ΠΡΩΗΝ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Υποχώρησε η εργοδοσία κάτω από το συντονισμένο αγώνα

Καταβλήθηκαν χτες τα δεδουλευμένα του Αυγούστου. Συγκέντρωση στην Αθήνα από τους άνεργους κλωστοϋφαντουργούς την Πέμπτη

Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007

Στην Αθήνα κατεβαίνουν την Πέμπτη οι απολυμένοι από τα κλωστοϋφαντουργεία της Νάουσας
Μετά από πολυήμερο αγώνα πληρώθηκαν τελικά οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» - πρώην Κλωστήρια Ναούσης - σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Νάουσα. Χτες το πρωί, εισέπραξαν την εξόφληση για τα δεδουλευμένα του Αυγούστου.

Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν σταδιακά στάσεις εργασίας, απαιτώντας από την εργοδοσία να τους καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που τους όφειλε για το μήνα Αύγουστο. Στην παρελκυστική τακτική της εργοδοσίας και την προσπάθεια διάσπασης και τρομοκράτησης του αγώνα τους, απάντησαν αποφασίζοντας κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρες απεργίες και επίσχεση εργασίας.

Κάτω από τη συντονισμένη δράση και την αποφασιστική και ενιαία στάση όλων των εργαζομένων, η επιχείρηση αναγκάστηκε να πληρώσει. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν την εργοδοσία πως με τον ίδιο ενωμένο, αποφασιστικό τρόπο θα απαντήσουν και πάλι αν η επιχείρηση καθυστερήσει την εξόφληση των δεδουλευμένων του Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα, στο εργοστάσιο της Νάουσας, χτες, η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε συστάσεις στην επιχείρηση και θύμισε στους εκπροσώπους της ότι, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, υποχρεούται να καταβάλλει τα δεδουλευμένα κάθε μήνα, μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα.

Στον αγώνα και οι απολυμένοι

Μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη, 6 Οκτώβρη, και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, αποφάσισαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας. Εδώ και τρία χρόνια, υφίστανται τις συνέπειες της ανεργίας, στην οποία τους καταδίκασε η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι απολυμένοι, με μπροστάρη το ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας, πάλεψαν και κατάφεραν να διασφαλίσουν μέτρα και ρυθμίσεις για την ανακούφιση των ανέργων. Ακόμη, όμως, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν υλοποιηθεί για το σύνολο των απολυμένων.

Με τις ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση, χώρισε τους άνεργους σε κατηγορίες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός ρύθμισης το 50%. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει εκτός μάχης μερίδα των απολυμένων, δεν πέρασε. Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, ενωμένοι, συνεχίζουν τον αγώνα με οργανωτή το ΕΚΝ και απαιτούν υλοποίηση των δεσμεύσεων για όλους τους άνεργους. Στην κινητοποίηση, θα συμμετέχουν και οι απολυμένες της «Σεξ Φορμ», με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψάχνει νέες επιδοτήσεις (2009-11-03 00:00:00.0)
Εγκλωβίζουν τους εργάτες της ΕΝΚΛΩ στην αδράνεια (2009-10-17 00:00:00.0)
Κοινό μέτωπο για την κλιμάκωση του αγώνα (2009-06-25 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στη Νάουσα (2009-06-24 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο την Πέμπτη (2009-01-24 00:00:00.0)
Τερτίπια για να σπάσει ο συντονισμένος αγώνας (2007-09-27 00:00:00.0)