ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Αγώνας ζωής από το λαό της Ξάνθης

Τις συνέπειες από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε η χτεσινή απεργία. Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008

Motion Team

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ξάνθη
Ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που αξιοποιώντας τη νέα ΚΑΠ μεθοδεύουν το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, διαδήλωσε χτες το πρωί ο εργαζόμενος λαός της Ξάνθης. Οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, της κρεατοβιομηχανίας ΣΕΠΕΚ, της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη» και της ΣΕΒΑΘ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, απέκλεισαν από τις 8.30 το πρωί και για 4 ώρες την Εθνική οδό Ξάνθης - Καβάλας στο ύψος της γέφυρας του Νέστου.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι επαγγελματίες και έμποροι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, καθώς και εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Πλάι τους, στο μετερίζι του αγώνα, βρέθηκε για άλλη μια φορά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Πολυμελές κλιμάκιο της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Σοφία Καλαντίδου, βουλευτή, δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους και τους κάλεσε να εντείνουν την πάλη, βάζοντας στο στόχαστρο τις πολιτικές και τα κόμματα που συναποφασίζουν και υλοποιούν την αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική της ΕΕ. Να συσπειρωθούν γύρω από τους στόχους πάλης και τα αιτήματα που έθεσε το ΚΚΕ και με την Επερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα για το ζήτημα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Αμεσος κίνδυνος για 1.000 εργαζόμενους

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, με πανό και συνθήματα, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής απαίτησε να μην κλείσει και να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία επιχείρηση. Να προχωρήσουν η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός τους μέσα από ευνοϊκή χρηματοδότηση και να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός τους χαρακτήρας. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Ο κίνδυνος είναι άμεσος για τους 1.000 εργαζόμενους (μόνιμους και εποχιακούς) που απασχολούνται στα εργοστάσια, ενώ οι επιπτώσεις επεκτείνονται στους αγρότες και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Προειδοποίησαν την κυβέρνηση και την ΑΤΕ, που είναι ο μεγαλομέτοχος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ότι ο αγώνας τους θα έχει συνέχεια και ότι απέναντί τους θα βρουν σύσσωμο το λαό της περιοχής. «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία του λαού πουλάνε την περιουσία», φώναξαν και απαίτησαν «δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Η διοίκηση της ΑΤΕ, για άλλη μια φορά, προχτές, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των φορέων της Ξάνθης, επαναβεβαίωσε την απόφασή της να απαλλαγεί από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις τις οποίες ελέγχει. Ετσι, αρνείται να τις χρηματοδοτήσει, με αποτέλεσμα να τις οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας και χρεοκοπία.

Να δυναμώσει η αντίσταση

Η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη σχετική Επερώτηση του Κόμματος. Σημείωσε τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. «Οι πολιτικές τους έχουν ολέθριες συνέπειες για τον εργαζόμενο λαό, ωφελούν όμως τις πολυεθνικές τροφίμων, τους εμποροβιομηχάνους, το ιδιωτικό κεφάλαιο», είπε. Κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να μη λυγίσει μπροστά στην καταστολή, στα «αγροτοδικεία», στις συνδικαλιστικές διώξεις. Να δυναμώσει την αντίσταση, παλεύοντας για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και σε κρατικό τομέα αγροτικής ανάπτυξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε χτες η 48ωρη απεργία (2012-07-11 00:00:00.0)
Καταστροφικές μεθοδεύσεις (2005-05-06 00:00:00.0)
Αγωνία για το αύριο (2003-10-22 00:00:00.0)
Προς κατάληψη της ΑΤΕ (2003-10-03 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση επιμένει στο ξεπούλημα (2003-02-08 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα (2002-02-21 00:00:00.0)