Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚ
Οργανα που επικυρώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις
  • Ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων γίνεται πιο αντιδημοκρατικός, αλλά οι ηγεσίες τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) στέκονται στις διαδικασίες
  • Απλή αναλογική προτείνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»

Αποκαλυπτική της απαξίωσης της λαϊκής ψήφου ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) σχετικά με τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων των δήμων, καθώς η ουσία της δημοκρατικής εκπροσώπησης «τσαλαπατήθηκε» ως «άλλοθι» στο στόχο να ελεγχθούν τα όργανα από «μπλε» ή «πράσινες» ηγεσίες.

Οι μεν αιρετοί που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ επέμειναν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τώρα το ισχύον ΠΔ αποτελεί «αντιδημοκρατική πράξη» και πρότειναν - και πέτυχαν - τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για το θέμα αύριο Πέμπτη, οι δε της ΝΔ έκαναν λόγο για αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας, που είχε καταπατήσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση το 1998.

Στην ουσία του θέματος στάθηκε ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, ο οποίος, μιλώντας εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), σημείωσε πως ο μόνος τρόπος να αποτυπωθεί η ψήφος των δημοτών είναι η εκπροσώπηση των παρατάξεων στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), με βάση τη δύναμή τους κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών. Επανέλαβε δε τη θέση για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και στην ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων, με έμμεση εκλογή δημάρχου. Επίσης πρότεινε ξεχωριστές ψηφοφορίες για τα ΔΣ των ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ.

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία - συμπλήρωσε ο Στ. Μπενετάτος - κι έτσι θα μπορεί να ισχύσει και η απλή αναλογική στην εκπροσώπηση των αιρετών στα όργανα της ΤΑ, είναι οι ΤΕΔΚ και η ΚΕΔΚΕ να αλλάξουν πολιτική πλεύση και να πάψουν να είναι όργανα που επικυρώνουν απλά τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, αλλά να ορθώσουν ένα διεκδικητικό ανάστημα που θα ζητά λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα του λαού στον τόπο κατοικίας και εργασίας».

Χαρακτηριστικές δε της σύμπλευσης των δυνάμεων του δικομματισμού, στη διαιώνιση του αντιδημοκρατικού τρόπου εκπροσώπησης στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, είναι ότι ακόμα και αυτοί που υποτίθεται ότι διαμαρτύρονται για το περιεχόμενο του σχεδίου ΠΔ, δήλωσαν «ανοιχτοί» σε αυτό, αλλά σε άλλη χρονική στιγμή. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), είπε ότι «προφανώς το σχέδιο ΠΔ επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά το ζήτημα είναι με ποια διαδικασία γίνεται», ο δε Χρ. Παλαιολόγος (ΣΥΝ) είπε πως «ναι, θα έπρεπε να δούμε ένα νέο ΠΔ. Πώς, όμως, έτσι ξαφνικά;».

Θυμίζουμε πως το νέο σχέδιο ΠΔ κινείται στην ίδια αντιδημοκρατική κατεύθυνση με το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ. Μειώνεται η εκπροσώπηση των παρατάξεων της μειοψηφίας στα όργανα της ΤΑ, καθώς σε κάθε περίπτωση στις ΤΕΔΚ, οι πλειοψηφίες των δήμων εκπροσωπούνται με το 75% και οι παρατάξεις της μειοψηφίας με το 25%. Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν χτες, διογκώνονται σημαντικά τα μέλη των Γενικών Συνελεύσεων των ΤΕΔΚ, καθώς αγγίζουν στο σύνολό τους 7.091 εκλέκτορες (για την Αττική 1.314 και για τη Θεσσαλονίκη 456).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ