Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Δεν πρέπει να αποκλειστεί» η αποστολή δυτικών στρατευμάτων λέει ο Μακρόν

«Θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου», προειδοποιεί η Μόσχα

Από τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία
Από τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία
«Δεν πρέπει να αποκλειστεί» στο μέλλον η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, τη Δευτέρα το βράδυ μετά τη Διεθνή Σύνοδο για την Ουκρανία που διοργανώθηκε στο Παρίσι, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της και προμηνύεται κλιμάκωση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν περίπου 20 Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ελληνας πρωθυπουργός (βλέπε σχετικό θέμα στη σελ. 4), καθώς και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, εκπρόσωπος του Αμερικανού ΥΠΕΞ, υπουργικοί εκπρόσωποι από τον Καναδά και τη Σουηδία. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το Παρίσι «αφύπνιση των Ευρωπαίων» για να πάρουν στα «χέρια τους» την Ασφάλεια και την Αμυνα, ενόψει μιας πιθανής μελλοντικής λήξης της «αμερικανικής ομπρέλας».

Παρότι ο Γάλλος Πρόεδρος παραδέχτηκε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, υπογράμμισε ότι και άλλα «ταμπού» έσπασαν στα δύο χρόνια του πολέμου.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (...) χερσαίων στρατευμάτων. Ομως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», ξεκαθάρισε ο Μακρόν, χωρίς να επεκταθεί, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας», δηλαδή της μη αποκάλυψης των σχεδιασμών στον αντίπαλο.

Από τη Διάσκεψη στο Παρίσι για τη στήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος της Ουκρανίας

Copyright 2024 The Associated

Από τη Διάσκεψη στο Παρίσι για τη στήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος της Ουκρανίας
«Δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία (...) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.

«Πολύς κόσμος που λέει "ποτέ" σήμερα είναι οι ίδιοι που έλεγαν "ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας" πριν από δύο χρόνια», υπενθύμισε ο Μακρόν. «Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με 6 ως 12 μήνες καθυστέρησης. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: Ολα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας», πρόσθεσε, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε» στη Ρωσία «να νικήσει στην Ουκρανία».

«Η ήττα της Ρωσίας είναι απόλυτα απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης», επέμεινε και ανήγγειλε τη δημιουργία νέου «συνασπισμού» για την προμήθεια πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Παίρνοντας χτες τη «σκυτάλη» ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκ. Ατάλ, επισήμανε ότι δεν αποκλείεται η αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων, καθώς «δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα σε έναν πόλεμο» και «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε πως η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Τα λόγια του Μακρόν καλωσόρισε το Κίεβο, με τον σύμβουλο του Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, να δηλώνει ότι «δείχνουν απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί για την Ευρώπη μια μιλιταριστική, επιθετική Ρωσία».

«Δεν θα πρόκειται μόνο για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο - αυτή ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό - αλλά μπορεί να ερμηνευθεί ως άμεση εμπλοκή της συμμαχίας σε εχθροπραξίες ή ακόμα και ως κήρυξη πολέμου», προειδοποίησε ο K. Κοζάτσεφ, αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. Ο ίδιος είπε ακόμνα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «πρέπει επίσης να αξιολογήσουν» τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών και να τις γνωρίζουν.

Το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων - που συνιστά σοβαρή κλιμάκωση και άμεση εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση - δεν είχε αναφερθεί μέχρι στιγμής πριν από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Ομως, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, δήλωσε ότι ορισμένα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «σκέφτονται να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία σε διμερή βάση», σύμφωνα με τα όσα υποδηλώνουν οι θέσεις προετοιμασίας της Συνόδου για την Ουκρανία. Ο ίδιος κατηγόρησε τους «συμμάχους» ότι δεν είπαν «ούτε μια λέξη για ειρήνη στην Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία, από το 2014 και πιο ενεργά μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης το 2022. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος από τη Σύνοδο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην «ημερήσια διάταξη».

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, είπε πως δεν τίθεται επί του παρόντος τέτοιο ζήτημα για το ΝΑΤΟ και «αυτήν τη στιγμή, είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου εξοπλισμού στην Ουκρανία», ενώ «δεν υπάρχει ζήτηση» από την ουκρανική πλευρά για χερσαία στρατεύματα.

«Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες σήμερα εάν θα υπάρξουν συνθήκες που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτήν τη θέση», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τα μονοπάτια υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επιθετικότητα της Ρωσίας», με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και «δεν χρειάζονται άλλοι τρόποι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Π. Φιάλα.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα συνεισφέρει 100 εκατ. ευρώ στην πρωτοβουλία της Τσεχίας για αγορά πυρομαχικών για τον στρατό της Ουκρανίας από διάφορες χώρες εκτός Ευρώπης, ενώ σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, έχουν δείξει ενδιαφέρον περίπου 15 κυβερνήσεις.

Επίσης στη Σύνοδο αποφασίστηκε οι υπουργοί Αμυνας να καταρτίσουν σχεδιασμούς μέσα στις επόμενες δέκα μέρες για την αύξηση των ποσοτήτων πυρομαχικών, ιδίως οβίδων του πυροβολικού, για αποστολή στην Ουκρανία.

Γαλλία: Ρωσικές απειλές στη Μαύρη Θάλασσα και «κυβερνοεπιθέσεις»

Στο μεταξύ, για «επιθετικές προσπάθειες ελέγχου» των γαλλικών αεροπορικών και θαλάσσιων περιπολιών κατήγγειλε τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, Σ. Λεκορνί.

Εξήγησε ότι «ένα ρωσικό σύστημα εναέριου ελέγχου απείλησε να καταρρίψει γαλλικά αεροπλάνα στη Μαύρη Θάλασσα, που περιπολούσαν σε μια διεθνώς ελεύθερη ζώνη». Το τελευταίο περιστατικό έγινε τον περασμένο Νοέμβρη, αφορούσε αεροπλάνο τύπου AWACS, η δε ραδιοφωνική ανταλλαγή με τον Γάλλο πιλότο ήταν ιδιαίτερα επιθετική. Ηταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε «τέτοιος εκφοβισμός στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», είπε, παρότι στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές υπήρξαν απειλές.

Για τον Γάλλο υπουργό, η Ρωσία βρίσκεται «στο κατώφλι των ορίων» πολλαπλών μορφών επιθετικότητας. Μίλησε για κυβερνοεπίθεση σε γαλλική αμυντική εταιρεία, με στόχο την παραγωγή των όπλων της, για παραπληροφόρηση γύρω από την Ενέργεια, τα τρόφιμα και γενικά τον κυβερνοχώρο.

Ενόψει «των απειλών ρωσικής δολιοφθοράς και κυβερνοεπίθεσης», όπως είπε ο Λεκορνί, θα ενισχυθούν τα μέτρα ξεκινώντας από το δικό του υπουργείο που αποτελεί στόχο.

Στην κριτική που ασκείται στη Γαλλία από «συμμάχους» για χαμηλή συμμετοχή στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο υπουργός Αμυνας είπε πως «ό,τι υποσχόμαστε το υλοποιούμε πραγματικά. Οι κατατάξεις λαμβάνουν υπόψη μόνο τα στοιχεία που είναι σε ανοιχτό κώδικα, και όχι αυτά που δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα».

Κλείνει και η Δανία την έρευνα για τους «Nord Stream»

Κλείνει, μετά τη Σουηδία, και η Δανία την έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς «Nord Stream» τον Σεπτέμβρη του 2022, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Με βάση τα στοιχεία της έρευνας οι αρχές μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς ήταν σκόπιμη. Παράλληλα εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες βάσεις για να συνεχιστεί η έρευνα στη Δανία (...) και κατά συνέπεια η αστυνομία της Κοπεγχάγης αποφάσισε να ολοκληρώσει την έρευνα για τις εκρήξεις», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων αγωγοί «Nord Stream» 1 και 2, που μετέφεραν ρωσικό αέριο μέσω της Βαλτικής στη Γερμανία, υπέστησαν ζημιές έπειτα από εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στο δανέζικο νησί Μπόρνχολμ, αλλά «έξω από τα δανέζικα χωρικά ύδατα», επισήμανε η ανακοίνωση.

Η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία συνεργάστηκαν στην έρευνα. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας ότι εμπλέκονται.

Η γερμανική Γενική Εισαγγελία συνεχίζει να ερευνά τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream», αλλά δεν αποκάλυψε αν έχει λάβει προσωρινά αποτελέσματα από τη Σουηδία και τη Δανία.

Προχτές, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι «ενδιαφέρεται πολύ» να διερευνήσει όλες τις περιστάσεις δολιοφθορών στους αγωγούς.

Ουκρανική επίθεση με νεκρούς στο Μπέλγκοροντ

Νέα επίθεση με νεκρούς σημειώθηκε χτες στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στο χωριό Ποτσάεβο, ενώ πλέον οι ουκρανικές επιθέσεις είναι καθημερινές. Πρόκειται για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η οποία αποδίδεται στις ουκρανικές δυνάμεις.

«Ο ουκρανικός στρατός έπληξε αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ένα drone-καμικάζι... Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν» και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ανέφερε ο περιφερειάρχης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυτοκίνητο που χτυπήθηκε μετέφερε εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι απέτρεψε επίθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών με τοξικό αέριο ισοδύναμο του παράγοντα BZ, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται εν μέρει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληραίνουν παζάρια και απειλές, στην επιφάνεια οι «συμμαχικές» αντιθέσεις (2022-02-09 00:00:00.0)
Με «μαζικές συνέπειες» απειλεί τη Ρωσία το G7 (2021-12-14 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» (2021-09-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση στη Βαλτική (2021-04-03 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για τον αγωγό «Nord Stream 2» (2021-03-25 00:00:00.0)
Εντείνουν τις πιέσεις προς Ρωσία και Γερμανία (2018-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ