Οπλοφόρους θέλουν τους δημοτικούς αστυνομικούς!

Αυτονόητη θεωρεί την οπλοφορία τους ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ

Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001

Χαρακτηριστική του αστυνομοκρατικού ρόλου που επιφυλάσσει για τη νέα δημοτική Αστυνομία η κυβέρνηση, είναι η χτεσινή ανακοίνωσή του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπολου, πως με βάση τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται, η «οπλοφορία των δημοτικών αστυνομικών είναι αυτονόητη»!

Απαντώντας στην ανακοίνωσή του σε δημοσιεύματα της προηγούμενης βδομάδας που έφεραν το υπουργείο Εσωτερικών να διαψεύδει ότι έχει συμφωνήσει σε μια τέτοια προοπτική, ο Π. Κουκουλόπουλος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η δυνατότητα οπλοφορίας από ειδικά εκπαιδευμένους προς τούτο αστυνόμους σε αυστηρά περιορισμένα πλαίσια, είναι περίπου αυτονόητη». Να θυμίσουμε πως, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που προβλέπει τη σύσταση του νέου Σώματος, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν, ανάμεσα στα άλλα, να συλλαμβάνουν και να διενεργούν προανακριτικά καθήκοντα!

Η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει πως το ερώτημα «δημοτικοί αστυνομικοί με ή χωρίς όπλο» είναι ένα ψευτοδίλημμα που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τον πραγματικό ρόλο του νέου Σώματος Δημοτικής Αστυνομίας: Δηλαδή, τον έλεγχο της δράσης του δημότη, την παρουσία σε κάθε του βήμα ενός δημοτικού υπαλλήλου, σε ρόλο «χωροφύλακα», ο οποίος μάλιστα θα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει πολίτες ως ύποπτους, να τους ζητάει στοιχεία ή να τους πηγαίνει στο τμήμα. Και στο ρόλο αυτό έχουν συμφωνήσει τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, όσο και τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης που συνυπογράφουν το σχέδιο ΠΔ για τη σύσταση της νέας Δημοτικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις και διαφωνίες στο ενδεχόμενο οπλοφορίας, καθώς επίσης και στην πριμοδότηση αστυνομικών της ΕΛΑΣ που θα θελήσουν να προσληφθούν στο νέο Σώμα.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ δεν έχει πάρει συγκεκριμένη απόφαση για το σύνολο του σχεδίου ΠΔ - περίπου τέσσερις μήνες έχει να συζητηθεί το θέμα στις συνεδριάσεις - ο Π. Κουκουλόπουλος, στη χτεσινή ανακοίνωσή του, παρουσιάζει ως προτάσεις της ΚΕΔΚΕ τα εξής: Δυνατότητα τοποθέτησης εν ενεργεία ή και απόστρατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ στη θέση του αρχηγού των δημοτικών αστυνομικών τμημάτων. Υποχρεωτική εκπαίδευση τόσο των νεοπροσληφθέντων όσο και των ήδη υπηρετούντων στις ειδικές υπηρεσίες, με ευθύνη της ΕΛΑΣ. Δυνατότητα οπλοφορίας σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως έλεγχος των πολεοδομικών παραβάσεων και νυχτερινές περιπολίες σε κέντρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματικός καυγάς για τα όργανα της Αυτοδιοίκησης (2007-01-12 00:00:00.0)
Οργανα που επικυρώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις (2006-12-19 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια στην αστυνομοκρατία (2001-02-28 00:00:00.0)
Δημοτική Αστυνομία με κατασταλτικό ρόλο (2000-06-09 00:00:00.0)
Κάθε γειτονιά κι αστυνόμος (2000-05-25 00:00:00.0)
Προβληματισμός στην ΚΕΔΚΕ (2000-05-18 00:00:00.0)