Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νομοσχέδιο «ταχύτητας και ευελιξίας»...

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος

Ειδικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα προσδιοριστούν οι κανόνες, αλλά και οι ρόλοι όσων εμπλέκονται στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, στο μοίρασμα της πίτας των τρισεκατομμυρίων, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος.

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου της «Αθήνα 2004», στην πρόεδρο της εταιρίας και θα προσδιοριστούν τα αυξημένα καθήκοντα της Γ. Α. Δασκαλάκη. Ακόμα, θα προβλέπει τη σύσταση της πενταμελούς συντονιστικής γραμματείας μέσα στην ΟΕΟΑ και θα προσδιοριστούν οι αρμοδιότητές της.

Με το νομοσχέδιο θα δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος να προχωρήσει στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή των Ιπποδρόμων σε Μαρκόπουλο και Θεσσαλονίκη και την ανάθεση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 25 χρόνια.

Το νομοσχέδιο θα θεσπίσει διαδικασίες - εξπρές για την απαλλοτρίωση εκτάσεων, όπου θα κατασκευαστούν ολυμπιακά έργα (επρόκειτο να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό). Η διατύπωση θα είναι η εξής: «Οταν ο αριθμός των δικαιούχων είναι πάνω από 100, η γνωστοποίηση της εκτέλεσης των απαλλοτριώσεων και η πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων γίνεται σε προθεσμία 10 ημερών με πρόσκληση που δημοσιεύεται σε δύο κατά σειρά δημοσιεύσεις σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών. Μετά την πάροδο 10 ημερών από την τελευταία δημοσίευση, τα ακίνητα καταλαμβάνονται από το φορέα εκτέλεσης του έργου. Οι αρνούμενοι την παράδοση των ακινήτων τους πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως στο φορέα του έργου, το αργότερο εντός δέκα ημερών από την παραπάνω τελευταία δημοσίευση, οπότε η αποβολή τους γίνεται δικαστικά».

Ταχύτητα και ευελιξία

Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στη χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έγινε αναφορά στη συγκρότηση της πενταμελούς συντονιστικής γραμματείας στην ΟΕΟΑ. Γεγονός που από αρκετούς ερμηνεύεται σαν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση προς την Γ. Δασκαλάκη για τη συγκρότηση της πενταμελούς γραμματείας με τα πρόσωπα που εκείνη επιθυμεί.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν τα θέματα της διαμονής - φιλοξενίας και η συμφωνία μεταξύ ΟΕΟΑ και Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας και το θέμα των ολυμπιακών έργων. Το θέμα της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων δε συζητήθηκε και παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, την Τετάρτη 24 Μάη. Ακόμα, ειδική συζήτηση έγινε για τις κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο οποίο επρόκειτο να γίνει το Κέντρο Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν στην περιοχή οι υπηρεσίες ασφαλείας, ένα είδος «στρατηγείου» δηλαδή για την Ολυμπιάδα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Μεταφορών και οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Τύπου. Ακόμα συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΕΟΑ. Στη χτεσινή συνεδρίαση κλήθηκαν και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και ο υφυπουργός Εργασίας.

Στις 31 Μάη θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ζήτησε ο Κ. Καραμανλής.

Συνάντηση Αβραμόπουλου - Δασκαλάκη

Στο μεταξύ, χτες, συναντήθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γ. Α. Δασκαλάκη, στο Δημαρχείο. Ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση, επανέλαβε ότι δε διεκδικεί κανένα ρόλο πέραν αυτού που έχει και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για θεσμικούς ανταγωνισμούς». Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στο «χρέος» για «σκληρή δουλιά σε πνεύμα αλληλεγγύης», για να επιτευχθεί ο κοινός - όπως τον χαρακτήρισε - στόχος.

Από την πλευρά της, η κ. Αγγελοπούλου, αφού αποκάλεσε τον δήμαρχο «συνεργάτη στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων», συμπλήρωσε: «θα είμαστε μαζί σ' αυτή τη μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, με ορόσημο - όχι μονάχα το 2004 - αλλά και τις δεκαετίες που έρχονται».

Τέλος, σήμερα συνεδριάζει στο Ζάππειο η Εθνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ