Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Κάθε γειτονιά κι αστυνόμος

Προωθείται ταχύτατα το σχέδιο ΠΔ για τη σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας ως καθαρά νέο αστυνομικό σώμα

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθείται για υπογραφή το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη συγκρότηση νέου αστυνομικού σώματος, που θα λειτουργεί με ευθύνη των Δήμων, αλλά θα συνδέεται άμεσα με τον κεντρικό κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό. Το νέο αστυνομικό σώμα αναλαμβάνει περίπου το 80% των αρμοδιοτήτων, τις οποίες ασκεί σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και η Αγροφυλακή σε τοπικό επίπεδο.

Η τελική μορφή του σχεδίου ΠΔ, που έχουν επεξεργαστεί από κοινού ΚΕΔΚΕ και υπουργείο Εσωτερικών, είναι έτοιμη και σαφής ως προς το ρόλο της νέας αυτής υπηρεσίας: Την επέκταση της κρατικής καταστολής σε επίπεδο Δήμων, την οποία μάλιστα θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι δημότες! Είναι επίσης σαφής ως προς το νέο ρόλο που επιφυλλάσει και για τους δήμους, οι οποίοι από όργανα εξυπηρέτησης των συμφερόντων του δημότη και της πόλης τους, μετατρέπονται ευθέως και σε όργανα εφαρμογής, καταστολής, κατά τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και σε μέσο υλοποίησης ταξικών επιλογών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η λειτουργία της αντίστοιχης υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, η οποία δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στην εκδίωξη και την εκκαθάριση από το κέντρο Ελλήνων και αλλοδαπών μικρεμπόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη των θέσεων - σε πρώτη φάση περίπου τεσσάρων χιλιάδων ειδικών δημοτικών αστυνομικών - θα εκδοθεί τον Ιούλη, ώστε το Σεπτέμβρη να ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους και τον Ιούνη να τεθεί σε λειτουργία η εν λόγω υπηρεσία. Συνολικά πάντως, προβλέπεται να προσληφθούν περίπου 13.000 ειδικοί δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα εκπαιδεύονται σε σχολές της ΕΛ.ΑΣ, με δαπάνες των Δήμων!

Το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα συλλήψεων και προανάκρισης, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα οπλοφορεί. «Εγγύηση» για την κατασταλτική δράση του σώματος αποτελεί η «συνδρομή» της ΕΛ.ΑΣ στο «έργο» του, με την οποία - όπως ορίζεται στο ΠΔ - υποχρεούται να συνεργάζεται. Ταυτόχρονα, αξιωματικοί και υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ θα στελεχώσουν το νέο σώμα.

Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι δημότες

Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ, το κόστος λειτουργίας του νέου σώματος θα στοιχίζει, ετησίως και πανελλαδικά, 100 δισ. δραχμές. Το βάρος αναμένεται να σηκώσουν οι δημότες, αφού στο σχέδιο ΠΔ δεν προβλέπεται η εγγραφή σχετικού κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό. Ενώ η κυβέρνηση φέρεται αρνητική, ακόμα και στην ημιτελή πρόταση της ΚΕΔΚΕ, δηλαδή το 1/3 του κόστους να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το άλλο 1/3 από του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και το υπόλοιπο από τον κάθε Δήμο χωριστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ