Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ικανοποίηση από τις συνταγές Παπαδήμου

Τόσο η κυβέρνηση - με δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Τύπου Δ. Ρέππα - όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, δήλωσαν ότι "συμφωνούν" με τις εκτιμήσεις και υποδείξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Θετικά σχόλια, απέσπασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, για τα μηνύματα που έστειλε προχτές με την ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας, τόσο από την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Με χτεσινές τους ανακοινώσεις και δηλώσεις, τόσο οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Τύπου Δ. Ρέππας,όσο και ο πρόεδρος της ΝΔΚ. Καραμανλής,βρήκαν θετική την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και "ορθές" τις εκτιμήσεις και υποδείξεις του διοικητή της Λουκά Παπαδήμου,για νέα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο το ξήλωμα μακροχρόνιων κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας και τις υποδείξεις που έκανε ο διοικητής της:

  • Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,δήλωσε χτες στους οικονομικούς συντάκτες πως η έκθεση είναι "θετική" και πρόσθεσε πως οι εκτιμήσεις και επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση για το μακροοικονομικό και το διαρθρωτικό σκέλος του προγράμματος "σύγκλισης", διευκολύνουν την κυβέρνηση στους χειρισμούς της.Κι αυτό γιατί - όπως εξήγησε - ο διοικητής της ΤτΕ με το κύρος που διαθέτει, συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση θετικής γνώμης και εικόνας.
  • Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,δήλωσε πως "η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ένα σημαντικό κείμενο, το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση". Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "πρέπει να λάβει υπόψη της, ευρύτερα τους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την άσκηση αυτής της πολιτικής" και πως κάνει ό,τι μπορεί "για ν' αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό και την επίτευξη των στόχων, για τους οποίους μιλάει με απόλυτη σαφήνεια και έχει δίκιο σ' αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας".
  • Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την ηγεσία του ΣΕΒ - δήλωσε: "Παρά την πτώση του πληθωρισμού, η πορεία της οικονομίας δεν είναι "ικανοποιητική", όπως νομίζω, ορθώς, επισήμανε χτες (σ.σ. προχτές) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και σήμερα (σ.σ. χτες) η έκθεση της Κομισιόν". Και κάνοντας πιο σαφείς τις θέσεις της ΝΔ, πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να αναστραφεί η πορεία αυτή (σ.σ. δηλαδή η μη ικανοποιητική πορεία της οικονομίας) αν δε ληφθούν τολμηρά και θαρραλέα μέτρα, που έχουν σχέση, κυρίως, με την περιστολή των δημόσιων δαπανών, τη μείωση των τεράστιων δημοσιονομικών και μια πολιτική με θαρραλέες αποκρατικοποιήσεις".

Για να πούμε, βέβαια, τα πράγματα με τ' όνομά τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από το να επαναλάβει - με τα ίδια ή άλλα λόγια - αυτά που λένε τα στρατηγεία των πολυεθνικών (με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ) και των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών (με τις αξιώσεις που προβάλει η ηγεσία του ΣΕΒ και οι εκθέσεις του ΙΟΒΕ), για μια γενική επέλαση μακροχρόνιας διάρκειας στα λαϊκά εισοδήματα. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι και το γεγονός ότι μόλις χτες, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα, για να προχωρήσει η περιβόητη οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ) της Ευρώπης. Και πρέπει να σημειωθεί, πως όλοι αυτοί, που - χτες συμφώνησαν με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και αύριο θα συμφωνήσουν με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΟΟΣΑ ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - χρησιμοποιούν στερεότυπα τα ίδια επιχειρήματα - προσχήματα, για να δικαιολογήσουν την εμμονή τους για "εδώ και τώρα" πρόσθετα μέτρα, στην κατεύθυνση της σκληρότερης λιτότητας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Γεγονός, που στην ουσία σημαίνει πως και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση - εκτιμώντας "θετικά" το περιεχόμενο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας - απλά συμφωνούν με τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ