Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαπιστευτήρια στην αστυνομοκρατία

Τα διαπιστευτήριά της στις κυβερνητικές προθέσεις για επέκταση του αστυνομικού κράτους, μέσα από τη συγκρότηση νέου σώματος Δημοτικής Αστυνομίας, το οποίο μάλιστα θα πληρώνουν οι ίδιοι οι δημότες, προσέφερε για μια ακόμη φορά η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Αυτή τη φορά, μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει, εμμέσως πλην σαφώς, όσους δεν αποδέχονται το νέο αστυνομοκρατικό ρόλο που θέλει να αποδώσει η κυβέρνηση στη Δημοτική Αστυνομία - η οποία θα συλλαμβάνει υπόπτους και θα διενεργεί προανακριτικό έργο - ότι φαλκιδεύουν το χρόνιο αγώνα των δήμων της χώρας για νέες αρμοδιότητες!

Ξεχνά η ΚΕΔΚΕ πως ο αγώνας των αιρετών - τουλάχιστον στο διάστημα που τα συλλογικά τους όργανα τολμούσαν να διεκδικήσουν και να συγκρουστούν με κεντρικές επιλογές - αφορούσε μεν την απόδοση αρμοδιοτήτων, παράλληλα με τους απαραίτητους πόρους, ώστε να ωφεληθεί ο πολίτης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που μεταφέρεται είναι η κρατική εξουσία προς τα κάτω, με την «καθοδήγηση» μάλιστα της Ελληνικής Αστυνομίας - όπως σημειώνεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη συγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Αφορμή για να «ξεσπαθώσει» και πάλι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ υπέρ του νέου ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν η μήνυση που κατέθεσαν δύο γυναίκες υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης εναντίον του δημάρχου, Σ. Συμεωνίδη, επειδή τους ανέθεσε αρμοδιότητες πέραν των υπαρχουσών της υπηρεσίας, δηλαδή τον έλεγχο των σχολείων από εξωσχολικά στοιχεία ή τον έλεγχο των νυχτερινών κέντρων. Κατά της ενέργειας του δημάρχου, καθώς αναθέτει αρμοδιότητες κατασταλτικού χαρακτήρα στη Δημοτική Αστυνομία - που τουλάχιστον μέχρι και την υπογραφή του σχεδίου ΠΔ δεν έχει - είχε ταχθεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φαίνεται πως ο δήμαρχος βιάζεται!

Πάντως το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον δήμαρχο Συκεών και εκτίμησε ότι η ανάθεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων είναι απολύτως σύννομη, ενώ παράλληλα θεώρησε πως συνάδει με το «αίτημα» της Αυτοδιοίκησης για νέες αρμοδιότητες.

Το θέμα των αρμοδιοτήτων θα τεθεί σήμερα σε σύσκεψη της επιτροπής, αποτελούμενη από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ - για το ζήτημα των πόρων και των αρμοδιοτήτων του θεσμού. Πάντως τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη λειτουργία αυτής της επιτροπής, «χρεώνουν» στην Αυτοδιοίκηση με παραπάνω οικονομικά βάρη, αφού πρόσφατα με νόμο μεταφέρθηκαν στους δήμους οι αρμοδιότητες των παιδικών σταθμών, της συντήρησης και λειτουργίας σχολικών κτιρίων και των γυμναστηρίων, χωρίς να διασφαλίζεται η αναγκαία κρατική αρωγή από το 2002 και μετά.

Καλό θα ήταν η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ να ασχοληθεί με τα υπαρκτά προβλήματα του θεσμού και να ενημερώσει για αυτά τους δημότες, από το να θέτει - όπως έκανε στην πρόσφατη συνεδρίασή της - αόριστους και κατά συνέπεια μη ελεγχόμενους στόχους, όπως η συνδιαμόρφωση με την κυβέρνηση σχεδίου σύγκλισης με την ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ