ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»
Ανυποχώρητα στην ενδέκατη εβδομάδα

Δυναμώνει κι άλλο η αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα

Τρίτη 2 Ιούνη 2009

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
Στην ενδέκατη βδομάδα σκληρής ταξικής σύγκρουσης «μπήκαν» χτες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «Παπουτσάνης». Συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις διαδοχικές 24ωρες απεργίες, δίνοντας μάχη συσπειρωμένοι με το ταξικό κλαδικό τους σωματείο την Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων, για να γυρίσουν στα πόστα τους οι 9 απολυμένοι συνάδελφοί τους και για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών τους. Στο μεταξύ από χτες βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του κλαδικού σωματείου με τη διοίκηση της εταιρείας του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι της «Παπουτσάνης» μέσα από υποδειγματικές συλλογικές διαδικασίες, με καθημερινές γενικές συνελεύσεις, με όπλα τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ και το δίκιο του αγώνα τους, έχουν καταφέρει να αποκρούσουν κάθε απεργοσπαστικό μηχανισμό από την εργοδοσία, να αποτρέψουν την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους και να ξεσηκώσουν ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης, που εκδηλώνεται και με οικονομική ενίσχυση από το σύνολο της εργατικής τάξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέτυχαν να απορριφθεί ως «αβάσιμη» από το δικαστήριο η αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία απαιτώντας να χαρακτηριστεί ο αγώνας τους «παράνομος» και «καταχρηστικός». Το δικαστήριο όχι μόνο απέρριψε την αγωγή, αλλά έκρινε ότι «καταχρηστικές» είναι οι 9 απολύσεις. Η εργοδοσία έχει καταθέσει έφεση σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης, που θα εκδικαστεί στα δικαστήρια του Πειραιά στις 11 Ιούνη.

Ο αγώνας των εργαζόμενων έχει ξεσηκώσει ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης, καθώς δεκάδες σωματεία εκφράζουν και με οικονομική ενίσχυση την αλληλεγγύη τους στους απεργούς. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της «Παπουτσάνης» και προφέρει 500 ευρώ στο απεργιακό τους ταμείο. Αντίστοιχα, με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος» στέκεται αλληλέγγυος και προσφέρει 300 ευρώ στους απεργούς εργάτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών η ΓΣΕΕ (2009-12-17 00:00:00.0)
Καμιά υποχώρηση μπροστά στις διώξεις (2009-05-26 00:00:00.0)
Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουν για ένατη βδομάδα (2009-05-17 00:00:00.0)
Στο δίκαιο αγώνα για όγδοη βδομάδα (2009-05-12 00:00:00.0)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους συναδέλφους του «Παπουτσάνη» (2009-04-24 00:00:00.0)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους (2009-04-23 00:00:00.0)