ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Οι έμποροι τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές

Ενώ οι έμποροι αγοράζουν από τον παραγωγό το αγγουράκι με 7 δραχμές το τεμάχιο και τις πατάτες μέχρι 45 δραχμές το κιλό, οι τιμές τους στην αγορά φτάνουν σε 100 και 230 δραχμές αντίστοιχα. Τι διεκδικούν οι αγρότες Αχαΐας-Ηλείας-Μεσσηνίας

Παρασκευή 24 Μάη 2002

Eurokinissi

Ενώ οι αγρότες πουλάνε τις πατάτες με 40-45 δραχμές το κιλό στον έμπορο, οι καταναλωτές την πληρώνουν με 230 δραχμές το κιλό
Μια χούφτα έμποροι και μεσάζοντες πίνουν στην κυριολεξία το αίμα χιλιάδων αγροτών των περιοχών Αχαΐας-Ηλείας-Μεσσηνίας, αγοράζοντας πάμφθηνα τα αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα, με τις τιμές που πουλούν στην αγορά προκαλούν οικονομικά εμφράγματα στα εκατομμύρια των καταναλωτών. Και όλα αυτά, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των (αν)αρμόδιων υπηρεσιών της, που παραμένουν απλοί θεατές στη γενικευμένη ασυδοσία. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ψαλίδα μεταξύ της τιμής παράδοσης του προϊόντος από τον αγρότη-παραγωγό και της τιμής στην αγορά, με την οποία ψωνίζει ο καταναλωτής, ανοίγει ανεξέλεγκτα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ενώ ο έμπορος αγοράζει από τον αγρότη το αγγούρι με 7 δραχμές (!) το τεμάχιο, οι καταναλωτές το αγοράζουν μέχρι και 100 δραχμές, τις πατάτες με 40-45 δραχμές το κιλό, η τιμή τους στην αγορά φτάνει μέχρι και 230 δραχμές το κιλό.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα σημείωσε ένας αγρότης στην προχτεσινή συγκέντρωση των πατατοπαραγωγών στην Αχαΐα: «Τα χωριά μας απέχουν μόλις 20 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Τι συμβαίνει στη διαδρομή και η τιμή της φτάνει τις 200 δραχμές το κιλό;». Να αναφέρουμε εδώ πως ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλα, σχεδόν, τα κηπευτικά προϊόντα της εποχής.

Δυστυχώς, για τους αγρότες αποδείχτηκε με τραγικό τρόπο, για άλλη μια φορά, πως δεν είναι τελικά ιδιοκτήτες των προϊόντων τους, ενώ τα πρόσφατα λόγια του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, από την Κεφαλονιά, πως η αγροτική οικονομία πάει καλά και μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί διαμαρτύρονται, ήταν φούμαρα.

Οι παραγωγοί βρίσκονται στα όριά τους

Η επιτόπια παρουσία του «Ρ» προχτές το βράδυ στη συγκέντρωση των πατατοπαραγωγών της Αχαΐας στο Συνεταιρισμό των Σαγέικων και η χτεσινή περιοδεία στους κάμπους της Νότιας Ηλείας έδειξαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στην Αχαΐα περισσότεροι από χίλιοι πατατοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η τιμή πώλησης στον έμπορα είναι 45 δραχμές το κιλό για φέτος, ενώ πέρσι η τιμή κυμάνθηκε από 100 μέχρι 180 δραχμές. Σήμερα, ούτε καν το κόστος παραγωγής δεν καλύπτεται. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα συσκευαστήρια που παραλαμβάνουν την πατάτα παρακρατούν αυθαίρετα, μέσα από τη διαλογή-κλοπή, το 30% περίπου της παραγωγής (!), ενώ το πραγματικό σκάρτο προϊόν είναι μόλις 3%. Τι συμβαίνει τελικά με αυτό το 30%; Διατίθεται κανονικότατα στην αγορά ενώ μια μεγάλη ποσότητα πατάτας (μεγάλες, μισοκομμένες κλπ.) παραδίδονται στις βιομηχανίες τροφίμων και στις εταιρίες παραγωγής των περίφημων «τσιπς», όπου ουσιαστικά ένα κιλό τσιπς στοιχίζει στον καταναλωτή 3.500 δραχμές! Παράλληλα, οι έμποροι των συσκευαστηρίων απειλούν τους αγρότες πως δε θα δεχτούν την παραγωγή τους αν δεν κόβουν μειωμένο δελτίο αποστολής. Το έγκλημα ολοκληρώνεται με τη μη πληρωμή των παραγωγών, που περιμένουν να πληρωθούν τη σοδειά τους από τους εμπόρους όποτε τους «καπνίσει» (μετά από τρεις, τέσσερις ή και πέντε μήνες).

Μετά από αυτή τη λεηλασία οι αγρότες, με ομόφωνο ψήφισμά τους στην προχτεσινή συγκέντρωση, ζητούν:

«Στείλε μου 40 ευρώ για τα μεταφορικά»

Στα χωριά της Νότιας Ηλείας, όπου οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια κηπευτικών προϊόντων, βρίσκονται πραγματικά στο χείλος της καταστροφής. Οι εξευτελιστικές τιμές όλων των κηπευτικών προϊόντων ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με το αγγούρι να έχει την τιμητική του. Εφτά δραχμές το ένα. «Πούλησα 32.000 αγγούρια και πήρα 280.000 χιλιάδες δραχμές. Αν με ρωτάς για τα έξοδα, αυτά είναι εφταπλάσια από αυτά που εισέπραξα», μας είπε ο Χρήστος Γεροστάθης, που τον συναντήσαμε μαζί με άλλους παραγωγούς στο Πρασιδάκι.

«Ο έμπορας σού λέει: Αυτή την τιμή δίνω. Αμα θες δώσ' τα. Τι να κάνουμε; Το αγγούρι δεν μπορεί να μείνει. Μόλις το κόψεις πρέπει να το δώσεις, αλλιώς το χάνεις», είπε ο γραμματέας του συνεταιρισμού της περιοχής, Αναστάσιος Κατσικαρώνης, αναφερόμενος στην ασυδοσία και στον ωμό εκβιασμό των εμπόρων.

«Στείλε μου 40 ευρώ για τα μεταφορικά»(!), ήταν η απάντηση ενός εμπόρου από τη λαχαναγορά της Πάτρας σε παραγωγό, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε πότε θα τον πληρώσει. Τη στιχομυθία αυτή μας μετέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού του Γιαννιτροχωρίου, Γιάννης Παπαλεξόπουλος, και συμπλήρωσε: «Ο έμπορος μάς πληρώνει όποτε θελήσει».

Ολα τα χωριά της περιοχής στενάζουν από την ασυδοσία των εμπόρων, όπως αυτή έχει ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Χρήστος Γιαννόπουλος, τόνισε: «Απαιτείται άμεση ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης πριν καταστραφεί ολοσχερώς η μικρομεσαία αγροτιά και η αντικατάστασή της με άλλη, που θα έχει στόχο τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και την εξασφάλιση της αγροτικής απασχόλησης με παράλληλη κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού. Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι εφικτή μόνο μέσα από τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα έχουν υπό την εποπτεία τους τη συλλογή των προϊόντων, τη συσκευασία, τη μεταποίηση αλλά και τη διάθεση στην αγορά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θύματα των εξευτελιστικών τιμών (2004-09-07 00:00:00.0)
Πολυεθνικές και αλυσίδες «θάβουν» τα κηπευτικά (2004-07-11 00:00:00.0)
Οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν από πατατοπαραγωγούς και καταναλωτές (2004-06-18 00:00:00.0)
Απούλητα ή σε εξευτελιστικές τιμές (2002-05-23 00:00:00.0)
Πώς ξεκληρίζονται και ποιοι παίρνουν τη θέση τους (2001-11-25 00:00:00.0)
Τους "ξεζουμίζουν" έμποροι - μεσάζοντες (1997-12-12 00:00:00.0)