Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Απούλητα ή σε εξευτελιστικές τιμές

Σήμερα στις 11 το πρωί η κινητοποίηση των αγροτών στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών

Απούλητα ή σε εξευτελιστικές τιμές παραδίδουν τα προϊόντα τους οι αγρότες των περιοχών Αχαΐας - Ηλείας - Μεσσηνίας στους εμπόρους, ενώ στον καταναλωτή, σε ορισμένα είδη, η τιμή ξεπερνά ακόμα και δέκα (!) φορές την αρχική τιμή πώλησης από τον παραγωγό.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εστιάζονται στα αγγουράκια και τις πατάτες, ενώ και οι υπόλοιπες καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών αλλά και των θερμοκηπίων (ντομάτες, φασόλια, κολοκυθάκια, πιπεριές κ.ά.) πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα αγγουράκια, για παράδειγμα, πωλούνται στον έμπορο για 14 δραχμές (!) το ζευγάρι και στην αγορά φτάνουν μέχρι και τις 200 δραχμές (!). Οι ντομάτες «φεύγουν» από το χωράφι στις 50 - 60 δραχμές το κιλό και καταλήγουν στον καταναλωτή 350 - 400 δραχμές το κιλό.

Η ανησυχία των αγροτών εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της παραγωγής των προϊόντων και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο για όλα τα αγροτικά προϊόντα του καλοκαιριού κι όχι μόνο.

Για το λόγο αυτό, οι αγρότες πριν αποσώσουν εντελώς από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, προετοιμάζουν τις επόμενες αγωνιστικές κινήσεις τους.

Στη Μεσσηνία, οι αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, σήμερα Παρασκευή 24 του Μάη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, με αφορμή τις τιμές στα κηπευτικά προϊόντα.

Στην Ηλεία, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σημειώνει πως «το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στην Ηλεία έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα κι οστά. Ετσι μετά το χτύπημα των κτηνοτρόφων, των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, των βαμβακοπαραγωγών, των ελαιοπαραγωγών, που ενώ κοντεύει καλοκαίρι έχουν απούλητο το λάδι, παρότι υπάρχει έλλειψη, των καλλιεργητών υπαίθριων κηπευτικών και υπό κάλυψη (θερμοκήπια), πετούν στην κυριολεξία τα προϊόντα τους, δυστυχώς το κακό από ότι δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστεί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα του καλοκαιριού. Ολοι αυτοί που κόπτονται τάχα για τους αγρότες, είναι αυτοί που έχουν τις ευθύνες, είναι όλοι αυτοί που μας έταξαν τα χρυσά ευρωπαϊκά κουτάλια για να τρώμε, είναι αυτοί που εφαρμόζουν ή στηρίζουν τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ». Και καταλήγει στην ανακοίνωση πως «τα κριτήρια της ΟΝΕ και του πληθωρισμού δεν μπορούν να τα φορτώνουν στις πλάτες των αγροτών με το χτύπημα των τιμών των προϊόντων και την αύξηση του κόστους παραγωγής και να αφήνουν τους κερδοσκόπους, βιομηχάνους, εμπόρους κι εισαγωγείς να ρουφούν το αίμα των αγροτών και των καταναλωτών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θύματα των εξευτελιστικών τιμών (2004-09-07 00:00:00.0)
Οι έμποροι τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές (2002-05-24 00:00:00.0)
Η διατροφική μας σχιζοφρένεια (2001-03-17 00:00:00.0)
Τους "ξεζουμίζουν" έμποροι - μεσάζοντες (1997-12-12 00:00:00.0)
Κατάντησαν να "παράγουν"... μόνο χρέη (1996-05-08 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι ντοματοπαραγωγοί (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ