ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ «ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ»
Προσπάθειες «αξιοποίησης» της τραγωδίας

Ενώ παραμένουν ακόμη αναπάντητα πολλά ερωτήματα...

Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004

Associated Press

Εκατοντάδες τα θύματα
ΜΠΕΣΛΑΝ και ΜΟΣΧΑ.--

Χτες πραγματοποιούνταν οι κηδείες 170 ανθρώπων. Ο επίσημος απολογισμός της τραγωδίας ανερχόταν σε 335 νεκρούς και 400 τραυματίες, εκ των οποίων δεκάδες σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλοι 200 άνθρωποι παρέμεναν «αγνοούμενοι» και οι συγγενείς τους προσπαθούσαν ακόμη, χτες, τρεις ημέρες μετά το μακελειό, να διακριβώσουν αν βρίσκονται ανάμεσα στις (κατά μία εκτίμηση, 260) φρικτά παραμορφωμένες σορούς που έχουν στοιβαχτεί στα νεκροτομεία της πόλης, ή αν νοσηλεύονται.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, πιθανότατα, θα ξεπεράσει τους 500. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και χτες, δεν υπήρχε επίσημη εκτίμηση για το πόσοι ήταν οι όμηροι.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οπλισμός είχε μεταφερθεί και αποθηκευτεί στο σχολείο πολύ πριν την 1η Σεπτέμβρη, όταν άρχισε να εκτυλίσσεται η τραγωδία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε χτες ρεπορτάζ με έναν άνδρα που φέρεται να ανήκε στην ομάδα των απαγωγέων. Ο άνδρας, με χειροπέδες, ορκιζόταν «στο όνομα του Αλλάχ» ότι «δεν πυροβόλησε κανένα παιδί». Ρώσος εισαγγελέας δήλωσε ότι ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δε δόθηκαν, θα «τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που διέπραξε», όπως και «οι άλλοι ένοχοι» (δήλωση μάλλον περίεργη, αφού μόνο άλλη μία εκ των απαγωγέων φέρεται να επέζησε).

Αναπάντητα ερωτήματα

Τα αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με τη σφαγή του Μπεσλάν, παραμένουν πάρα πολλά. Πόσοι και κυρίως ποιοι ήταν οι απαγωγείς; Σύμφωνα με μία γυναίκα που έλαβε μέρος στην ενέργεια, που επικαλείτο χτες η Κομερσάντ, ήταν «περίπου 30, εκ των οποίων δύο γυναίκες». Ηταν «Τσετσένοι, Ινγκουσέτιοι και 10 άραβες», σύμφωνα με το Ρόιτερς και άλλα ΜΜΕ. Ωστόσο, χτες, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δημοσίευσε δήλωση του Αχμέντ Ζακάεφ, εκπροσώπου του Τσετσένου «Προέδρου» της αποσχιστικής παράταξης, Ασλάν Μασχάντοφ, σύμφωνα με τον οποίο οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης «Αράβων» μεταξύ των απαγωγέων αποτελούν «προπαγάνδα... αν υπήρχαν, οι Ρώσοι θα έδειχναν τα πρόσωπά τους αμέσως». Η Ουάσιγκτον Ποστ την Κυριακή δημοσίευσε μια ενδεικτική του κλίματος δήλωση κατοίκου του Μπεσλάν: «Ολοι προσπαθούν να μας παραπλανήσουν».

Ο Ρώσος αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι αντιφάσκει: Την 4η Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για «ανάσυρση 26 νεκρών», την επομένη έκανε λόγο για «32 τρομοκράτες», εκ των οποίων δύο έχουν συλληφθεί. Πληροφορίες για το ότι ο επικεφαλής των απαγωγέων ήταν ο Μαγκομέντ Εβλοεφ, φερόμενος ως «πρωτοπαλίκαρο» του Μπασάγιεφ, δεν επιβεβαιώνονταν -- μάλιστα, η Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα δημοσίευε δηλώσεις Ρώσου αντιστρατήγου που έλεγε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της αποσχιστικής παράταξης είχε σκοτωθεί σε μάχη «τον Ιούνιο». Κατά την Ιζβέστια, επικεφαλής των απαγωγέων φέρεται ένας Ντόκου Ουμάροφ, Τσετσένος οπλαρχηγός. Και η σπέκουλα συνεχιζόταν. Η εκτίμηση του Ιτάρ -Τας ότι την επιχείρηση χρηματοδότησε ένας Αραβας ονόματι Αμπού Ομάρ αλ-Σέιφ, φερόμενος ως «εκπρόσωπος της αλ Κάιντα στην Τσετσενία», αντιμετωπίστηκε από μέλη μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στη γερμανική Ντι Βελτ με «σκεπτικισμό». Ενα ακόμη ερώτημα -- που ίσως δεν απαντηθεί ποτέ -- είναι πώς ακριβώς ξεκίνησε η σφαγή. Η επίσημη εκδοχή δε μοιάζει και πολύ πειστική.

Το StratFor, αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας, απορούσε, γιατί οι Ρώσοι δεν «χτύπησαν αμέσως» τους απαγωγείς, ενώ στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικών δυνάμεων που μίλησαν στη Γκάρντιαν εξέφεραν την άποψη πως η εξέλιξη της κρίσης κατέδειξε «πλήρη έλλειψη σχεδιασμού» από πλευράς Μόσχας.

Στολές του ΝΑΤΟ;

Ενα, μάλλον περίεργο, δημοσίευμα στη Νιου Γιορκ Τάιμς, επίσης χτες, έδινε στοιχεία που πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο «επαγγελματισμού» των απαγωγέων: Οπως γράφει, οι μασκοφορεμένοι άνδρες και γυναίκες φορούσαν στολές καμουφλάζ του ΝΑΤΟ, είχαν μάσκες αερίων, κουτιά πρώτων βοηθειών, ασυρμάτους, και δύο εκπαιδευμένα σκυλιά. Γνώριζαν πολύ καλά τη γεωγραφία του σχολείου, είχαν παγιδεύσει όλες τις πιθανές εισόδους των αρχών ασφαλείας και είχαν τοποθετήσει σκοπευτές και εκρηκτικά για να τις ελέγξουν. Επιπρόσθετη αιτία «προβληματισμού» αποτελούν οι πληροφορίες ρωσικού ραδιοφωνικού σταθμού περί «λαδώματος» συνοριοφρουρών για να «περάσουν» οι απαγωγείς...

Ο Ζακάγιεφ, από το Λονδίνο, όπου διαμένει μόνιμα, επιχείρησε να αποδώσει την τραγωδία σε «μια τρίτη δύναμη, (αυτή) που έφερε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Προεδρία». Ο εκπρόσωπος του Μπασάγιεφ, που μίλησε στην εκδιδόμενη στο Λονδίνο Τάιμς του Καυκάσου, είπε πως πρόκειται «για την ίδια δύναμη που θέλει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο».

Από τις Βρυξέλλες, χτες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ εξέδωσε δήλωση με την οποία υπόσχεται «συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών». Συγκλήθηκε έκτακτη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της «συμμαχίας» με τον Ρώσο απεσταλμένο, στον οποίο πρόκειται να εκφραστούν «συλλυπητήρια» και να συζητηθούν «πιθανές κοινές πρωτοβουλίες» ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Το κλίμα επεξέτεινε η είδηση ότι «αγνοείται» από το βράδυ της Κυριακής στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8, με τρία μέλη πληρώματος, που είχε απογειωθεί από το Γκρόζνι της Τσετσενίας για να μεταβεί στη Βόρειο Οσετία.

Η τραγωδία του Μπεσλάν είναι σαφές ότι θα επιτείνει την κρίση στον Καύκασο --ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε σαφές στο διάγγελμά του ότι «θα αναληφθούν, σύντομα, μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ενότητας της χώρας μας». Ορισμένοι αναλυτές χαρακτήριζαν τη σφαγή ως «δώρο» για την προεκλογική καμπάνια του Τζορτζ Μπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληραίνει κι άλλο τη στάση του ο Πούτιν (2005-10-15 00:00:00.0)
Ανάληψη ευθύνης από τον Σ. Μπασάγεφ (2004-09-18 00:00:00.0)
«Νόμιμο» το «νέο δόγμα» του Πούτιν... (2004-09-10 00:00:00.0)
Παιγνίδια σκοπιμότητας, εν μέσω θρήνου... (2004-09-08 00:00:00.0)
Οι ...«μαχητές της ελευθερίας» (2004-09-04 00:00:00.0)
Εκρηκτική κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο (1999-07-06 00:00:00.0)