Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Προβληματισμός στην ΚΕΔΚΕ

Προβληματισμό προκαλεί στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που συνέταξε η κυβέρνηση για να «στήσει» Δημοτική Αστυνομία (ΔΑ), ως νέο αστυνομικό σώμα, με χιλιάδες ένστολους και με μεθοδεύσεις για την οπλοφορία τους.

Το σχέδιο ΠΔ δημιουργεί τη ΔΑ με προσλήψεις εκτός των διαδικασιών του νόμου (2190/94 περί προσλήψεων). Με προνομιακή μεταχείριση στις προσλήψεις όσων έχουν υπηρετήσει στο «σκληρό πυρήνα» του Στρατού (έφεδροι αξιωματικοί, μέλη των ειδικών δυνάμεων και εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας.). Με αυξημένες υποχρεώσεις και προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν όσοι επιθυμούν να στελεχώσουν τη ΔΑ. Με δυνατότητα οι Δημοτικοί Αστυνόμοι να προχωρούν σε συλλήψεις και να συνδράμουν την ΕΛ. ΑΣ. στο έργο της. Με αυξημένες αρμοδιότητες και με το ενδεχόμενο να οπλοφορούν να αφήνεται - επίτηδες - ανοιχτό.

Επιπρόσθετα, η σύσταση και λειτουργία της ΔΑ θα βαρύνει αποκλειστικά τους προϋπολογισμούς των δήμων. Ο κρατικός προϋπολογισμός - κατά το σχέδιο ΠΔ - δε θα βάλει δραχμή. Με απλά ελληνικά, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εξοικονομήσουν πόρους για να προσλάβουν και να πληρώνουν τους Δημοτικούς Αστυνόμους (υπολογίζονται σε 9-9,5 χιλιάδες). Να πληρώνουν τη λειτουργία και ενός νέου αντιδραστικού μορφώματος που θα προστεθεί στους ήδη υπηρετούντες 50 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ασχολούνται με τη «Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια».

Το σχέδιο ΠΔ παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Η ΕΕ το παρέπεμψε προς μελέτη στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΚΕ, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τεθεί προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης.

Πάντως, στην πρόχειρη συζήτηση που έγινε στην ΕΕ κατακρίθηκε το γεγονός ότι προβλέπονται προσλήψεις εκτός του ν.2190/94. Οπως επίσης κατακρίθηκε το γεγονός ότι πριμοδοτούνται για πρόσληψη οι έχοντες «αυξημένες υποχρεώσεις» στο Στράτευμα και το ότι η όλη υπόθεση θα βαρύνει οικονομικά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχολιάζοντας στο «Ρ» το σχέδιο ΠΔ, ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, πρώην δήμαρχος Ταύρου και παρατηρητής στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, καταγγέλλει, κατ' αρχήν, τη δημιουργία του νέου αστυνομικού Σώματος. Προσθέτει πως ακόμη και αν συμφωνεί κάποιος από τους αιρετούς με αυτές τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις, δεν είναι δυνατό να συμφωνεί με το νέο κρούσμα μεταβίβασης αρμοδιότητας στην ΤΑ, χωρίς τη μεταβίβαση ανάλογων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Το να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοτική Αστυνομία χωρίς πόρους από την κεντρική διοίκηση, σημειώνει ο Π. Βακαλόπουλος, είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έλαβε η ΚΕΔΚΕ πριν λίγες μέρες στο θεματικό συνέδριό της για τα οικονομικά των ΟΤΑ, να μην επιβληθούν νέες δημοτικές φορολογίες στους δημότες. Οπως είναι σε αντίθεση με τις πρόσφατες υποσχέσεις της υπουργού Εσωτερικών πως δε θα συνεχιστεί η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς τους ανάλογους πόρους».

Προειδοποιεί πως αν αυτό γίνει, τότε οι δήμοι θα πρέπει να παρακάμψουν τις ίδιες τις αποφάσεις τους και να αυξήσουν και πάλι τα ανταποδοτικά τέλη ή να επιβάλουν νέους φόρους για να βρουν πόρους να λειτουργήσουν και τη Δημοτική Αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ