Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ικανοποίηση» ΗΠΑ για τα διπλωματικά παζάρια και τις αλλαγές στη Ραμάλα

Συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας με ορίζοντα την ερχόμενη Δευτέρα προαναγγέλλει ο Μπάιντεν - Παραμένουν «μεγάλα κενά» λέει η παλαιστινιακή πλευρά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα διεθνή διπλωματικά παζάρια για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με το βλέμμα των διαφόρων «μεσολαβητών» στραμμένο στην «επόμενη μέρα» του Παλαιστινιακού και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής, μιας περιοχής που αποτελεί κεντρικό κομμάτι στο παζλ ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικαλούμενος ενημέρωση από τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, είπε ότι «είμαστε κοντά (σε μια συμφωνία), αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη», αναφέροντας όμως ότι «έως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός». Μιλώντας στο δίκτυο NBC, ο Μπάιντεν ανέφερε ακόμα ότι «καθώς το Ραμαζάνι φθάνει», υπάρχει «συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκειά του, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Ισραήλ δεσμεύθηκε πως θα καταστήσει δυνατή την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Ράφα, προτού εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί.

Επίσης, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ προωθεί σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που εκφράζει την υποστήριξη στις διπλωματικές προσπάθειες για «επείγουσα» επίτευξη συμφωνίας «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός».

Οι ΗΠΑ, καλύπτοντας πλήρως το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, έχουν θέσει 3 φορές «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ισάριθμα ψηφίσματα που καλούσαν σε οριστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, «ξεπλένουν» τα σχέδια του Ισραήλ για νέα κλιμάκωση του μακελειού με γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, βάζοντας ως μόνο «αστερίσκο» το να υπάρχει «αξιόπιστο σχέδιο» για την απομάκρυνση του 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή...

Πάντως, αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο «Ρόιτερς» ότι τα σχόλια του Μπάιντεν για συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα είναι πρόωρα και δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση στο έδαφος, ότι υπάρχουν «ακόμα μεγάλα κενά που πρέπει να γεφυρωθούν» προτού εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός.

Το δε ΥΠΕΞ του Κατάρ, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες, δήλωσε «αισιόδοξο» αλλά συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει ακόμα «καμία σημαντική πρόοδος».

Από την ισραηλινή πλευρά, αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα - στον ειδησεογραφικό ιστοτόπο «Ynet» - ότι «η τάση είναι θετική».

Οσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών, η ισραηλινή πλευρά φέρεται να εξετάζει και την αναδιάταξη των στρατευμάτων της, ώστε να επιτραπεί «πιο ελεύθερη» μετακίνηση στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη, εξετάζει διακοπή της εναέριας επιτήρησης μέχρι και 8 ώρες τη μέρα.

Η Χαμάς επιδιώκει την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών κατοχικών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Το «Al Jazeera» μετέδωσε ότι στις συνομιλίες που έγιναν στο Παρίσι - με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Ισραήλ και Αιγύπτου - συζητήθηκε και η σταδιακή επιστροφή Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα - με εξαίρεση τους νεαρούς άνδρες που είναι «σε ηλικία στρατολόγησης».

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, προσχέδιο που έχει ήδη λάβει η Χαμάς, προβλέπει παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 μέρες και ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους, σε αναλογία 10 προς 1. Ακόμα, η εξεταζόμενη συμφωνία προβλέπει ότι θα επισκευαστούν τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα, είσοδο καθημερινά στη Λωρίδα 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια και παράδοση σκηνών και τροχόσπιτων σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους. Ακόμα, ότι η Χαμάς θα αφήσει ελεύθερους 40 Ισραηλινούς ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και τους ασθενείς. Από την πλευρά του, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και δεν θα τους συλλάβει ξανά.

ΗΠΑ: Χαιρετίζουν μέτρα για τον «εκσυγχρονισμό» της Παλαιστινιακής Αρχής

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μ. Μίλερ, έσπευσε να εκφράσει την πλήρη ικανοποίηση των ΗΠΑ για «τα μέτρα που έλαβε η Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταρρύθμισή της και τον εκσυγχρονισμό της», μετά την προχτεσινή παραίτηση που υπέβαλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μ. Στάγεχ.

Εσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε ενθαρρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή «να λάβει αυτά τα μέτρα» και κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, και κατέληξε: «Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι θετικά. Πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ώστε η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Οχθη να τελούν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή».

Προσπαθώντας να προσπεράσει επίμονα ερωτήματα για τον βαθμό εμπλοκής της Ουάσιγκτον στις ενδο-παλαιστινιακές διεργασίες, είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χαιρετίζει «βήματα για να αναζωογονηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή» και υπογράμμισε ότι γίνονται «θετικά βήματα» για «την επίτευξη μιας επανενωμένης Γάζας και Δυτικής Οχθης υπό την Παλαιστινιακή Αρχή, επομένως θα συνεχίσουμε να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν αυτά τα βήματα».

«Ο Πρόεδρος Αμπάς είπε ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για τη μεταρρύθμιση και την αναζωογόνηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Το είπε απευθείας στον υπουργό (Μπλίνκεν) και τον καλωσορίζουμε να κάνει αυτά τα βήματα», πρόσθεσε.

Αύριο η συνάντηση στη Μόσχα

Την όξυνση των διεργασιών για την «επόμενη μέρα» επιβεβαιώνει και η ενδο-παλαιστινιακή συνάντηση που οργανώνεται αύριο στη Μόσχα, μετά από πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, «η Ρωσία έχει προσκαλέσει έως και 14 οργανώσεις σε μια ενδοπαλαιστινιακή συνάντηση στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ».

Οπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή, αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, «καλέσαμε όλους τους Παλαιστίνιους εκπροσώπους - όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε διάφορες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Λιβάνου (...) Η σύνθεση είναι περίπου η ίδια όπως ήταν στις δύο προηγούμενες ενδοπαλαιστινιακές συναντήσεις: 12 έως 14 οργανώσεις».

Είπε ακόμα ότι «οι περισσότεροι από αυτούς συνδέονται με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αλλά υπάρχουν και ορισμένες οργανώσεις που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί σε αυτήν - η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ». Στόχοι της Μόσχας - υποστήριξε σύμφωνα με το πρακτορείο - είναι να βοηθήσει διάφορες παλαιστινιακές δυνάμεις να συμφωνήσουν να ενωθούν πολιτικά.

«Συνεχίζουμε από το γεγονός ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ήταν και παραμένει ο νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού. Απολαμβάνει την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας και της δικής μας», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ