Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τρίτη μέρα διαδηλώσεων

Βόλος, Κιλκίς, Χίος, Χανιά πήραν χτες τη σκυτάλη

Παλλαϊκή φωνή αντίστασης στα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά σχέδια ακούστηκε και χτες σε μια σειρά από συγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σημαντικά στοιχεία των κινητοποιήσεων που έγιναν στο Βόλο, στη Φλώρινα, στο Κιλκίς, στη Χίο και τα Χανιά, ήταν το εύρος της λαϊκής συσπείρωσης και η αποφασιστικότητα που εκφράστηκε για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Βόλος

«Η κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δε θα περάσει», βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι της Μαγνησίας, που συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Βόλο. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, έδωσαν το «παρών» τους στην πλατεία Ελευθερίας, όπου έγινε το συλλαλητήριο, για να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα, όχι μόνο για να μην επιτρέψουν την κυβέρνηση και τους βιομήχανους να υλοποιήσουν τ' αντιασφαλιστικά τους σχέδια, αλλά να παλέψουν για τη βελτίωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της κάθε εργατικής και φτωχομεσαίας λαϊκής οικογένειας.

Στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυναν οι Γιάννης Γεροκώστας, συνδικαλιστής - μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ο Νίκος Μαστροπαναγιώτης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΤΣΑ, ο Θανάσης Κοντονίνας, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα να «φουντώσει» η λαϊκή οργή και να βγουν στην πάλη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης όλα τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Βόλου.

Στο Κιλκίς

To Κιλκίς παρέλαβε χτες τη σκυτάλη από τις τόσες άλλες πόλεις της Μακεδονίας - Θράκης στον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, με μια δυναμική συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα. Στην πλατεία Ειρήνης συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα πολλοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες και συνδικαλιστές και από την πλατεία συγκρότησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, με πικέτες και συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της αχαρακτήριστης στάσης των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, που βάζουν «πλάτη» στο νομοθετικό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Με κύριο σύνθημα «Κάτω τα χέρια απ' την κοινωνική ασφάλιση», οι διαδηλωτές μοίρασαν στο λαό της πόλης υλικό για τα προτεινόμενα αντιλαϊκά μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση και κάλεσαν όλους τους πολίτες να δραστηριοποιηθούν, να συμπαραταχτούν με τους αγωνιστές που αναπτύσσουν ήδη πολύμορφη δραστηριότητα. Η πορεία προξένησε αίσθηση και πολλοί απ' τους πολίτες της πόλης εξέφρασαν τη συμπάθειά τους με τους διαδηλωτές και έπαιρναν με φανερή ευχαρίστηση το έντυπο υλικό.

Χίος

Συγκέντρωση οργανώθηκε χτες και στη Χίο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Αμπαζής, μέλος της Επιτροπής, που έδωσε έμφαση στην ανάγκη κοινής δράσης. Η πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Χίου κατέληξε στη νομαρχία, όπου κατατέθηκε ψήφισμα της συγκέντρωσης. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Χίου Μ. Παντελάρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κ. Λυράκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Φράκος.

Χανιά

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων οργανώθηκε χτες από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στην ομιλία που εκφώνησε ο Γ. Φραγκιουδάκης, εκ μέρους της Επιτροπής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να διασπάσει το λαϊκό κίνημα και ανέδειξε την ανάγκη έντασης του αγώνα.

Στα Χανιά, επίσης, η γενική συνέλευση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΟΕΔΥΝ μεταξύ άλλων αποφάσισε να καταγγείλει τα σχέδια της κυβέρνησης για την ασφάλιση και απορρίπτει τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου» ΓΣΕΕ - κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ