Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανησυχία για τις διοικητικές αλλαγές

Προσχηματικός ο «εθνικός διάλογος» για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας και εγκατάλειψη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ήταν οι κυρίαρχες διαπιστώσεις της προχτεσινής συνεδρίασης για το θέμα

Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να πλασάρει τις όποιες αποφάσεις προκύψουν για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, ως αποτέλεσμα ενός «εθνικού διαλόγου», που ξεκινά τον Ιούνη, όμως, δεν μπορεί - όπως θα ήθελε - να πείσει για την ευαισθησία της σε τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες. Ακόμα παραπέρα, δεν μπορεί να πείσει - εκτός αν τους έχει ήδη υποτάξει στα κελεύσματά της - όσους ασχολούνται ή υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση, που θα αποτελέσει τον πυρήνα των όποιων αλλαγών, όποτε και αν συμβούν.

Χαρακτηριστική ήταν η προχτεσινή συζήτηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας για τις «μελετώμενες μεταβολές του διοικητικού χάρτη της χώρας», που εισηγήθηκε στο Σώμα η νομάρχης Ελ. Μπεσμπέα, κατά την οποία προέκυψαν δύο κύρια συμπεράσματα: Πρώτον, το προσχηματικό του εθνικού διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς - μάλιστα έγινε λόγος και για προειλημμένες αποφάσεις. Και δεύτερον, η εγκατάλειψη από την κυβέρνηση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), ο οποίος εξαντλείται στη διεκπεραίωση υποθέσεων που η κεντρική διοίκηση ήθελε να ξεφορτωθεί.

Τόσο οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, αλλά και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας - όπως σημείωσε ο πρόεδρός της, Θ. Κατριβάνος, που συμμετείχε στην προχτεσινή συνεδρίαση - έχουν μία πολλή θολή εικόνα των κυβερνητικών σχεδίων (αφορούν τη μείωση έως κατάργηση των νομαρχιών της χώρας στα πλαίσια των ορίων των σημερινών Περιφερειών, τη θεσμοθέτηση τρίτου βαθμού Αυτοδιοίκησης και τη μητροπολιτική οργάνωση των δήμων των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, όπως τουλάχιστον έχουν πει κυβερνητικά χείλη και σύμφωνα με σχετική μελέτη που είχε κάνει για λογαριασμό της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ο καθηγητής Α. Μακρυδημήτρης).

Σε επιφυλακή

Η πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις σκέψεις περί μείωσης ή κατάργησης των ΝΑ, όταν ο θεσμός δεν έχει στηριχτεί καθόλου από την κυβέρνηση και διανύει μόλις τη δεύτερη θητεία του. Ενώ θεώρησε πως οι απόψεις του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδη, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, περί μείωσης των νομαρχιών και θεσμοθέτησης τρίτου βαθμού Αυτοδιοίκησης, δεν είναι προσωπικές - όπως θέλησε να τις παρουσιάσει η κυβέρνηση - αλλά αντανακλούν κυβερνητικές σκέψεις. Και γι' αυτό η αποκάλυψή τους προκάλεσε την οργή της αρμόδιας υπουργού, Β. Παπανδρέου. Μάλιστα - όπως σημείωσαν ορισμένοι σύμβουλοι - οι απόψεις του Γ. Πασχαλίδη ήταν όμοιες με τα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης του Α. Μακρυδημήτρη, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Οπως δεν είναι αβάσιμο ότι οι αποφάσεις είναι προειλημμένες.

Μάλιστα, η πλειοψηφία του Σώματος καταφέρθηκε εναντίον δηλώσεων του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Π. Κουκουλόπουλου, πως μετά την «ισχυροποίηση» των δήμων, δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι ΝΑ.

Με αυτά τα δεδομένα, το Σώμα αποφάσισε να συγκαλέσει διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών - Πειραιά και να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα και το σχετικό διάλογο που θα ξεκινήσει. Επίσης, ο Θ. Κατριβάνος θα συγκαλέσει Ολομέλεια των νομαρχών της χώρας. Το κύριο, όμως, που βγήκε, είναι η ανάγκη το Νομαρχιακό Συμβούλιο να βρίσκεται σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για τις όποιες εξελίξεις. Κάτι που δε συμμερίστηκαν οι σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, Β. Κουλουμπής και Δ. Ευσταθιάδης, θεωρώντας άκαιρη τη συζήτηση του θέματος, εφόσον δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί ο «Καποδίστριας» και η ΝΑ.

Προετοιμάζουν το έδαφος

Αντίθετα, ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Σπ. Χαλβατζής, υπογράμμισε πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι κάτι προετοιμάζεται» και κάλεσε το Σώμα σε επαγρύπνηση αφού η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως τα όποια σχέδια περνούν χωρίς η Αυτοδιοίκηση να έχει λόγο. Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν πολιτικά και εκλογικά κίνητρα στη διοικητική διαίρεση της χώρας και αντίθετα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες άλλες. Χαρακτηριστικά, ο Σπ. Χαλβατζής έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα: «Τι ρόλο θα έχει η νέα διοικητική διαίρεση για την ανάπτυξη της χώρας, την ανεργία; Μήπως αυτή σκοπό έχει να διευκολύνει την καλύτερη προώθηση κυβερνητικών επιλογών, στα πλαίσια της μετα-ΟΝΕ εποχής;». Το προσπέρασμα, πάντως, του λόγου της Αυτοδιοίκησης, ίσως δίνει μια απάντηση για το ποιον θα εξυπηρετεί ο όποιος νέος χάρτης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ