Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΥΓΕΙΑ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ξανά «εθνικός σχεδιασμός»!

Θάνατοι από ναρκωτικά 1985-2000. Πηγή: ΣΟΝΔ-ΕΜΠ 2001
Θάνατοι από ναρκωτικά 1985-2000. Πηγή: ΣΟΝΔ-ΕΜΠ 2001
Λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα «στέκια» των τοξικομανών της Ομόνοιας, ήταν το μέρος που διάλεξε ο πρώην υπουργός Υγείας -και νυν πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τα ναρκωτικά - Μ. Σκουλάκης, για να εκθέσει το «έργο» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κοινωνικής μάστιγας των ναρκωτικών, στα πλαίσια της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών με θέμα τον «εθνικό σχεδιασμό της πολιτικής κατά των ναρκωτικών».

Μια ημερίδα, η οποία πέρα από τα ευχολόγια και τις θεωρητικολογίες, αποτέλεσε την ουσιαστική ομολογία της υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη και της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Α. Κοκκέβη για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην καταπολέμηση των ναρκωτικών ουσιών. Αυτό ακριβώς σημαίνει και η επισήμανση, σε όλους τους τόνους κατά τη διάρκεια της ημερίδας, της αναγκαιότητας «εθνικού σχεδιασμού» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ. Ενα επιπλέον συμπέρασμα που προκύπτει από τη χτεσινή ημερίδα είναι η προσπάθεια εναρμόνισης της χώρας μας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πολιτική που υπακούει στη λογική του περιορισμού της βλάβης του τοξικομανή και συντήρησης του φαινομένου στην κοινωνία.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι «εθνικοί συντονιστές» για τα ναρκωτικά από τις χώρες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Βρετανίας οι οποίοι παρουσίασαν τις δομές και τα κύρια σημεία των σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών στις χώρες τους, μεταφέροντας φυσικά και τις «σύγχρονες» αντιλήψεις για την τοξικομανία: Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της Γαλλίδας εκπροσώπου, η οποία ανάμεσα σε άλλα ανέφερε και την προσπάθεια που καταβάλλεται στη χώρα της για την «ταυτόχρονη αντιμετώπιση παράνομων και νόμιμων τοξικών ουσιών», εννοώντας με τον όρο «νόμιμες» τον καπνό και το αλκοόλ.

Υπέρ αυτής της άποψης, συνηγόρησαν τόσο η υφυπουργός Υγείας και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, όσο και ο Κ. Στεφανής, πρώην πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ναρκωτικά, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ζήτησε «συνολική αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών».

Η αντίληψη αυτή - από επιστημονική άποψη - οδηγεί σε έναν αχταρμά και το σπουδαιότερο ελαχιστοποιεί τη σημασία της τοξικομανίας και της εγκατάστασής της ως τρόπου ζωής που διαλύει το άτομο και οδηγεί σε εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ