ΧΤΕΣΙΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Διαδήλωσαν και παρέδωσαν τη σκυτάλη
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001

Avaton

Σείστηκε η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη χτες βράδυ από την αγανάκτηση και το αγωνιστικό πάθος εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματιών και βιοτεχνών και νεολαίων. Στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ανταποκρίθηκαν ακόμα και οργανώσεις που για πρώτη φορά συμμετέχουν σε τέτοιες κινητοποιήσεις. «Η τακτική της κυβέρνησης να διασπάσει τους εργαζόμενους, να τους διαχωρίσει, να σπείρει διχόνοιες και αυταπάτες μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί. Ολοι μαζί στους αγώνες, για να μην τολμήσουν οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να παζαρέψουν δικαιώματα και κατακτήσεις στο τραπέζι του διαλόγου». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του στην πλατεία Αριστοτέλους ο Χάρης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ζαχαρέλλης, που χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «προσκλητήριο αγώνα για τη δημόσια, υποχρεωτική και καθολική κοινωνική ασφάλιση». Κατήγγειλε τη στάση των κυβερνήσεων στο σοβαρό θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα εξουσίας δίνουν προεκλογικά υποσχέσεις και μόλις περάσουν οι εκλογές τις ξεχνούν».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο Γιώργος Ρίσκος, αγροτιστής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, που αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα και τις ανισότητες της ασφάλισης των αγροτών, κατήγγειλε τις αλλαγές που προωθούνται σήμερα που θα μετατρέψουν τις αγροτικές συντάξεις σε πραγματικά βοηθήματα πείνας και προειδοποίησε ότι το σύστημα ασφάλισης των αγροτών «θα χρησιμοποιηθεί σαν πιλότος για την ασφάλιση και των εργατοϋπαλλήλων».

Οι συγκεντρωμένοι με δυναμική πορεία με πλήθος πανό των σωματείων και οργανώσεων και με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση», έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και αντιπροσωπεία των διαδηλωτών θυροκόλλησε το ψήφισμα έξω από το υπουργείο.

Στις άλλες πόλεις

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία έγινε χτες το βράδυ στο κέντρο της Καβάλας. Η διαδήλωση ήταν μία από τις πιο μαζικές και μαχητικές εργατικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ έντονη παρουσία είχε η νεολαία. Ομιλητής ήταν ο Πέτρος Ταχματζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, ενώ μίλησαν επίσης ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Γρηγόρης Ταχάρης και ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Βασ. Μενάκιας. Δυναμικό ήταν και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Βέροια. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγ. Αντωνίου έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη Λήμνο η συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι της Μύρινας με ομιλητή τον Β. Αγά, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και αντιπρόεδρο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου και εκπρόσωποι του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων. Μετά την ομιλία ακολούθησε πικετοφορία, μέσω της αγοράς, καταλήγοντας στο Επαρχείο.

Στη Λευκάδα η συγκέντρωση άρχισε στις 7 το απόγευμα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μ. Λιβιτσάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας. Μετά την ομιλία έγινε πορεία, μέσω αγοράς, με κατάληξη το κτίριο της νομαρχίας. Στο Αγρίνιο εξακόσιες υπογραφές μαζεύτηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που διοργάνωνσ η Συντονιστική Επιτροπή για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ομιλητής ήταν ο Χρ. Μπούρας, μέλος της Συντονιστικής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σάλπισμα αγώνα απ' άκρη σ' άκρη (2002-02-01 00:00:00.0)
«Δε θα περάσουν»! (2001-04-21 00:00:00.0)
Συμμετείχαν και συνεχίζουν... (2001-04-06 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό (2001-03-17 00:00:00.0)
Τρίτη μέρα διαδηλώσεων (2001-03-16 00:00:00.0)
Παντού συγκεντρώσεις και πορείες (2001-03-15 00:00:00.0)