Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ευρωατλαντική «πλευρά της εμπλοκής» και στον Καύκασο

Τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, υποδέχτηκε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ξανά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει πλάτη στην υλοποίηση επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών και στον Νότιο Καύκασο, στο υπογάστριο της Ρωσίας, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.

Συγκεκριμένα, στις κοινές δηλώσεις τους ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για «κοινές προκλήσεις» στην «προσέλκυση επενδύσεων», την «συνεργασία» σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και τη «σύμπραξη στον αμυντικό τομέα». Πρόσθεσε ότι απέναντι στις «εξελίξεις στην περιοχή» έχουν «κοινές θέσεις», ενώ σχετικά με το «πώς θα πορευτεί η Αρμενία στο νέο στρατηγικό περιβάλλον» επέμεινε ότι μια «βιώσιμη συμφωνία μεταξύ Ερεβάν και Μπακού για ειρήνη στον Νότιο Καύκασο» είναι αναγκαία ώστε «να μετατραπεί η περιοχή σε εμπορικό κόμβο», καθώς «η κοινή ευημερία θα κάνει τα όπλα να σιγήσουν».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει «απόλυτα» τον «προσανατολισμό» της αρμενικής κυβέρνησης «προς τη Δύση», δηλώνοντας μάλιστα ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να «συμβάλουν» στην «οικοδόμηση αυτής της νέας φιλελεύθερης δημοκρατίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

Θυμίζουμε ότι προχτές ο Μητσοτάκης μετέβη στο Παρίσι για τη διάσκεψη που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Η αποφασιστικότητά τους για συνέχιση της εμπλοκής είναι βαρέλι δίχως πάτο κι ανοίγει ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους. Χαρακτηριστικά, στο περιθώριο της διάσκεψης επιβεβαιώθηκε ότι αρκετές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 17), με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο να λέει ανοικτά ότι «ορισμένα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέφτονται να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία σε διμερή βάση».

Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του έσπευσε με δηλώσεις του να ξορκίσει το ενδεχόμενο αυτό, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ενα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας». Μια δήλωση βέβαια που επιβεβαιώνει ότι το θέμα υφίσταται έστω για μια «μειοψηφία» ΝΑΤΟικών δυνάμεων εκτός Ευρώπης.

Δυνάμεις που θα υποστηριχτούν, όπως και οι προηγούμενες που αναπτύχθηκαν περιμετρικά της Ρωσίας, από την Αλεξανδρούπολη και άλλα ελληνικά λιμάνια. Διόλου τυχαία ο Μητσοτάκης έλεγε προχτές ότι στη διάσκεψη στο Παρίσι επαναβεβαίωσαν την «ενότητά» τους και την «αποφασιστικότητά» τους «να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στη ρωσική εισβολή».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει ρέστα σε αυτή την πτυχή της εμπλοκής. Με βάση στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα «δωρεές» σε στρατιωτικό υλικό αξίας 60 εκατ. δολαρίων, ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι (σε όπλα, μέσα, πυρομαχικά), ενώ υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνουν και άλλες τέτοιες αποστολές προς το Κίεβο.

Θυμίζουμε, από την έναρξη της σύγκρουσης έχει στείλει στο Κίεβο χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης, το 2023 ήταν ένας από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους. Εξάλλου, πρόσφατα, φορτηγά άδειασαν αποθήκες από στρατόπεδα στην Κορινθία, στα Γιάννενα και στη Δράμα, υλοποιώντας συμφωνία με την Τσεχία για πώληση δεκάδων χιλιάδων φυσιγγίων πυροβολικού διαμετρήματος 105 χιλιοστών, τα οποία προωθούνται κατόπιν από τους Τσέχους στους Ουκρανούς.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK. Τα OSA είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Θράκη είναι ο χώρος προβλεπόμενης επιχειρησιακής δράσης των TOR-M1. Εχει επίσης συζητηθεί η παράδοση των τσεχοσλοβακικής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70. Χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση του Κιέβου, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ