Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΑ
Προετοιμάζουν την κατάργηση της επιδότησης

Το σβήσιμο της καπνοκαλλιέργειας απεργάζονται επιμελώς οι «τεχνοκράτες» της ΕΕ. Οπως έγινε γνωστό χτες, κατατέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο δύο τροπολογίες από ομάδα ευρωβουλευτών βορείων χωρών της ΕΕ, με «αίτημα» την κατάργηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στην καλλιέργεια καπνού.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να δέσει με τα νέα αντιαγροτικά σχέδια που απεργάζονται «εν κρυπτώ» τα επιτελεία των Βρυξελλών και τα οποία μεθοδεύονται τεχνηέντως για να γίνουν πράξη μετά το 2003 στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας. Παράλληλα, γίνεται φανερό ότι επιδιώκεται για άλλη μια φορά η ικανοποίηση των νέων κερδοσκοπικών αξιώσεων συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιριών που εδρεύουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αλλωστε, το ζήτημα της κατάργησης της επιδότησης είχε τεθεί ξανά πριν τρία - τέσσερα χρόνια περίπου, λίγο πριν ψηφιστεί στις Βρυξέλλες ο νέος καταστροφικός κοινοτικός κανονισμός για τα καπνά. Τότε, το «τίμημα» που επιβλήθηκε να πληρώσουν οι καπνοπαραγωγοί ήταν να κοπεί μέρος της επιδότησης και να μετατραπεί σε μεταβλητό πριμ, πράγμα που αποτελεί το πρώτο «σκαλί» για την κατάργηση της επιδότησης στα καπνά. Κι αυτό βέβαια συνδυάστηκε με την πλήρη ικανοποίηση των αξιώσεων εμπόρων - βιομηχάνων, οι οποίοι στο όνομα του μεταβλητού πριμ ενίσχυσαν της ασυδοσία, τους εκβιασμούς και την κερδοσκοπία σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Τώρα, τα επιτελεία των Βρυξελλών ετοιμάζονται για να επιβάλουν τα χειρότερα...

Την ενέργεια των ευρωβουλευτών, που κατέθεσαν τις δύο τροπολογίες για την κατάργηση της επιδότησης στα καπνά, κατήγγειλε επιλεκτικά χτες η υποτακτική διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε σχετική ανακοίνωση προβάλλεται το γεγονός ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ ενεργοποίησε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καπνοπαραγωγών και για να μην... ανησυχούν οι καπνοπαραγωγοί, αναφέρεται πως η καπνοκαλλιέργεια θα εξακολουθήσει να ενισχύεται και πέραν του 2003 με τη νέα πρόταση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ