Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετανάστες κρατούμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες

Πάνω από ένα μήνα κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες στο Αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας του νομού Πέλλας δύο μετανάστες από την Αφρική.

Πρόκειται για τον 16χρονο Γιούμεχ Ελβις Κένεθ και τον Λέκι Τζόνσον, 40 χρόνων, και οι δύο από τη Σιέρα Λεόνε. Συνελήφθησαν στην περιοχή της Εδεσσας στις 23 Γενάρη για παράνομη διαμονή στη χώρα μας και κλείστηκαν σ' ένα απαράδεκτο χώρο που χρησιμοποιείται για κρατητήριο και στο οποίο είναι αδύνατο να παραμείνουν δύο άνθρωποι πάνω από μερικές ώρες. Οι δύο μετανάστες ζητούν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, καθώς στη χώρα τους, τη Σιέρα Λεόνε, επικρατεί αιματηρός εμφύλιος πόλεμος. Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους λένε πως κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βελτιωθεί η διαβίωση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων, αλλά η υποδομή που διαθέτει το Αστυνομικό Τμήμα δε βοηθά για το σκοπό αυτό. Λένε επίσης ότι πολλές φορές χρειάζεται να κάνουν έρανο μεταξύ τους για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους κρατούμενους και να τους προσφέρουν καφέ και τσιγάρα. Πρόσφατα ο 16χρονος, λόγω ακριβώς των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης αρρώστησε σοβαρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Τελικά, χτες το απόγευμα μετά από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι δύο κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στους χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εδεσσας, όπου η κατάσταση από άποψη υποδομών είναι λιγότερο απαράδεκτη.

Επίσης στα κρατητήρια του ΑΤ Πτολεμαΐδας, κάτω από εξίσου απαράδεκτες συνθήκες, κρατείται πάνω από ενάμιση μήνα ένας ακόμη Αφρικανός μετανάστης. Ονομάζεται Εφρεμ Ούμπα και όπως λέει είναι ο μοναδικός επιζών μιας οικογενείας στον πόλεμο που διεξάγεται στην Κ. Αφρική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ