Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζονται σφοδρές μάχες παρά το διαρκές δολοφονικό σφυροκόπημα

Στην Πόλη της Γάζας και τη Χαν Γιούνις εστιάζουν οι μάχες ανάμεσα στον κατοχικό στρατό και δυνάμεις της παλαιστινιακής αντίστασης

Τα παιδιά στη Γάζα συνεχίζουν να δολοφονούνται από τον ισραηλινό στρατό

Copyright 2024 The Associated

Τα παιδιά στη Γάζα συνεχίζουν να δολοφονούνται από τον ισραηλινό στρατό
Με αμείωτη ένταση, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε για 144η μέρα το δολοφονικό σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, από στεριά, αέρα και θάλασσα, εστιάζοντας το τελευταίο 24ωρο τα χτυπήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού στην περιοχή της νότιας πόλης Ράφα και στην περιοχή της Πόλης της Γάζας στον βορρά, ενώ σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην πόλη Χαν Γιούνις στον νότο.

Συνολικά, 29.878 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 70.215 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 96 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 172.

Οπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, μεταξύ άλλων το ισραηλινό Ναυτικό βομβάρδισε τις παράκτιες περιοχές της νότιας Γάζας, ενώ συνοικίες της Πόλης της Γάζας όπως η Al-Daraj, η Al-Zaytoun και η Al-Sabra υπέστησαν μπαράζ επιδρομών που σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς αμάχους, γυναίκες και παιδιά.

Φονικούς βομβαρδισμούς εξαπέλυσαν επίσης οι κατοχικές δυνάμεις στην πόλη Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα, σε καταυλισμό δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ, αλλά και νότια, σε συνοικίες της πόλης Ράφα, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προαναγγέλλει ετοιμασίες για γενικευμένη επίθεση στην πόλη.

Σφοδρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό κατοχικό στρατό και δυνάμεις της παλαιστινιακής αντίστασης μαίνονται στην πόλη Χαν Γιούνις και σε συνοικίες της Πόλης της Γάζας, όπως η αλ Ζεϊτούν. Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε και κατέστρεψε ένα τούνελ μήκους 10 χιλιομέτρων που συνέδεε τη βόρεια με την κεντρική Γάζα.

Παρά τις «επιτυχίες» που ανακοινώνουν οι κατοχικές δυνάμεις, το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το επίσης αμερικάνικο think-tank «Critical Threats Projects» (CTP) επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη παλαιστινιακή αντίσταση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή τους, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση τουλάχιστον 7 επιθέσεων εναντίων ισραηλινών δυνάμεων τη Δευτέρα στην περιοχή αλ Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας. Παράλληλα, παρά την ισραηλινή επιχείρηση ισοπέδωσης της Λωρίδας της Γάζας, τη Δευτέρα καταγράφηκε νέο μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα δε με την επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση, 13 στρατιώτες του κατοχικού στρατού τραυματίστηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στο τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι 7 σοβαρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ισραηλινός στρατός - τα οποία θεωρούνται από πολλές πλευρές υποτιμημένα - 1.421 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, ενώ συνολικά - στη Γάζα, στα σύνορα με τον Λίβανο και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη - έχουν τραυματιστεί 2.981 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Δραματική κατάσταση στα ελάχιστα εναπομείναντα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις και πολιορκίες σε όσα νοσοκομεία έχουν απομείνει να λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Υγειονομικοί δήλωσαν στο δίκτυο «Al Jazeera» ότι το νοσοκομείο al-Awda κινδυνεύει να κλείσει, καθώς ο ισραηλινός στρατός το πολιόρκησε για 18 μέρες και σκότωσε μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Το νοσοκομείο Al-Awda είναι ένα από τα τελευταία νοσοκομεία που εξακολουθεί να λειτουργεί στη βόρεια Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι ιατρικές ομάδες αδυνατούν να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αναπνευστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν όταν οι γεννήτριες των νοσοκομείων έκλεισαν, καθώς το νερό διακόπηκε και τα λύματα και τα συσσωρευμένα απόβλητα υπερχείλισαν, πρόσθεσε το υπουργείο.

Μετά από πολυήμερη πολιορκία του νοσοκομείου από τον κατοχικό στρατό και αλλεπάλληλες επιδρομές μέσα σε αυτό, ακολούθησαν διάφορες επιχειρήσεις εκκένωσης ασθενών και προσωπικού, με τεράστιες δυσκολίες και υπό τα πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών. Πάνω από 120 ασθενείς παραμένουν ακόμα στο νοσοκομείο Νάσερ και χρειάζεται να εκκενωθούν σε άλλα νοσοκομεία.

Δυτική Οχθη: Νέες φονικές ισραηλινές επιδρομές - Δεκάδες συλλήψεις εργατών

Παράλληλα, συνεχίζονται οι φονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, ο κατοχικός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faraa, βόρεια της πόλης Ναμπλούς. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τρεις Παλαιστίνιοι. Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών μελών της.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει επίσης ότι 30 Παλαιστίνιοι εργάτες από τη Γάζα συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στην πόλη Barta'a, νότια της Τζενίν. Οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν σε πολυκατοικία όπου έμεναν οι εργάτες, κοντά σε βιομηχανική περιοχή.

Μία μέρα πριν, ο ισραηλινός στρατός είχε συλλάβει δεκάδες Παλαιστίνιους εργάτες από τη Γάζα στη Ναμπλούς.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, για χτες Τρίτη είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Οχθη ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.

Τουλάχιστον 410 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό και επιθέσεις Εβραίων εποίκων από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα, ενώ οι συλλήψεις Παλαιστινίων ξεπερνούν τις 7.000.

Επιχειρώντας να κατευνάσουν την οργή των Παλαιστινίων και να αποτρέψουν τη μετάδοσή της στους Αραβες του Ισραήλ, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet προέτρεψαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην περιορίσει την πρόσβαση μουσουλμάνων στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα και η Χαμάς είχε απευθύνει προειδοποιήσεις ενάντια στην επιβολή τέτοιου περιορισμού.

Από τον περασμένο Οκτώβρη οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει σε Παλαιστίνιους να εισέλθουν για προσευχή στο τέμενος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ