Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Υπουργικά τρικ και άλλοθι για την απραξία

Η επιδερμικότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το σοβαρό πρόβλημα των ψυχικά πασχόντων στη χώρα μας, τη στιγμή που η κατάσταση στα δημόσια ψυχιατρεία, κυρίως μετά το σεισμό της 7.9.1999, είναι ασφυκτική, αποδείχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου για την καθιέρωση μιας ακόμα παγκόσμιας μέρας, της 7ης Απρίλη ως μέρας για την Ψυχική Υγεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα ανύπαρκτο έργο στον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και της απάλειψης της προκατάληψης για τους ψυχικά πάσχοντες, δημοσιοποίησε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας που θα αναλάβει το ρόλο αυτό. Πρόκειται για μια ετερόκλητη Επιτροπή που απαρτίζεται από 39 σημαντικούς, αλλά ιδιαίτερα πολυάσχολους ανθρώπους διαφόρων χώρων και επαγγελμάτων.

Οσο για το έργο και τις συγκεκριμένες δράσεις που θα αναλάβει; Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρό της καθηγητή Κ. Στεφανή, δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι μπορεί να προσφέρει μια ακόμα παγκόσμια μέρα και μια Επιτροπή στους ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες - επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί και από μέλη της επιτροπής - ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «στόχος είναι η απάλειψη των προκαταλήψεων και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν οι αποθήκες ασθενών». Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στις δράσεις που θα αναλάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια, αλλά και ιδιωτικά ψυχιατρεία στη χώρα μας.

Προσπαθώντας μάλιστα να αντιστρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί δήλωσε ότι: «Δεν είναι στόχος του υπουργείου Υγείας να δημιουργεί άλλοθι επικοινωνίας, αυτά να τα αναζητήσετε αλλού. Το θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο για να μπορούμε να διανοηθούμε ότι μπορούν να γίνουν σκυλεύσεις τέτοιου είδους οι οποίες δυστυχώς δεν είναι ασυνήθεις στη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, ο υπουργός ανέφερε μόνο ότι «θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αποασυλοποίησης σε όλη τη χώρα» και ότι «στόχος είναι η ανάπτυξη δομών σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα "Ψυχαργώ" για να αντιμετωπιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα άσυλα, στις αποθήκες ανθρώπων και να ενταχθούν στην κοινωνία».

Πάντως, η υφυπουργός Υγείας Χ. Σπυράκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ένταξης των ιδιωτικών νευροψυχιατρικών κλινικών στο σύστημα ψυχικής υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ