«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ»
Συστηματικές παραβιάσεις κατά του ΚΚΕ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010

Συστηματικές και κατ' επανάληψη είναι οι παραβιάσεις των τηλεοπτικών σταθμών στην τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας, αποσιωπώντας προκλητικά τις θέσεις, τις απόψεις και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ και των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τον πρώτο μήνα της προεκλογικής περιόδου, το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες από το ΕΣΡ, οι μεγαλοκαναλάρχες κατ' επιλογή απέκλεισαν για μία ακόμη φορά από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων τις «φωνές» που θεωρούνται ενοχλητικές. Η Ολομέλεια του ΕΣΡ θα ...περιμένει τα στοιχεία και του Οκτώβρη προκειμένου να εξετάσει τυχόν παραβιάσεις από τους σταθμούς.

Ομως τα στοιχεία αποδεικνύουν την κατάφωρη και προκλητική καταπάτηση της πολιτικής πολυφωνίας. Οι θέσεις και οι απόψεις του ΚΚΕ πάλι αποσιωπήθηκαν, ο χρόνος που αφιερώθηκε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των εφτά σταθμών ήταν χαμηλότερος ακόμη και από το εκλογικό ποσοστό του 2009, ο δικομματικός καυγάς καλά κράτησε στα «παράθυρα της ενημέρωσης», με ιδιαίτερο στοιχείο την επικράτηση της κυβερνητικής ...μονοφωνίας.

Ξανά «πρωταθλητής» στη φίμωση του ΚΚΕ αναδεικνύεται ο ΣΚΑΪ, διαθέτοντας μόνο το 2,5% του χρόνου, ενώ ακολουθεί ο ΑΝΤΕΝΝΑ με 4,9%. Την ίδια στιγμή η κυβερνητική προπαγάνδα μονοπώλησε, φτάνοντας ακόμη και το 63,3% στον ALPHA και 63% στη ΝΕΤ. Παράλληλα, ο ΛΑ.Ο.Σ. που συστηματικά ευνοείται από τα κανάλια έφτασε και το 14,1% (ALTER).

Διαμαρτυρία για τη δίωξη συνδικαλιστή

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στην Ολομέλεια εργαζόμενοι του ΕΣΡ, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη και απροκάλυπτη δίωξη του Λ. Ράπτη, αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων και μέλους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών. Οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για «ανεξέλεγκτη δράση» της διοίκησης, η οποία με μεθοδευμένες κινήσεις και χαλκευμένες κατηγορίες προχωρά στην απόλυση του Λ. Ράπτη.

Ο εργαζόμενος, διαχειριστής του συστήματος «Πανόπτης», έχει κληθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο, που θα αποφασίσει την ερχόμενη Δευτέρα αν θα απολυθεί. Οι λόγοι της δίωξής του είναι γιατί αρνήθηκε να υπογράψει για την καλή λειτουργία έργων που δεν έχει έλεγχο και αρμοδιότητα, επισήμανε εγγράφως στη διοίκηση προβλήματα και δυσλειτουργίες του «Πανόπτη».

Το σχετικό έγγραφο για έλεγχο του εργαζομένου από το υπηρεσιακό συμβούλιο απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης, ο οποίος αρνήθηκε παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων να απαντήσει για τους λόγους που διώκεται ο Λ. Ράπτης.

Ο Ι. Λασκαρίδης την ίδια στιγμή που παραδέχτηκε ότι ο «Πανόπτης» παρουσιάζει προβλήματα - τα οποία απέδωσε στη μη δοκιμή του συστήματος και στον «πρωτοποριακό» χαρακτήρα του - ισχυρίστηκε ότι «καλύπτει ένα μεγάλο μέρος» των αναγκών για το οποίο έχει εγκατασταθεί και έχει στοιχίσει 1.159.060 ευρώ. Λίγο πριν όμως, με αφορμή πρόστιμο που επιβλήθηκε σε σταθμό για υπέρβαση ορίου διαφημίσεων, παραδέχτηκε ότι το ΕΣΡ τις περισσότερες φορές βασίζεται σε καταγγελίες πολιτών, αφού δεν μπορεί να ελέγξει τέτοιες παραβιάσεις (το οποίο υποτίθεται θα έκανε ο «Πανόπτης»). Οπως είπε ο Ι. Λασκαρίδης, τη δυνατότητα να χρονομετρά τις διαφημίσεις θα την είχε ο «Πανόπτης» εφόσον οι σταθμοί είχαν ένα ειδικό σήμα που θα το αναγνώριζε το σύστημα. Ομως, το ΕΣΡ έχει ...παραλείψει να ζητήσει την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διώκεται συνδικαλιστής από το ΕΣΡ (2010-11-16 00:00:00.0)
«Πρωταγωνιστής» ο δικομματισμός (2008-04-10 00:00:00.0)
Χρόνιες.... παραβιάσεις (2006-08-03 00:00:00.0)
Παραβιάσεις σε βάρος του ΚΚΕ (2006-07-26 00:00:00.0)
Το σίριαλ των παραβιάσεων (2006-07-05 00:00:00.0)
Προεκλογικές παραβιάσεις (2004-02-18 00:00:00.0)