ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κοροϊδία στους ανέργους, παράδες στους εργοδότες!

Μετά τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης», έρχονται οι «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» να «καταπολεμήσουν» την ανεργία

Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002

Ενα ακόμα πρόγραμμα «καταπολέμησης» της ανεργίας - από τα γνωστά, μέσω των οποίων επιδοτούνται εργοδότες και εμπαίζονται οι άνεργοι - μπαίνει σε εφαρμογή στη Θεσσαλία. Πρόκειται για πρόγραμμα που είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας, με την ονομασία «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης για ανέργους και ειδικές κοινωνικές ομάδες».

Σύμφωνα με τους αρμοδίους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το πρόγραμμα αφορά ανέργους ή υποαπασχολούμενους σε οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές και σε τομείς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα απασχόλησης, καθώς και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες σε τοπική κλίμακα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποκλεισμού από την αγορά εργασίας.

Οι δράσεις του - σύμφωνα πάντα με τους αρμοδίους - θ' αφορούν στην επιδότηση της απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης (δικαιούχος ο ΟΑΕΔ), στην κατάρτιση ανέργων και υποαπασχολουμένων και την εμψύχωση ατόμων που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό (δικαιούχος οι ΟΤΑ), ενώ υποχρεωτική θα είναι και η συμβουλευτική δράση από φορείς παροχής υποστηρικτικών ενεργειών.

Ολοκληρωμένα θα εφαρμοστεί στους Νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ενώ στη Λάρισα - όπου «τρέχει» άλλο πρόγραμμα «κατά» της ανεργίας, συνολικού κόστους 14 δισ. δρχ., περίπου, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ για να επιδοτεί τους βιομήχανους, να ταΐζει τους «επιτήδειους» και να μοιράζει «ψίχουλα» σε μερικούς από τους χιλιάδες ανέργους - θα υλοποιηθεί μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες.

Διαχειριστής του προγράμματος θα είναι Ομάδα Συνεργαζομένων Φορέων (ΟΣΦ), η οποία θα δημιουργηθεί με Κοινοπρακτικό Σύμφωνο και θ' αποτελείται από φορείς του δημοσίου τομέα (προφανώς την Περιφέρεια), Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τον ΟΑΕΔ, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Κέντρα Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΚΕΚ), Επιμελητήρια, Επαγγελματικές Ενώσεις.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος θ' ανέλθει στα 8.821.852 ευρώ (3 δισ. δρχ.), το 75% των οποίων θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το 25% θα είναι Εθνική Δημόσια Δαπάνη, ενώ η ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του θα γίνει στις 31/12/2006.

Συνέχεια των ΤΣΑ

Το νέο πρόγραμμα έρχεται σαν συνέχεια των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), τα οποία εφαρμόστηκαν στη Θεσσαλία - ιδιαιτέρως στη Μαγνησία, όπου η «κεντροαριστερή» συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτούργησε ως «δοκιμαστής υλοποίησης» αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων της «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης Σημίτη - χωρίς, βεβαίως, να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Μάλιστα, οι «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» φαίνεται να βολεύουν περισσότερο από τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης» τους δήμους και άλλους τοπικούς φορείς, καθώς δε θα υπογράφουν σύμβαση με τους ανέργους που θα προσλαμβάνουν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα στα πλαίσια του προγράμματος - έτσι δε θα δυσκολεύονται καθόλου όταν θα έρχεται η ώρα να τους διώξουν από τη δουλιά - και δε θα τους πληρώνουν από τα ταμεία τους.

Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νέο πρόγραμμα η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Μαγνησία, αφού επισημαίνει ότι «όσο η ανεργία φουντώνει και τα κοινωνικά προβλήματα, που συνεπάγεται, οξύνονται, τόσο θα εντείνονται και οι προσπάθειες να εξωραϊστεί το πρόβλημα, ν' αμβλυνθούν και να κρυφτούν οι συνέπειες», τονίζει πως «όσο δε θίγεται η πολιτική της κυβέρνησης που ανατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση, προωθεί την "ευελιξία" στις εργασιακές σχέσεις, ξεπουλάει επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια κλπ., τόσο η ανεργία θα φουντώνει».

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι κι αυτό το πρόγραμμα - όπως τα ΤΣΑ κι άλλα ανάλογα και συναφή - υπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και σημειώνει: «Οι στόχοι του είναι γνωστοί: και η εργοδοσία να τσεπώσει αρκετά "ζεστά" εκατομμύρια κι αρκετοί άνεργοι θα υποαπασχοληθούν καταρτιζόμενοι παίρνοντας κάποια "ψίχουλα" - για να μη βγουν στο δρόμο και αρχίσουν να φωνάζουν - κι ένα σημαντικό δυναμικό ανθρώπων θα επιμορφωθεί στη λογική των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, θα μάθει να μοιράζεται μια θέση εργασίας με άλλους 2,3, θα διαπαιδαγωγηθεί να έχει "κουτσουρεμένα" ή ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Προϋποθέσεις

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ τονίζεται ότι πρέπει ν' απορριφτεί η φιλοσοφία αυτού του προγράμματος, ενώ αναφέρονται μερικές βασικές προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για να εξασφαλίσει ότι «θα πιάσουν τόπο» ένα μέρος των χρημάτων που θα δαπανηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος κι ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις, ώστε ν' ανακυκλώνεται η ανεργία.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

1. Να δίνονται κάθε χρόνο, και για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα, 600 ευρώ (200.000 δρχ.) σε κάθε άνεργο, με μόνη προϋπόθεση την κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

2. Ν' απαγορευτούν οι απολύσεις σε κάθε επιχείρηση που θα μπει στο πρόγραμμα ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια του προγράμματος κι ένα χρόνο μετά.

3. Να εφαρμοστούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

4. Να διπλασιαστεί το ποσό που θα παίρνει ανά ώρα και να έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη κάθε άνεργος που θα παρακολουθήσει σεμινάρια κατάρτισης, τα οποία πρέπει να πραγματοποιούν δημόσιοι εκπαιδευτικοί φορείς.

5. Ν' ακυρωθούν στην πράξη όλες οι συμφωνίες εφαρμογής των ΤΣΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπόριο ανέργων με επιχειρηματίες(2006-04-18 00:00:00.0)
Προγράμματα - φορείς υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής(2003-02-01 00:00:00.0)
«Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», όπως Τοπικά Σύμφωνα...(2003-01-22 00:00:00.0)
Κερκόπορτα για την κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων(1998-07-26 00:00:00.0)
500 θέσεις για 20.000 ανέργους!(1998-07-26 00:00:00.0)