ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Αγώνας τώρα για το «μπάρκο»

Οι ναυτεργατικές Ενώσεις καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στα μέτρα - «σοκ» που ετοιμάζει και  για τους ναυτεργάτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζουν πυρετωδώς τα κυβερνητικά επιτελεία, κατόπιν εντολής των εφοπλιστών και με τη βούλα των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών στην ΠΝΟ, έφεραν χτες στο φως της δημοσιότητας οι πρόεδροι της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιώργος Τούσσας και Γιάννης Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα με κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το πλαίσιο των νέων αντιναυτεργατικών μέτρων για τα ποντοπόρα πλοία, προβλέπει την παραμονή μόλις 4 Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία μέχρι 25.000 κοχ, από τους 6 που είχαν απομείνει με τα αντιναυτεργατικά μέτρα του 1997, στα πλοία από 25.000 κοχ μέχρι 55.000 κοχ την παραμονή 5 Ελλήνων ναυτεργατών από 9 που προβλεπόταν και στα πλοία από 55.000 κοχ και άνω την παραμονή 6 Ελλήνων ναυτεργατών από 10 ως 12 που προβλεπόταν!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να καλύψει το νέο έγκλημά της σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας, θα... φροντίσει με τη μέθοδο της εκκαθάρισης των ναυτικών μητρώων να διαγράψει, αυτούς που θα πεταχτούν από τα πλοία! Συγκεκριμένα προβλέπεται η διαγραφή από τα «μητρώα εργατών θαλάσσης» των ναυτεργατών που στα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχουν 18 μήνες θαλάσσια υπηρεσία! Το σφοδρό χτύπημα σε βάρος των ναυτεργατών θα συνοδευτεί με νέες επιδοτήσεις των εφοπλιστών για τη ναυτολόγηση των σπουδαστών των ναυτικών σχολών και νέες φοροαπαλλαγές!

Ως «όχημα» της νέας αντιναυτεργατικής επίθεσης χρησιμοποιείται και εδώ η γνωστή μέθοδος του...«κοινωνικού διαλόγου», μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή και τεχνοκρατών του, της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και των εγκάθετων στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Ο...«διάλογος» έχει αρχίσει πριν από τρεις βδομάδες και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου εντάσσεται στις μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματίσει τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία για την ενημέρωση των ναυτεργατών και την προετοιμασία τους για την κλιμάκωση των αγώνων. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους άλλους εργαζόμενους και συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε αυτή την κατεύθυνση θέτουμε στους ναυτεργάτες την αναγκαιότητα της οργάνωσης άμεσων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιακών αγώνων» σημείωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας.

Υπογράμμισε δε ότι: «Είναι προφανές ότι η ΕΕΕ, λειτουργώντας με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων με τις άλλες εφοπλιστικές Ενώσεις των Μεσογειακών Φορτηγών, των Τουριστικών και των Ακτοπλοϊκών πλοίων, από κοινού εντείνουν την επίθεσή τους, για την πλήρη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας, μέσω του μαζικού διωγμού των ναυτεργατών από τα πλοία». Από τους δύο συνδικαλιστές κατατέθηκαν επίσης στοιχεία που δείχνουν πόσο «ακριβά» έχουν πληρώσει οι ναυτεργάτες την...«ανταγωνιστικότητα» των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών. Επίσης κατατέθηκε το καλά τεκμηριωμένο διεκδικητικό τους πλαίσιο του οποίου ο κεντρικός άξονας είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Σταματόπουλος ο οποίος κάλεσε τους ναυτεργάτες σε αγώνα τώρα «γιατί αύριο - όπως είπε - θα είναι αργά». Παραβρέθηκε επίσης ο Γιώργος Γκότσης, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργατών Θαλάσσης Αυστραλίας (από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις), ο οποίος μεταφέροντας την πείρα του μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών και λιμενεργατών της Αυστραλίας του 1998, με τον οποίο αναχαιτίστηκε η αντεργατική πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης, τόνισε ότι «μόνος δρόμος είναι ο ταξικός αγώνας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί λιγότερους Ελληνες στα πλοία! (2001-02-09 00:00:00.0)
Αμφισβητεί την ανεργία των ναυτεργατών! (1999-12-23 00:00:00.0)
Μείον 100.000 θέσεις εργασίας! (1999-03-07 00:00:00.0)
Θέλουν κι άλλα οι εφοπλιστές! (1997-12-12 00:00:00.0)
Στους δουλέμπορους παραδίνονται οι ναυτεργάτες (1997-11-22 00:00:00.0)
Πέρα βρέχει... για την ΠΝΟ (1997-09-30 00:00:00.0)