Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Προϋπολογισμός σε βάρος των εργαζομένων

Τέλη και φόροι αποτελούν πάνω από το 60% των τακτικών εσόδων -Επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετεί το Τεχνικό Πρόγραμμα

το ποιες είναι οι ανάγκες των εργαζομένων» σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης».

Με έναν ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που εισπράττει πάνω από το 60% του συνόλου των τακτικών εσόδων από τα τέλη και τη φορολογία σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ολοκληρώθηκε η τετραετία επί δημαρχίας Ντ. Μπακογιάννη και στη συνέχεια Θ. Μπεχράκη, στο Δήμο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, χτες αργά το βράδυ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και παρά την έντονη κριτική της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα του μεγαλύτερου δήμου της χώρας για το 2007.

Οπως προκύπτει, για το Τεχνικό Πρόγραμμα - που η διοίκηση το χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του δήμου - συνολικού ύψους 69 εκατ. ευρώ, οι προτεραιότητές του δεν είναι άλλες από την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι ενδεικτικό ότι δύο από τις βασικές προτεραιότητες είναι η περίφημη «Διπλή Ανάπλαση» - δηλαδή η παράδοση 220 στρεμμάτων στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός - και η επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης.

«Η υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος δείχνει την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης». Οπως συμπλήρωσε, το 20% των σχολείων είναι σε διπλοβάρδια. Λείπουν τουλάχιστον 20 παιδικοί σταθμοί από το δήμο - μόνο το έτος 2005-2006 απορρίφτηκαν 2.500 αιτήσεις. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αντισεισμική προστασία της πόλης.

Αναφέροντας τη συνολική στρατηγική, με την οποία η «Συμπαράταξη» αντιμετώπισε τόσο τον προϋπολογισμό, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Σπ. Χαλβατζής είπε: «Εμείς ξεκινάμε από το ποιες είναι οι ανάγκες των εργαζόμενων». Και συμπλήρωσε: «Το θέμα είναι πώς διεκδικούμε, πώς ο δήμος στέκεται απέναντι στην όποια κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη βασική κατεύθυνση του δημοτικού προϋπολογισμού για το 2007, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον κρατικό προϋπολογισμό που αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή.

Ο συνολικός δημοτικός προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 707,76 εκατ. ευρώ. Ομως, τα τακτικά έσοδα ανέρχονται στα 320,234 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 61,95% (198,388 εκατ. ευρώ) προέρχονται από φόρους, τέλη κλπ. σε βάρος των εργαζομένων. Επιπλέον, μειώνονται οι δαπάνες για τον πολιτισμό κατά 14%. Για απαλλοτριώσεις δεν υλοποιήθηκε (για το 2006) ούτε το 10% - όταν η Αθήνα είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στη Διεύθυνση Πρασίνου και Κηποτεχνίας, ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους εκτελέστηκε μόλις στο 15%, ενώ οι επενδύσεις και τα έργα μόλις στο 5%.

Την ίδια στιγμή - και παρά τις επικλήσεις της διοίκησης περί δήθεν διεκδικητικού προϋπολογισμού - η δημοτική αρχή δεν ανοίγει έστω και τυπικά έναν κωδικό όπου να αναφέρονται τα χρωστούμενα του κράτους στο Δήμο της Αθήνας. Το ποσό αυτό των παρακρατηθέντων πλησιάζει για το δήμο τα 700 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τη «Συμπαράταξη», τον προϋπολογισμό καταψήφισε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Δημαρά, ενώ απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ