ΧΑΛΚΙΔΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στην κοροϊδία της «προστασίας του καταναλωτή»

Την προσήλωσή τους στους στόχους της Λισαβόνας επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εμπορίου στην άτυπη σύνοδό τους

Παρασκευή 9 Μάη 2003

ICON

Η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εμπορίου
Την ώρα που οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ είχαν «ξοφλήσει» με τις θεωρίες περί προστασίας του καταναλωτή στην άτυπη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια της Εύβοιας, χτες και προχτές, κάτοικοι της πόλης της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής επιτροπής του ΠΑΜΕ, διατράνωναν, σε απόσταση λίγων μέτρων από το δημαρχείο, την αντίθεσή τους στη φιέστα και στην κοροϊδία, απαιτώντας να τεθεί τέρμα στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική που καταδικάζει την πλειοψηφία του λαού στη φτώχεια, στην ανεργία, στη συνεχή λιτότητα και εκτινάζει τις τιμές στα ύψη.

Πόσο μάλλον που καταντούσε και προκλητικός εμπαιγμός προς τους χιλιάδες άνεργους της Εύβοιας, του Μαντουδίου και της Χαλκίδας, οι οποίοι έχουν χορτάσει χρόνια τώρα από τις ανέξοδες υποσχέσεις τους.

Ακόμα και οι διακηρύξεις τους «για προστασία του καταναλωτή είναι ψεύτικες, αφού με χέρια και πόδια ψηφίζουν και κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την οικονομία της αγοράς, για τους λίγους, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια και φροντίζουν για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση νομιμοποιούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα, καταστρέφουν την εγχώρια παραγωγή της υγιεινής διατροφικής αλυσίδας για το λαό», τόνισε στην ομιλία του ο Β. Μαγκόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Ο λαός μας, πρόσθεσε, αντιστέκεται και καταδικάζει αυτή την πολιτική μέσα από το οργανωμένο μαζικό κίνημα, τα σωματεία, τους συλλόγους». Αναφερόμενος στο ταξικό κίνημα είπε: «Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους με κορύφωση την πανεργατική, πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη».

Ακολούθησε μαχητική πορεία από τον τόπο της συγκέντρωσης προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, η οποία όμως διακόπηκε στο ύψος του δημαρχείου από τον αστυνομικό κλοιό που είχε ζώσει το χώρο. Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Χαλκίδα θύμιζε αστυνομοκρατούμενη πόλη, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

«Σπόνσορες» της ασυδοσίας των επιχειρήσεων

Την προσήλωσή τους στους στόχους της ΕΕ, που τέθηκαν στη Λισαβόνα - πάνω απ' όλα δηλαδή στις αρχές της «ελεύθερης» αγοράς και της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που σε κάθε περίπτωση αφήνει τους καταναλωτές έρμαια στις ορέξεις των κάθε λογής κερδοσκόπων - επιβεβαίωσαν οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα καταναλωτή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των είκοσι πέντε χωρών της ΕΕ στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες στην Ερέτρια. Κατά τα άλλα συζήτησαν για την προστασία του καταναλωτή στο πλαίσιο αυτών των κανόνων. Μια προστασία, που, εκ προοιμίου, στο βαθμό που οι όποιες πολιτικές αποφασίζονται και εφαρμόζονται αφήνουν στο απυρόβλητο τη μεγιστοποίηση και τη συγκεντροποίηση των επιχειρηματικών κερδών, τίθεται τουλάχιστον υπό αμφισβήτηση αν δε θεωρείται κενό γράμμα.

Οπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, και ο επίτροπος D. Byrne, οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από τρία θέματα: Πρώτον, την ανάπτυξη βάσης δεδομένων που θα ενημερώνεται από όλες τις αρμόδιες αρχές των χωρών- μελών πάνω στην οποία θα στηρίζονται οι κατά καιρούς αποφάσεις για ζητήματα καταναλωτή και αγοράς. Δεύτερον, την πρόταση κανονισμού για την εγκαθίδρυση «δικτύου μεταξύ των δημόσιων αρχών» που είναι υπεύθυνες για την προστασία καταναλωτή. Τρίτον, την πρόταση οδηγίας για μια κοινή πολιτική στο επίπεδο των λεγόμενων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών για διασυνοριακές αγορές. Παράλληλα, όπως είπαν, διαπιστώνεται και έλλειμμα στην εφαρμογή των υπαρχόντων θεσμικών πλαισίων για την προστασία του καταναλωτή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της πρότασης οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, οι εκπρόσωποι των δεκαπέντε κατέληξαν ότι η οδηγία θα περιλαμβάνει κατ' αρχάς τη σύσταση κώδικα συμπεριφοράς ανά κλάδο επιχειρήσεων και μια κατηγοριοποίηση των πρακτικών που θεωρούνται «αθέμιτες», η οποία θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη. Ως τέτοιες αναφέρθηκαν η παραπλανητική διαφήμιση, η μη παροχή εγγύησης και υπηρεσιών μετά την πώληση, η μη καταβολή αποζημίωσης και θέματα που προκύπτουν από την άσκηση ηλεκτρονικού εμπορίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις (2000-08-13 00:00:00.0)
Ο "θεός" της Ερέτριας (1997-08-27 00:00:00.0)
Εμποροι και καταναλωτές να ανατρέψουν τα ολιγοπώλια (1997-07-22 00:00:00.0)
Τιμές στα ίδια υψηλά επίπεδα (1997-04-24 00:00:00.0)
Κι από Χριστούγεννα στις εκπτώσεις (1997-01-04 00:00:00.0)
Ελλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου (1996-07-07 00:00:00.0)