ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επιδρομές και διαρροές εκεχειρίας
Πέμπτη 26 Ιούνη 2003

Associated Press

Συνεχίζει να γκρεμίζει, να σκοτώνει και να συλλαμβάνει ο ισραηλινός στρατός για ν' ανοίξει το δρόμο της «ειρήνης»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα επιδρομή με ελικόπτερα εξαπέλυσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός κατά μελών της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας διατηρώντας σταθερά τεταμένο το κλίμα ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τις παλαιστινιακές οργανώσεις για την επίτευξη εκεχειρίας. Η είδηση ότι η συμφωνία εκεχειρίας επιτεύχθηκε, η οποία μεταδόθηκε από το αμερικανικό δίκτυο CNN, διαψεύστηκε, λίγο αργότερα, από αξιωματούχους των οργανώσεων ενώ η Ουάσιγκτον, διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Μπους, κατέστησε σαφές ότι δε θα θεωρήσει επαρκές ένα τέτοιο βήμα.

Δύο Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένης μιας νεαρής γυναίκας, σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν, όταν ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με ρουκέτες δύο αυτοκίνητα στο χωριό Αμπασάν, ανατολικά της πόλης Κχαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, στόχος της επίθεσης προφανώς ήταν το χαμηλόβαθμο μέλος του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμεντ Σεγιάμ, ο οποίος απλώς τραυματίστηκε στο πόδι. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι έπληξε «θύλακα τρομοκρατών» που εξαπέλυε επιθέσεις με ρουκέτες.

Λίγο νωρίτερα, δύο μέλη της «Χαμάς» σκοτώνονταν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενώ επιχειρούσαν επίθεση σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στην πόλη Μπέιτ Χανούν. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για επίθεση «αντεκδίκησης για τη δολοφονία του Αμπντάλα Καουάσμε, ηγετικού στελέχους της Χαμάς στη Δ. Οχθη, το Σάββατο στη Χεβρώνα».

Οι επιθέσεις αυτές συνέπεσαν με την πληροφορία που μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο της Π. Αρχής, σύμφωνα με την οποία οι οργανώσεις «Χαμάς», «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και «Τζιχάντ» υπέγραψαν συμφωνία τρίμηνης κατάπαυσης του πυρός με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Εντούτοις, στελέχη των οργανώσεων, στη συνέχεια, διέψευσαν αυτήν την πληροφορία και επανέλαβαν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες, ενεργό συμμετοχή στις διαβουλεύσεις έχει, μέσα από την ισραηλινή φυλακή όπου βρίσκεται, ο ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι.

Την πληροφορία του CNN έσπευσε να σχολιάσει τόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Αρι Φλάισερ δήλωσε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» την είδηση ενώ ο Τζορτζ Μπους κατέστησε σαφές ότι «στόχος είναι η Χαμάς, ιδιαίτερα, να τερματίσει εντελώς κάθε δραστηριότητά της, να εξαφανιστεί από το προσκήνιο και αυτό σημαίνει να εξαρθρωθεί ολοκληρωτικά και να καταστραφεί η υποδομή της». Η δήλωση Μπους, ουσιαστικά, συμπλέει με την ισραηλινή θέση ότι η επίτευξη εκεχειρίας δε θα θεωρηθεί επαρκής και κατά συνέπεια η ισραηλινή πλευρά δε θα προχωρήσει σε καμία υποχώρηση. Ο Πρόεδρος Μπους, επιπλέον, φέρεται να άσκησε έντονες πιέσεις στην ευρωπαϊκή προεδρία, με την οποία συναντήθηκε χτες, να εναρμονιστεί η πολιτική της ΕΕ απέναντι στη «Χαμάς» με αυτήν των ΗΠΑ και να μη γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στο πολιτικό και στο στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανέναρξη των ισραηλινών δολοφονικών επιθέσεων αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας (2023-12-02 00:00:00.0)
Επέκταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, επίθεση σε όλη τη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ (2023-11-28 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας... (2016-05-06 00:00:00.0)
Πολλαπλές ισραηλινές φονικές επιδρομές (2007-05-18 00:00:00.0)
Σύγχυση με την εκεχειρία από τη «Χαμάς» (2007-04-25 00:00:00.0)
Συνεχείς ενδο-παλαιστινιακές διαβουλεύσεις (2005-01-14 00:00:00.0)