και ότι την περιέθαλψαν στη Γάζα κατά την αιχμαλωσία της. Η ίδια απηύθυνε έκκληση να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή της το συντομότερο δυνατόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της» και καταδίκασε «την αθλιότητα που αποτελεί η σύλληψη αθώων ανθρώπων ως ομήρων και την ειδεχθή σκηνοθετημένη παρουσίασή τους».

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε επαφή με στελέχη της Χαμάς στη Γάζα για την απελευθέρωση ομήρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες σφαγές σε σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα (2024-08-06 00:00:00.0)
Το Ισραήλ κλιμακώνει το μακελειό, βομβαρδίζοντας σχολεία και εκτοπίζοντας χιλιάδες ακόμα (2024-07-10 00:00:00.0)
Νέα ολομέτωπη επίθεση του Ισραήλ στην Πόλη της Γάζας σπέρνει θάνατο και ξεριζωμό (2024-06-28 00:00:00.0)
Διεύρυνση της επίθεσης στη Ράφα και πολύμηνη συνέχιση του μακελειού σχεδιάζει το Ισραήλ (2024-05-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται σφοδρές μάχες παρά το διαρκές δολοφονικό σφυροκόπημα (2024-02-28 00:00:00.0)
Σε ισραηλινό «κλοιό θανάτου» τα νοσοκομεία της Γάζας, κορυφώνεται ο ξεριζωμός (2023-11-14 00:00:00.0)