ΙΡΑΚ
Κλυδωνισμοί στον κατοχικό άξονα

Λουτρό αίματος με 150 νεκρούς και 250 τραυματίες στην Αμιρλί, στο Βόρειο Ιράκ

Δεκάδες ακόμη νεκροί και τραυματίες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις

Τρίτη 10 Ιούλη 2007

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Μειώνονται οι υποστηρικτές της πολιτικής Μπους στο Ιράκ και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών υποστηρίζει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Και αυτό, όταν ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, εκτιμούσε ότι «για να αντιμετωπιστεί η εξέγερση στο Ιράκ, μπορεί να χρειαστούν και δεκαετίες»! Την ίδια ώρα, εντός της κατεχόμενης χώρας, σημειώνονται μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση σουνιτών - σιιτών, αλλά και μεταξύ σιιτών κλιμακώνεται.

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, για να περιορίσουν τις «διαρροές» (τέσσερις μόνο την Παρασκευή). Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην Προεδρία, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγκαστεί να ανακοινώσει μερική αποχώρηση και ένα νέο, περιορισμένο, ρόλο για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, και μάλιστα άμεσα και όχι το Σεπτέμβρη, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιούσε ότι «μια πρόωρη αποχώρηση θα οδηγούσε το Ιράκ σε εμφύλιο ή και σε περιφερειακό πόλεμο, εφόσον οι ιρακινές δυνάμεις δεν μπορούν ακόμη να ελέγξουν τη χώρα». Ο Χοσιάρ Ζεμπάρι κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη για το Ιράκ μέχρις ότου σταθεί στα πόδια του».

Πιέζεται ο Μάλικι

Οι δηλώσεις Ζεμπάρι συνέπεσαν με όξυνση της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο σιίτης πρωθυπουργός Μάλικι κατηγόρησε, για πρώτη φορά, ευθέως τους υποστηρικτές του ακραίου σιίτη ηγέτη Σαντρ ότι «στηρίζονται σε δύο βάρκες: της βίας και της πολιτικής συμμετοχής και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Εκπρόσωπος του Σαντρ ανταπάντησε ότι ο Μάλικι «είναι λογικό να υποχωρεί απέναντι στους κατοχικούς, αλλά ήδη αυτοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του». Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Μάλικι «έχει ακόμη λίγες μέρες ζωής πριν καταρρεύσει τελειωτικά», αφού οι «σαντρικοί» ήταν από τα βασικά του στηρίγματα.

Μακελειό

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 220 Ιρακινοί, κυρίως πολίτες, σκοτώθηκαν. Πραγματική σφαγή ήταν η επίθεση, το Σάββατο, με παγιδευμένο φορτηγό σε αγορά της Αμιρλί, βορείως της Βαγδάτης, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 150 πολίτες και τραυμάτισε 250. Στην πόλη κατοικούν κυρίως Τουρκομάνοι σιίτες, που εξαγριώθηκαν κατά της «ανικανότητας» των τοπικών αρχών και των κατοχικών.

Αιματηρή ήταν και η επίθεση καμικάζι κατά νεοσύλλεκτων στρατιωτών, κοντά στη Φαλούτζα, την Κυριακή, όπου σκοτώθηκαν 23 και τραυματίστηκαν 27. Την ίδια μέρα στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, ενώ χτες, σκοτώθηκαν σε Βαγδάτη και Μπάλαντ 13 και τραυματίστηκαν 26. Τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 Αμερικανοί στρατιώτες και 3 Βρετανοί.

Τέλος, απειλές για «πόλεμο κατά του Ιράν» εξαπέλυσε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», που λειτουργεί ως ομπρέλα ισλαμιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα», δίνοντας διορία 2 μηνών «στους Ιρανούς να πάψουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Μάλικι και τους σιίτες μαχητές». Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε «έτοιμος» για νέες διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ «για τη σταθερότητα του Ιράκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φεύγουν τα στρατεύματα, έρχονται οι «επενδύσεις» (2009-05-02 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος (2008-06-18 00:00:00.0)
Εκκαθαριστικές και σε Βαγδάτη προετοιμάζει ο Μάλικι (2008-04-04 00:00:00.0)
Μετ' εμποδίων η συνάντηση Μπους - Μάλικι (2006-11-30 00:00:00.0)
Πολύνεκρες μάχες στο Σαντρ Σίτι (2004-09-08 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεων συνέχεια στον ΟΗΕ (2004-06-05 00:00:00.0)