Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Συνεχίζεται η υψηλή κερδοφορία

Μεγάλα κέρδη παρουσίασε και το 2000 ο ΟΤΕ. Ακόμα και αν τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας δείχνουν μειωμένα σε σχέση με το 1999, αυτά της κινητής τηλεφωνίας και των νέων υπηρεσιών, γέμισαν τα ταμεία. Δείχνοντας ότι το αντικείμενο του Οργανισμού και χρυσοφόρο είναι, και μέλλον έχει, και κανέναν ιδιώτη δε χρειάζεται στο κεφάλαιο και στη διοίκησή του, για να τον οδηγήσει σε δήθεν καλύτερες μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η διοίκηση του ΟΤΕ, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2000 έφτασε τα 1.227,8 δισ. δρχ. Τα αποτελέσματα χρήσης προ φόρων τα 348,4 δισ. δρχ. Και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων τα 251 δισ. δρχ. Συγκριτικά με το 1999, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 11,3. Τα κέρδη μετά από φόρους κατά 54% και κατά 22% τα κέρδη προ φόρων. Τα κέρδη ανά μετοχή κατά 56%.

Η διοίκηση του ΟΤΕ αποδίδει την αύξηση κύρια στη δραστηριότητα του ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία και στις λεγόμενες νέες υπηρεσίες (διαδίκτυο, παροχή πακέτων ολοκληρωμένων λύσεων κλπ.). Αλλωστε η κερδοφορία της COSMOTE αυξήθηκε κατά 210% και κατά 76% ο κύκλος εργασιών της.

Οι νέες υπηρεσίες παρουσίασαν αύξηση εσόδων 35,8%. Η διοίκηση εκτιμά ότι σε αυτό συνέβαλαν ιδιαίτερα τα έσοδα από τις υπηρεσίες ISDN (αύξηση 190% με τριπλασιασμό των συνδρομητών μέσα σε ένα χρόνο). Αύξηση εσόδων 7% παρουσίασαν οι μισθώσεις γραμμών και η μεταφορά δεδομένων κυρίως μέσω του δικτύου Hellascom. Αύξηση 24% παρουσίασαν οι υπηρεσίες διαδικτύου.

Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής εταιρίας αυξήθηκαν κατά 2,9% και τα μετά φόρων κατά 37,7%. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 7%. Τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 1,5%. Ο ΟΤΕ αποδίδει τη μείωση στην αύξηση της αστικής τιμολογιακής μονάδας, στις μειώσεις των τιμολογίων υπεραστικής και διεθνούς τηλεφωνίας και στην «κλοπή» μεριδίου κλήσεων από την κινητή τηλεφωνία.

Το κόστος υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 11,8%, γεγονός που αποδίδεται κύρια στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης του προσωπικού.

Αναφορικά με τις επενδύσεις του ΟΤΕ στο εξωτερικό, η σερβική Telekom Srbja (έχει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου) παρουσιάζει μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 5,8% και συνολικές ζημιές 17,1 δισ. δρχ. εκ των οποίων αναλογούν στον ΟΤΕ 3,4 δισ. δρχ. Η αρμενική ARMENTEL (έχει το 90%) παρουσιάζει μείωση καθαρών κερδών κατά 32,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ