ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες επιθέσεις πριν τη σύνοδο «συμφιλίωσης»
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2006

Associated Press

Ατέλειωτο καθημερινό μακελειό...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τελειωμό δεν έχει το αιματοκύλισμα στο Ιράκ. Δεκάδες είναι οι πολίτες που σκοτώθηκαν, και χτες, σε σειρά επιθέσεων στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις. Και αυτά συνέβαιναν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη μιας ακόμη συνόδου «εθνικής συμφιλίωσης», που συγκαλεί ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, προσκαλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη χτες το πρωί, στη σιιτική συνοικία Καμαλίγια της Βαγδάτης, κοντά σε τέμενος, την ώρα που συνωστίζονταν εργάτες αναζητώντας προσωρινή απασχόληση. Σκοτώθηκαν 11 πολίτες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 27. Σε άλλο σημείο (σουνιτικό) της πρωτεύουσας, από 2 ταυτόχρονες εκρήξεις σκοτώθηκαν 5 και τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι, ενώ 3 ακόμη βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε διαφορετικές γειτονιές προκαλώντας 2 τραυματισμούς.

Την ίδια ώρα, στο Ριγιάντ, έξω από το Κιρκούκ, 2 καμικάζι αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε βάση Ιρακινών φρουρών των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Σκοτώθηκαν 9 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 13. Επίσης, ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτι στο σιιτικό χωριό Χούσνα, και σκότωσαν 9 μέλη της ίδιας οικογένειας (μεταξύ αυτών 3 παιδιά και 2 γυναίκες). Αργά το βράδυ, το «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε ότι από επίθεση όλμων στη συνοικία αλ Μπαλαντιγιάτ της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι. Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι την Τρίτη πέθαναν 5 Αμερικανοί στρατιώτες και ο θάνατός τους αποδίδεται σε φυσικά αίτια και πυρά.

Η βία στη χώρα μοιάζει να κλιμακώνεται παραμένοντας εντελώς εκτός ελέγχου. Για «απαράδεκτη κατάσταση» ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα έκαναν λόγο χτες διοικητές των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων. Επιβεβαίωσαν, δε, ότι γίνονται διαρκείς συσκέψεις με Ιρακινούς αξιωματούχους και ότι έχει, ήδη, τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο επιτάχυνσης της εκπαίδευσης ιρακινών στρατευμάτων, έτσι ώστε μέχρι το Μάρτη να γίνει προσπάθεια παράδοσης του ελέγχου της Βαγδάτης σε Ιρακινούς.

Σαουδαραβικές... «προειδοποιήσεις»

Ανοιχτό φέρεται να έχει αφήσει το Ριάντ το ενδεχόμενο «να παρέμβει ενεργότερα» στις εξελίξεις στο Ιράκ σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφές στην Ουάσιγκτον ότι «αν κλιμακωθεί η εμφύλια αντιπαράθεση στο Ιράκ και αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα, θα βοηθήσει υλικά (χρηματικά καταρχάς) τους Ιρακινούς σουνίτες, αλλιώς θα σφαγιαστούν από τη σιιτική πλειοψηφία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις (2009-05-22 00:00:00.0)
«Μεταβίβαση» ...δικαιοδοσίας επί των σουνιτών ενόπλων (2008-09-23 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη (2007-02-06 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων κατά προσκυνητών, σουνιτών και σιιτών (2006-07-08 00:00:00.0)
Νέα σπίθα μεταξύ σουνιτών - σιιτών (2005-11-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση επιμένει ο Αλάουι (2004-09-21 00:00:00.0)