ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προετοιμασία των άλλοθι...
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004

Associated Press

Η ιρακινή αντίσταση είναι πλέον πανταχού παρούσα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η «επίτευξη σταθερότητας» θα είναι ο πρώτος στόχος της «μεταβατικής κυβέρνησης» του Ιράκ επιχείρησε να διαβεβαιώσει, χτες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Ο Λακντάρ Μπραχίμι υπεραμύνθηκε της σύστασης της «κυβέρνησης» αυτής, ενώ την ίδια ώρα η Βαγδάτη συγκλονιζόταν από ένα ακόμη μπαράζ επιθέσεων και εκρήξεων και στη Νέα Υόρκη συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για το τροποποιημένο αμερικανο-βρετανικό «σχέδιο απόφασης» σχετικά με την «επόμενη ημέρα» στο Ιράκ.

Ως «καλύτερη δυνατή λύση υπό τις παρούσες συνθήκες» παρουσίασε τη νέα, διορισμένη, κυβέρνηση, ο Λακντάρ Μπραχίμι, ο οποίος παριστάνοντας τον αθώο είπε πως «δεν εκφράζει το 100% των ελπίδων του ιρακινού λαού». Ο Μπραχίμι παρουσίασε και ορισμένες άλλες πτυχές της θέσης του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας τη σύσταση ενός σώματος που θα προσομοιάζει με... Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, Ιρακινοί αξιωματούχοι, ήδη, ταξιδεύουν στο Ιράκ προκειμένου να συγκεντρώσουν 1.000 Ιρακινούς αξιωματούχους, που θα αντιπροσωπεύουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις ιρακινές πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις και θα εκλέξουν ένα 80μελές σώμα, σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Στόχος αυτού του σώματος, κατά τον Μπραχίμι, θα είναι να ελέγχει τη μεταβατική «κυβέρνηση».

Την ανάγκη να επιτευχθεί σταθερότητα, αλλά και να αποκατασταθεί τάχιστα η ιρακινή κυριαρχία και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις επισήμαναν, με ανακοινώσεις τους, οι Γερμανία, Ρωσία, Ιορδανία και Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνιζε ότι «δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το σχέδιο ψηφίσματος ΗΠΑ - Βρετανίας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ούτε το τροποποιημένο σχέδιο εμπεριέχει σαφώς ημερομηνία αποχώρησης της πολυεθνικής δύναμης από το Ιράκ, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται αν η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ θα έχει δικαίωμα βέτο και άσκησης εξουσίας στην πολυεθνική δύναμη. Αυτά τα δύο σημεία φαίνεται ότι παραμένουν και στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Ο Πρόεδρος Μπους απηύθυνε, χτες, νέα έκκληση προς «όλες τις χώρες να εργαστούν από κοινού στο Ιράκ». Προσπάθησε, μάλιστα, να βελτιώσει, κάπως, την εικόνα των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος δε θα υποστήριζε την κατοχή της χώρας του. «Οι Ιρακινοί μπορούν να αντιμάχονται την κατοχή, χωρίς να είναι όλοι τρομοκράτες. Κανείς δε θα ήθελε να είναι στη θέση τους και είναι φυσικό να μην τους αρέσει η κατοχή», κατέληξε.

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις

Δύο ξεχωριστές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων συγκλόνισαν, χτες, τη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, συνολικά, 6 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 33. Παράλληλα, στη σιιτική Κούφα αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων του Μουκτάντα Σαντρ και των αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, να σκοτωθούν 5 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 30.

Εκπρόσωποι των σιιτικών θρησκευτικών αρχών επέρριπταν την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις για την παραβίαση της συμφωνίας της εκεχειρίας. Σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν, χτες, μετά από αρκετές ημέρες και στη Φαλούτζα, όπου σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κύμα επιθέσεων (2006-08-02 00:00:00.0)
«Αστραπή» με αλλεπάλληλες επιθέσεις (2005-05-31 00:00:00.0)
Ανακύκλωση συνεργατών και προσχημάτων (2004-06-02 00:00:00.0)
Τόνωση ηθικού από τον Πάουελ (2004-03-20 00:00:00.0)
Συναίνεση Ανάν στα κατοχικά σχέδια μεταβίβασης της εξουσίας (2004-02-20 00:00:00.0)
Ο ΟΗΕ ετοιμάζει τα άλλοθι; (2004-02-14 00:00:00.0)