Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ Π. ΚΑΖΑΚΟ
Αναγκαία η αυστηρή τιμωρία μιας τέτοιας βίας

Καταπέλτης η εισαγγελέας, ζήτησε την ενοχή του χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τις πράξεις του, στο όνομα του πολιτισμού και της προστασίας του ανθρώπου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του

«Διακατέχεται από αισθήματα μίσους και ανωτερότητας για τους αλλοδαπούς και κυρίως αυτούς του μουσουλμανικού θρησκεύματος και πήρε την απόφαση να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε. Τα ιδεώδη του είναι, όπως ο ίδιος λέει, "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" και γι' αυτά αγωνίζεται. Θεωρούσε υποχρέωσή του το ξεκαθάρισμα της χώρας από τους ξένους, που τους θεωρούσε υπαίτιους για όλες τις κακοδαιμονίες αυτού του τόπου. Διακατέχεται από ρατσιστικές αντιλήψεις και αυτές ήταν που όπλισαν το χέρι του. Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο του ρατσισμού γιατί προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οδηγεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε πράξεις ανεξέλεγκτης βίας. Γι' αυτό είναι αναγκαία η αυστηρή τιμωρία μιας τέτοιας βίας, στο όνομα του πολιτισμού και της προστασίας του ανθρώπου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

Είναι μεσημέρι Τρίτης και η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, ΓεωργίαΑδειλίνη, όρθια από την έδρα, περιγράφει με σαφήνεια το κίνητρο που παρότρυνε τον 25χρονο ΠαντελήΚαζάκο να δολοφονήσει τον Οκτώβρη του 1999 δύο αθώους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και να αποπειραθεί να σκοτώσει άλλους επτά. Με ήρεμη φωνή, χωρίς εξάρσεις και «κορόνες» και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, καταρρίπτει όλο το οικοδόμημα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου περί «ψυχωσικής, ασυνείδητης και ακαταλόγιστης συμπεριφοράς». Το χαρακτηρίζει μάλιστα «σαθρό».

«Κανείς εκ των ψυχιάτρων - επισημαίνει - δεν υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο των πράξεών του ή ότι αυτή η ικανότητά του ήταν μειωμένη. Ο πραγματογνώμονας δε διέγνωσε καμία νόσο, ούτε σχιζοφρενή ψύχωση παρανοϊκού τύπου, κατά το χρόνο που τον εξέτασε. Οι όποιες επιφυλάξεις του, επειδή, όπως είπε, κυκλοφορούν πολλοί σχιζοφρενείς χωρίς να το γνωρίζουμε, δεν είναι δυνατό να ερμηνευτούν ως θετική απάντηση στο ερώτημά μας για την ύπαρξη νόσου, πολύ περισσότερο που μας είπε ότι μπορεί κάποιος να υποκριθεί τον ασθενή. Και για το δεύτερο ερώτημα, το κρισιμότερο, αν ο κατηγορούμενος είναι ακαταλόγιστος, ο πραγματογνώμονας δεν αποφαίνεται ότι είχε ή δεν είχε καταλογισμό. Μας είπε, επίσης, ότι ο ψυχωσικός μπορεί να έχει πλήρη ικανότητα προς καταλογισμό. Ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, κ. Δημόπουλος, δεν αποφαίνεται ότι ο κατηγορούμενος ήταν ακαταλόγιστος ή μειωμένου καταλογισμού κατά τον επίδικο χρόνο και αναφέρει ότι ο ψυχωσικός δεν είναι κατ' ανάγκη μειωμένου καταλογισμού. Ο στόχος του τρίτου ψυχιάτρου, του τεχνικού συμβούλου του κατηγορουμένου, ήταν να αντιστρατευτεί τον πραγματογνώμονα, αλλά και αυτός δεν αποφάνθηκε ότι ήταν ακαταλόγιστος ή είχε μειωμένο καταλογισμό και δεν είχε επίγνωση του άδικου των πράξεών του».

Κλείνοντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας τόνισε ότι ο Παντελής Καζάκος όταν έφθασε η στιγμή της απολογίας του «εσιώπησε διότι δεν θέλησε να υποστεί την βάσανο των ερωτήσεων, που θα καταδείκνυε ότι έχει πλήρη καταλογισμό. Επιθυμούσα - πρόσθεσε - να αποδεικνυόταν ότι είχε μειωμένο καταλογισμό. Το ακαταλόγιστο θα ήταν το καλύτερο, το πιο βολικό για όλους μας. Πείσθηκα όμως ότι, έχοντας πλήρη ικανότητα προς καταλογισμό, έκανε απλώς τις επιλογές του. Σκότωσε δύο συνανθρώπους μας και τραυμάτισε βαρύτατα άλλους επτά, οι τέσσερις από τους οποίους θα μείνουν για πάντα ανάπηροι. Στρεφόμενος εννέα φορές κατά του αγαθού της ζωής αποστέρησε τον εαυτό του κάθε οίκτου. Ζητώ την ενοχή του κατά το κατηγορητήριο. Δεν βρήκα, όσο και αν έψαξα, κανένα ελαφρυντικό για τις πράξεις του».

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, ΑπόστολοΑποστόλου, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχτεί αθώος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου ΣάαντΑμπντελχαντί (που είναι σήμερα παραπληγικός) και ένοχος για κατοχή φυσιγγίων και μικροποσότητας ναρκωτικών από μη τοξικομανή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ