Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Τιμές στα ίδια υψηλά επίπεδα

"Κάθε πέρσι και καλύτερα", λένε οι έμποροι της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τη φετινή κίνηση στην αγορά

Στα ίδια επίπεδα με αυτά των προηγούμενων ημερών κυμάνθηκαν οι τιμές στα αμνοερίφια και οπωροκηπευτικά, ενώ η κίνηση στην αγορά δεν παρουσίασε ιδιαίτερη αύξηση. Και χτες οι περισσότεροι καταναλωτές έκαναν αναγνωριστική βόλτα, βολιδοσκοπώντας τις τιμές, ενώ οι καταστηματάρχες υπολογίζουν ότι σήμερα θα κάνουν οι περισσότεροι τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι. Παράλληλα, θεωρούν δεδομένο ότι οι τιμές δε θα παρουσιάσουν ούτε σήμερα εντυπωσιακά αυξητικές τάσεις, αφού ήδη οι τιμές στο κατσίκι έσπασαν το φράγμα των 2.000 δρχ. το κιλό. Συγκεκριμένα, το αρνί πωλούνταν χτες στη Βαρβάκειο στις 1.800-2.000 δρχ. το κιλό και το κατσίκι στις 1.800-2.100 δρχ. Τα έντερα πωλούνταν προς 800 δρχ. το κιλό και οι συκωταριές προς 1.300-1.500 δρχ.

Στα οπωροκηπευτικά, η ντομάτα εξακολουθεί να αποτελεί, καθώς φαίνεται, "είδος πολυτελείας", αφού και χτες πωλούνταν στις 480-500 δρχ. το κιλό, τα αγγούρια "τσίμπησαν" χτες και πωλούνταν στις 170-200 δρχ., το μαρούλι στις 180-200 δρχ. το ένα, τα λεμόνια 100-150 και οι πατάτες 150 δρχ. το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα της εποχής, οι φράουλες πωλούνταν χτες 600-700 δρχ. το κιλό, τα μήλα 200-300 δρχ., τα πορτοκάλια 100-150 και τα αχλάδια 300-350 δρχ. το κιλό.

  • Η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ) με ανακοίνωσή της εκφράζει επιφυλάξεις για την ποιότητα των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό "πλημμύρισαν" οι λαϊκές και τα μανάβικα από ανεξέλεγκτα εισαγόμενα προϊόντα. Η Ενωση ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι πωλητές υποχρεούνται να γράφουν την προέλευση των προϊόντων ή τη χώρα της ΕΕ απ' όπου εισάγονται. Εάν είναι εισαγόμενα από χώρα εκτός ΕΕ, πρέπει να αναγράφουν την ένδειξη "εισαγωγής" ή τη χώρα προέλευσης. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για την προστασία του καταναλωτή. Ο καταναλωτής, τονίζει, έχει δικαίωμα να γνωρίζει την ποιότητα της τροφής του και να διαφυλάσσει την υγεία του.
  • Η Ενωση Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής, με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, καταγγέλλει την υπαίθρια σφαγή αμνοεριφίων σε συγκεκριμένες περιοχές και τη διοχέτευσή τους στην αγορά με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα η Ενωση καταγγέλλει ότι το φαινόμενο πραγματοποιείται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, δημιουργώντας υγειονομικό πρόβλημα και, παράλληλα, παραπλανιέται ο καταναλωτής που αγοράζει προϊόν που στην πραγματικότητα δεν είναι ελεγμένο, ενώ ασκείται και αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των καταστηματαρχών των περιοχών όπου πραγματοποιείται η υπαίθρια σφαγή.
Στη Θεσσαλονίκη

"Κάθε πέρσι και καλύτερα". Αυτή είναι δυστυχώς η άποψη των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων για τη φετινή κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού για άλλη μια φορά ο τζίρος πέφτει κατακόρυφα. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο τζίρος παρουσιάζεται μειωμένος κατά 20% και ενώ η κίνηση στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που μπαίνουν στα καταστήματα για να αγοράσουν.

Βασική αιτία της πτώσης της κατανάλωσης θεωρείται η μείωση του εισοδήματος και άρα της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ). Μάλιστα ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών ανέφερε την έλλειψη ρευστότητας και την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών των εμπόρων. Τέλος για όλα τα παραπάνω δήλωσε ότι ευθύνεται η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση, συρρικνώνοντας τα λαϊκά εισοδήματα.

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις συμφωνεί και ο γραμματέας της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΘ, Γιώργος Χατζηγεωργίου,ο οποίος όμως καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου πως δεν αναφέρεται στους πραγματικούς λόγους άσκησης αυτής της οικονομικής πολιτικής. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΔΗΚΕΒΕ, "τόσο ο πρόεδρος όσο και η πλειοψηφία των μεγαλεμπόρων της διοίκησης του ΕΣΘ πρέπει να πάψουν να πατούν σε δύο βάρκες. Δηλαδή από τη μία δήθεν να διαμαρτύρονται και από την άλλη να στηρίζουν αυτή την πολιτική, απαιτώντας μάλιστα από την κυβέρνηση ακόμη σκληρότερη λιτότητα".

"Αποφεύγουν να πουν πως η πολιτική αυτή εφαρμόζεται στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ενώ από τη μία οδηγεί στην εξαθλίωση το μικρομεσαίο επιχειρηματία και το σύνολο του λαού, από την άλλη το μεγάλο κεφάλαιο αυξάνει τα πλούτη του. Αυτή είναι η Πολιτική της ασύδοτης δράσης των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΣΘ έχει δείξει μέσα από τη στάση της ποιες πολιτικές στηρίζει και ποια συμφέροντα υπηρετεί", κατέληξε ο Γ. Χατζηγεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ