Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Υπερσπατάλη βλέπει ο υπουργός

Εναν απ' τους κεντρικούς στόχους της εξαγγελίας της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του ΕΣΥ έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς έβλεπε τους δείκτες ως υπουργός Οικονομίας και πώς τους βλέπει τώρα ως υπουργός Υγείας, ο Αλ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πάγια - όπως είπε - άποψή του ότι «υπάρχει μία υπερσπατάλη δαπανών στο χώρο της υγείας, η οποία πρέπει να ορθολογικοποιηθεί και να πηγαίνει να επανεπενδύεται σε πραγματικές δαπάνες υγείας». Και ο υπουργός τόνισε: «Αυτή θα είναι απ' τους κεντρικούς στόχους της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ».

Βέβαια, λίγο πριν, και όταν ρωτήθηκε αν στην προχτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, έθεσε οικονομικά θέματα, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησε τα θέματα αυτά, προσθέτοντας ότι τα χρήματα ποτέ δε φτάνουν γι' αυτό το υπουργείο.

Ωστόσο όμως, η κυβέρνηση, απ' ό,τι φαίνεται, θα επιμείνει στην περιοριστική πολιτική στο χώρο της δημόσιας υγείας, προσπαθώντας να καλύψει κάποιες βασικές ανάγκες με αναδιανομή των ήδη διατιθέμενων πόρων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η προσπάθεια ενιαιοποίησης των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γι' αυτό το θέμα έγινε χτες σύσκεψη στην οποία - εκτός απ' τον Αλ. Παπαδόπουλο - μετείχαν και ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Φαρμάκης, ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, και η διευθύντρια της ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας, Σ. Καρρά.

Αν και ο υπουργός παρέπεμψε το όλο θέμα σε μια διυπουργική επιτροπή, εντούτοις πρόκειται για επανέκδοση του Ενιαίου Φορέα Υγείας που - κατά έναν τρόπο - εκφράστηκε με τη θεσμοθέτηση των Δικτύων ΠΦΥ (νόμος 2519/97).

Ολες αυτές οι επιλογές κινούνται στη λογική της αγοράς. Μάλιστα, η υφυπουργός Υγείας, Χρ. Σπυράκη, μεταφέροντας την εμπειρία της απ' το συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, είπε ότι η υγεία παρουσιάζει «επενδυτικό χαρακτήρα σε όλο τον κόσμο». Ωστόσο, η Χρ. Σπυράκη προσπάθησε να εξαιρέσει τη χώρα μας από αυτή τη λογική.

Ενα δείγμα της επενδυτικής λογικής στην υγεία έδωσε πάλι η Χρ. Σπυράκη, λέγοντας ότι στο Συνέδριο της ΠΟΥ την πλησίασαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας και της είπαν ότι η γειτονική χώρα μπορεί, στα πλαίσια τουριστικών πακέτων, να εξασφαλίσει πλωτά χειρουργεία και μονάδες αιμοκάθαρσης καθώς και επεμβάσεις στα μάτια.

Εκτός βέβαια απ' τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου υπάρχουν και οι χρόνιες υγειονομικές ανάγκες της επαρχίας. Ετσι, όταν τέθηκε το θέμα της αιμοκάθαρσης - ισχύει λίστα με βάση τα οικονομικά κριτήρια - ο Αλ. Παπαδόπουλος το αναγνώρισε αλλά περιορίστηκε στην εγκύκλιο με την οποία ζητά προτεραιότητα στη στελέχωση των μονάδων τεχνητού νεφρού @@@@2με την εγκύκλιο για ανάκληση των αποσπάσεων.

Ακόμα ο υπουργός επανέλαβε την άποψή του για αυστηρές προϋποθέσεις στη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων υγείας καθώς και την πρόθεση - κατά τα γαλλικά πρότυπα - για τη δημιουργία συστήματος επιθεώρησης που θα αφορά τα πάντα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε την τοποθέτηση του λοιμωξιολόγου Γ. Σαρόγλου ως προέδρου του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ