Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Πράσινο φως » στις κάμερες παρακολούθησης

Υπό το «άγρυπνο μάτι» θα βρισκόμαστε των χιλιάδων καμερών που θα τοποθετηθούν σε διάφορα κεντρικά σημεία ανά την ελληνική επικράτεια, καθώς το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο Προεδρικό Διάταγμα των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών για τον έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι κάμερες θα φωτογραφίζουν και θα βιντεοσκοπούν στοιχεία, όπως τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που κάνει παράβαση, καθώς επίσης την ταχύτητα, την ημέρα και ώρα της παράβασης.

Το ΣτΕ δέχτηκε ότι είναι νόμιμη ακόμα και η διάταξη που επιτρέπει να διατηρούνται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (φωτογραφίες, βιντεοκασέτες κλπ.) από 15 μέρες μέχρι έξι χρόνια, αναλόγως της βαρύτητας του αδικήματος, εφόσον τα στοιχεία αυτά κρίνονται απαραίτητα για την ποινική δίωξη του παραβάτη.

Πάντως, το ΣτΕ επισημαίνει ότι για να διατηρηθούν οι φωτογραφίες και οι βιντεοκασέτες πέραν των 15 ημερών, θα πρέπει πρώτα να ζητηθεί η άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει είναι η προμήθεια ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές για κάθε περιοχή και η εγκατάσταση θα γίνεται από τον αρμόδιο νομικό πρόσωπο ή ΟΤΑ που έχει την αρμοδιότητα για τη συντήρηση κάθε δρόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ