Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τον «τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί» γιατί δικαίως αντέδρασε

Επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού από αστυνομικούς σε βάρος εκπαιδευτικού

Αλλο ένα περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα όσα φέρνουν στο φως την επιχείρηση αναβίωσης του «κράτους του αστυνόμου», συνοδευόμενη από την προσπάθεια καλλιέργειας του ιδεολογικού υπόβαθρου που θα στηρίξει τα φαινόμενα αυταρχισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας που δημιουργεί και συντηρεί η κρατούσα πολιτική.

Αυτή τη φορά το θύμα ήταν ένας εκπαιδευτικός από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που από τον περασμένο Νοέμβρη διδάσκει ως ωρομίσθιος στο 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, κυρίως στις τάξεις υποδοχής των παιδιών παλιννοστούντων οικογενειών. Ο Π. Τσατσανίδης το μεσημέρι της Δευτέρας, ώρα που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, επιβιβάστηκε στο λεωφορείο της Γραμμής 32 για την Ηλιούπολη. Δύο αστυνομικοί ανέβηκαν στο όχημα, τον πλησίασαν και ζήτησαν να τους δείξει την ταυτότητά του. Ο εκπαιδευτικός έβγαλε την ταυτότητα και ταυτόχρονα ζήτησε από τους αστυνομικούς να του εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο τον υποβάλλουν σ' αυτή τη διαδικασία ενώπιον δεκάδων επιβατών, καθώς και να του γνωστοποιήσουν τα δικά τους στοιχεία.

Αμέσως τα «όργανα» Δ. Τσάτσης και Γ. Συμεωνίδης, βιαίως τον κατέβασαν από το όχημα και στη συνέχεια, αφού του πέρασαν χειροπέδες, τον οδήγησαν στο ΑΤ της Πλατείας Δημοκρατίας, όπου κρατήθηκε επί 26 ώρες. Οπως κατήγγειλε ο ίδιος και βεβαιώνεται από την ιατροδικαστική έκθεση, έπεσε θύμα κακοποίησης στη διάρκεια της σύλληψής του, αλλά και της κράτησής του.

Στην ακροαματική διαδικασία του αυτοφώρου χτες το μεσημέρι, ζητήθηκε η αναβολή της δίκης από τους συνηγόρους υπεράσπισης, προκειμένου να κληθούν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού από τους επιβαίνοντες στο λεωφορείο, μια και η Αστυνομία δεν μπήκε στον κόπο (στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας) να απευθυνθεί ούτε καν στον εισπράκτορα και τον οδηγό του οχήματος. Αίτημα που αρχικά δεν έγινε αποδεκτό από τα μέλη του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Εξετάστηκαν οι μάρτυρες αστυνομικοί που περιέγραψαν τον εκπαιδευτικό ως «μαινόμενο ταύρο» και «νευρασθενικό», με ιδιαίτερα «επιθετική συμπεριφορά». Τελικά μετά την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης, που ανέτρεψαν πλήρως τις περιγραφές των αστυνομικών, ο εισαγγελέας της έδρας Ε. Ζαχαρής ζήτησε αναβολή της δίκης για τις 24 Μάη.

Στο πλευρό του καθηγητή βρέθηκαν οι συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί που χθες πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας. Στο μεταξύ νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την επόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι εξήγγειλε χτες η Ε` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ