Στρατιωτικοποιείται η περιοχή του Λιτόχωρου Πιερίας
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Από παλαιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ στο στρατόπεδο «Μπαλανίκα» ενάντια στη διεξαγωγή ΝΑΤΟικής άσκησης
Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την κατασκευή έργων που συμβάλλουν στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της περιοχής Λιτόχωρου του Νομού Πιερίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η προσπάθεια διάνοιξης ενός νέου δρόμου στην περιοχή Γρίτσας Λιτόχωρου του Νομού Πιερίας ήταν η αιτία για να αναστατωθούν οι κάτοικοι της περιοχής. Και αυτό γιατί η αιτιολογία που δόθηκε τόσο από τις στρατιωτικές αρχές της περιοχής, όσο και από τη δημοτική αρχή, ότι ο δρόμος θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των ευελπίδων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν έπεισε κανέναν. Αντιθέτως, οι κάτοικοι θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος θα εξυπηρετεί ΝΑΤΟικές δραστηριότητες, μιας και είναι άμεση η πρόσβασή του στο σιδηροδρομικό σταθμό και μόνο με μεγάλα οχήματα είναι προσπελάσιμος, αφού το Λιτόχωρο έχει περικυκλωθεί από στρατόπεδα.

Ο τόπος τους πράγματι έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό "προτεκτοράτο". Στη συγκεκριμένη περιοχή σήμερα υπάρχουν το ΝΑΤΟικό μεγάλο πεδίο βολής, το πεδίο βολής ελαφρού οπλισμού (δίπλα και παράλληλα στο δρόμο Λιτόχωρου -Δίου), το αντιαεροπορικό πεδίο βολής στη Γρίτσα, το πεδίο αρμάτων στο Ξηροκάμπι και το ανενεργό στρατόπεδο του Μηχανικού. Νωπές είναι ακόμη οι οδυνηρές μνήμες από:

-- Την περίοδο 1999-2000, που με απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκε το λιμάνι της περιοχής για να περάσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και να αιματοκυλήσουν τους λαούς της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας.

-- Τις ασκήσεις που κατά διάφορες χρονικές στιγμές γίνονται στην περιοχή τους (π.χ., στο στρατόπεδο "Μπαλανίκα" το 2007).

-- Τα στρατόπεδα της περιοχής που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για την αναχώρηση Ελλήνων στρατιωτών για την πρώην Γιουγκοσλαβία (στρατόπεδο "Μπαλανίκα" 2006).

-- Τα διάσπαρτα άσκαστα βλήματα που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας πλησίον της ακτής.

-- Παραπλήσια γεγονότα όπως το βλήμα που έσκασε μπροστά στο προαύλιο του Μετοχιού του Αγίου Διονυσίου.

Δίκαιη είναι επομένως η αγανάκτηση και η απόφαση των κατοίκων να κινητοποιηθούν, ώστε να μη γίνει ο συγκεκριμένος δρόμος, αφού και αυτό το έργο έρχεται να συμβάλει στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση του τόπου τους.

Η αύξηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, καθώς και των χιλιάδων τουριστών που την επισκέπτονται. Εχει δε αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία της ενώ συντελείται και μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, μόνο στα λόγια, ότι επιδιώκει την ανάπτυξη της περιφέρειας και είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, που πάνω από τα συμφέροντα του λαού θέτει τα συμφέροντα των ευρωΝΑΤΟικών δυνάμεων και σχεδιασμών.

Επειδή είναι δικαίωμα του λαού της περιοχής να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν άμεσα για να μην κατασκευαστεί το παραπάνω έργο και να σταματήσει η παραπάνω περιοχή να αποτελεί ένα ευρύ πεδίο βολής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Βουνό των Θεών «ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι» (2024-05-18 00:00:00.0)
Να μην πραγματοποιηθεί η ΝΑΤΟική άσκηση στο Λιτόχωρο (2009-03-18 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις (2009-03-18 00:00:00.0)
Απειλή για την ειρήνη και τις ελευθερίες (2007-06-05 00:00:00.0)
Στέλνουν κι άλλους Ελληνες φαντάρους στο Κόσσοβο (2005-07-06 00:00:00.0)
Ζουν με το φόβο και τον τρόμο των επιπτώσεων (2001-01-13 00:00:00.0)