Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Προεκλογικές παραβιάσεις

Ομόφωνα, όπως είπε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, ελήφθη η απόφαση στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ3 (30.000 ευρώ), MEGA (30.000 ευρώ) και ΑΝΤΕΝΝΑ (20.000 ευρώ) για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας.

Το ΕΣΡ για μία ακόμη φορά επέβαλε πενιχρά πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς για το μείζον θέμα της καθημερινής παραβίασης της πολιτικής πολυφωνίας, όχι μόνο από τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και από την ΕΡΤ και μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, σε ερώτημα του «Ρ» για τα ασήμαντα, για δεύτερη φορά, πρόστιμα, που επέβαλε το ΕΣΡ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, απάντησε ότι «έτσι έκρινε το ΕΣΡ».

Το ΕΣΡ επέβαλε προχτές πρόστιμα στην ΕΤ3 και στο MEGA για μη προβολή του ΔΗΚΚΙ και στον ΑΝΤΕΝΝΑ για μη προβολή του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για το διάστημα από 7 μέχρι 21 Γενάρη του 2004. Το ΕΣΡ έχει στοιχεία και για το επόμενο διάστημα και όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση του ΕΣΡ θα κληθούν εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών για «παραβιάσεις της προεκλογικής νομοθεσίας» που έγιναν μετά την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ έχει στοιχεία από τη «media services». Συγχρόνως, με την προχτεσινή του «οδηγία» ζητά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας να γνωστοποιούν στο ΕΣΡ σε καθημερινή βάση στοιχεία που αφορούν τα τακτικά και έκτακτα προγράμματα της προηγούμενης μέρας, στα οποία εμφανίστηκαν πολιτικά πρόσωπα ή υποψήφιοι βουλευτές. Στην Οδηγία μάλιστα τονίζεται ότι το ΕΣΡ «κινεί αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από καταγγελία, την κυρωτική διαδικασία» για παραβιάσεις της Οδηγίας.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στο ALTER για την εκπομπή της Α. Πάνια «Αϋπνίες». Το πρόστιμο επιβλήθηκε για υποβάθμιση της ποιότητας. Οι «Αϋπνίες» συγκεκριμένα παρουσίαζαν καλλιστεία με σέξι... αϋπνίες. Μειοψήφησαν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης οι οποίοι πρότειναν πρόστιμο 50.000 ευρώ. Επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 30.000 ευρώ στο STAR για την προβολή της ταινίας «Το κελί» που δεν είχε την κατάλληλη σήμανση. Το πρόστιμο και σε αυτή την περίπτωση επιβλήθηκε για υποβάθμιση της ποιότητας.

Σε σχέση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων με δικαίωμα ψήφου στο ΕΣΡ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως αναφέρεται σε διάταξη σχετικού ΠΔ, ο πρόεδρος του ΕΣΡ επανέλαβε ότι είναι αντισυνταγματική, από τη στιγμή που η σύνθεση, όπως είπε, του ΕΣΡ ορίζεται από τη Βουλή. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης ανέφερε ότι το θέμα το έθεσε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη πριν την τοποθέτηση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Ν. Αλιβιζάτου. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε στον πρόεδρο του ΕΣΡ ότι η διάταξη μπήκε «εκ παραδρομής» και έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως στο ΕΣΡ να προχωρήσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την αντισυνταγματικότητα της διάταξης. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Λασκαρίδη, την άποψη αυτή έχει και ο Ν. Αλιβιζάτος.

Στο μεταξύ, στο ΣτΕ θα προσφύγει η ΕΤ3 για το πρόστιμο που επιβλήθηκε προχτές στο κρατικό κανάλι. Την ίδια οδό θ' ακολουθήσει γενικότερα η ΕΡΤ στην οποία την προηγούμενη φορά είχε επιβληθεί πρόστιμο 70.000 ευρώ για το θέμα της παραβίασης της πολιτικής πολυφωνίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σύμβαση» ΑΝΤΕΝΝΑ με «Μακεδονία TV» (2007-02-28 00:00:00.0)
Ελεγχος για τη «φραπελιά» (2007-02-07 00:00:00.0)
Χρόνιες.... παραβιάσεις (2006-08-03 00:00:00.0)
Το σίριαλ των παραβιάσεων (2006-07-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΕΣΡ για τα «090» (2004-03-17 00:00:00.0)
Πρόστιμα... ανοχής (2004-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ